Skalsatinden 1010 moh

Skalsatinden er en utilgjengelig og krevdende topp med fantastisk utsikt ved Jøkelfjorden. Vi kombinerte Skalsatinden med de to Ammagaisatoppene i en fin tur preget av mye steinur. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Starstedet for turen vår var fra Skalsa som er en liten båttur fra Jøkelfjordeidet. Det er også mulig å ta rutebåt fra Alta til Langfjordhamn og gå turen i motsatt retning av det vi gjorde. Noe som er en smule mer omstendelig.

Fra startstedet i Skalsa er det sti opp mot Skalsavatnet og delvis sti på etappen på sørsiden av Skalsavatnet i en løpbar etappe. Etter å ha passert vatnet begynte vi sånn smått å ta høyde i retning av elven som kommer ned fra vatn 623 i bratt terreng. Det flater ut på rundt 600 moh og turen fortsatte i solid steinur i retning av Ammacahca. Like før vi nådde skardet dreide vi i vestlig retning og gikk opp en bratt rygg til platået til Ammagaisa. Derfra var det en drøy halvkilometers slak etappe til det høyeste punktet som leverte fin utsikt i alle retningene.

Turens neste stopp var Ammagaisas nordre topp på 1002 moh. Turen til dagens andre topp var ukomplisert med en lett løpetur på platået før vi kunne løpe ned mot skardet på snø før de drøye 150 høydemeterne med stigning til toppen startet. Herfra var også utsikten upåklagelig mot bl.a naboen Øksfjordjøkelen som har mange potensielle skiruter til toppen som jeg må prøve en gang.

Fra toppen gikk vi ned til skardet igjen og fulgte dalen mellom punkt 999 og 851 i retning av Isvatnet. Her var det 100 bratte høydemeter mellom 5 og 600 moh. Deretter fulgte vi vestsiden av Isvatnet og startet på stigningen etter å ha hoppet over elva. Vi fulgte en hylle et par hundre høydemeter før vi traverserte oss forbi den bratte renna i vestsiden av Skalsatinden.

Vi begynte å ta høyde i vestsiden av Skalsatinden opp til drøye 800 moh, deretter fulgte vi noen hyller i retning av toppens sørside. I det siste partiet er det en del klyving og i turens mest eksponerte parti fant vi også et gammel rappellfeste. Her er det et opptak på et par meter. Etter turens vanskeligste parti er det litt klyving før man står på toppen og kan nyte utsikten. Her kan man bl.a se naboen Fjelltindnasen på andre siden av Jøkelfjorden og de fantastiske Kvænangstinden og Valantinden.

Vi returnerte samme vei ned fra toppen. Det var litt kronglete ned der rappellfestet var, men de fleste som er godt fjellvant vil vel anse det som «greit» uten tau. På 700 moh dreide vi sørover og fulgte ryggen i retning av Skalsaneset. Den siste etappen ned er bratt kratt før vi kom ned til fjæra som vi fulgte tilbake til båten. Krysningen av den strie Skalsaelva i fjæra var vel turens nest vanskeligste punkt.

Turdata:

Dato: 8 August 207
Distanse: 21,77 kilometer
Høydemeter: 2018
Tidsforbruk: 5:49
Gps-plott fra gps3d.no

Skalsatinden fra Jøkelfjorden
Ruteforslag
Toppen med zoom
Fra fjæra i Skalsa
Dagens første topp i midten av bildet
Skalsatinden
Ammagaisa til venstre
Skalsatinden
Skalsavatnet
På vei opp den bratte stigningen mot vatnet under Ammacacha
Ammacacha
Utsikt mot sør
Ryggen vi fulgte opp til toppen
Øksfjordjøkelen
På platået
Ved varden som var noen meter fra det høyeste punktet
Mot dagens neste topp fra det høyeste punktet
Ammagaisa 1002 moh
Mot Langfjordjøkelen
Øksfjordjøkelen
Dalen vi fulgte til Isvatnet
Daniel som driver med hyppig isfiske med et dristigere rutevalg enn meg
Isvatnet
Den bratte nedstigningen mot Isvatnet
Solid ur og berg ved kanten av Isvatnet
På vei mot Skalsatinden
Hulla vi fulgte opp for å kunne angripe toppen fra sør
Litt klyving i toppen
Øksfjordjøkelen
Fjelltindnasen
I det vanskeligste punktet på returen
Mot Skalsavatnet og båtparkeringen

 

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *