Gaskkasvarri 1086 moh

Gasskasvarri ligger like nord for Gaskashytta. Jeg startet en langtur i Bardu med Gaskasvarri før jeg fortsatte videre til Stallovarri, Stallovarri øst, Mattagaisi sør og Njuolladas. Her er turbeskrivelsen fra turen min.

Startstedet for turen er parkeringsplassen ved veiens ende på nordsiden av Altevatn. Det er parkeringsavgift på 40 kr døgnet her som kan betales med kort ved Innset. Distansen fra Setermoen er ca 38 kilometer.

Fra start fulgte jeg DNT-stien inn mot Gaskashytta i ni kilometer. Stien er stort sett løpbar hele veien. Da jeg kom til Luotnajohka gikk jeg av stien og startet stigningen opp den lange ryggen opp mot Gaskkasvarri. Jeg traff den lite brukte»stien» som går fra Gaskashytta til Kirkesdalen på vei opp ryggen. På drøye 850 moh flater det ut i knappe to kilometer før den siste stigningen opp mot toppen starter.

Deretter er Stallovarri neste stopp på turen drøye tre kilometer lengre nord. Ned fra toppen er det ei snill steinur ned til 970 moh der stigningen starter opp mot Stallovarri i en veldig grei etappe.

Neste etapper er rundt 2,5 kilometer i nordøstlig retning i steinur her også. Jeg var nede på knappe 1100 moh før stigningen startet opp mot dagens tredje topp. Herfra ser breen som ligger i østsiden av 1591 toppen til Mattagaisa imponerende ut.

Jeg løp ned ryggen til skardet på rundt 1070 moh. Deretter begynte jeg å skrå ut mot vestryggen til punkt 1369 i ganske bratt terreng. Fra jeg nådde ryggen er det en enkel spasertur bort til det høyeste punktet som var vardeløst.

Ned fra 1369 fulgte jeg vestryggen i retning av punkt 1210 der det er drøye 150 bratte høydemeter før det flater ut og ruten fortsetter i en løpbar etappe på drøye tre kilometer mens jeg siktet meg inn på Njuolladas sin sørrygg. Oppe på ryggen starter en endeløs vandring bort det høyste punktet på Njuolladas som er en diger stein på det store platået.

Fra Njuolladas løp jeg ned mot skardet mellom toppen og punkt 935 der det er et reingjerde før jeg startet ferden ned mot Gasasvaggi. Det er litt bratt i starten før det flater ut ned mot Koievassmyra. Jeg passerte etter hvert Koievatnet på vestsiden i en skikkelig kjip og våt etappe gjennom nevnte Koievassmyra med rundt 0% løpbarhet før jeg kom ned til stien til Gaskashytta som jeg fulgte tilbake til bilen.

Turdata:

Dato: 4. September 2017
Distanse: 47,2 kilometer
Høydemeter: 2204
Tidsforbruk: 7:58
GPS-plott fra gps3d.no

Rute del 2
Rute del 1
Starten av stien til Gaskashytta
Starten av ryggen til Gasskasvarri
Toppen
På stien mellom Gaskashytta og Kirkesdalen
På toppen med utsikt mot Stallovarri
Stallovarri
Stallovarri øst
Mot 1369 fotan Mattagaisai og Kirkestinden
På vei opp mot Østre Stallovarri
1369, Kirkestinden og Mattagaisi
Breen bak Mattagaisi
1369
Tilbake mot Stallovarri øst
Jeg skrådde mot venstre og fulgte hyllene til ryggen
Njunis bak i midten
Kirkestinden fra toppen
Ned mot Lifjellet. Njuolladas til høyre
Njuolladas
Bratt ned ryggen til 1369
Grytefjellet
Kirkestinden
Stigningen opp til platået
Den «endeløse» ryggen
Den andre veien var det også ganske langt…
Det høyeste punktet er den store stienen i midten av bildet
Toppen
Ned mot Koievannet og Koievassmyra
Rohkunborri
Reingjerdet mitt i skardet
Koievassmyra