Stuora Nanna 1152 moh

Stuora Nanna ligger i Dividalen og byr på fin utsikt over Nasjonalparken. Vi besøkte Stuora Nanna under en langtur med overnatting på Dærtahytta der vi også besøkte Vestre Vanasvarri, Harvvesoaivi, Østre Buossir, Savkavarri, Vanasvarri og Bumannsberget. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet for turen vår var parkeringen ved Øvre Divifoss. Fra Skjold er distansen rundt 42 kilometer. De siste kilometerne av veien i Dividalen er det bomavgift på 50 kroner som må betales kontant.

Vi startet turen med å følge den gode stien fra fra Øvre Divifoss. Etter en start der vi tok en del høyde slaker stien etter hvert ut når man når Skaktardalen. Etter rundt sju kilometer gikk vi av stien, krysset elva og startet på stigningen opp mot Stuora Nanna. Vi nådde toppen etter ei drøy mil på tur.

Fra toppen siktet vi oss inn på turlagsstien igjen like øst for Unna Nanna før vi fulgte stien noen kilometer. Deretter siktet vi oss inn på dagens andre topp som var Vanasvarri sin vestre topp. Relativt ukomplisert terreng å bevege seg i tross solide distanser. På 20 kilometer nådde vi dagens andre topp.

Etappen mellom topp to og tre ble noe kortere med drøye to kilometer med litt mer innslag av steinur. Vi fulgte nordvestryggen ned i retning av Dærtahytta der vi traff stien en drøy kilometer fra hytta som vi nådde etter drøye 25 kilometer.

På hytta traff vi en tysker som samlet på merkede stier(!) som nå gikk Kilpis- Abisko etter en annen rute enn da han gikk sist for to år siden for å få alle stiene med seg.

Etter ei god natts søvn på den fine Dærtahytta startet vi med friskt mot på dag to og turens lengste etappe. Vi tok gps-kurs på Østre Buossir og startet turen. Etter en del steinur nådde vi det høyste punktet der det var en stor varde og fin utsikt mot Rostadalen.

Turens neste topp var Savkavarri som faktisk så litt spennende ut fra Buossir. Vi småløp ned i retning av elvedalen som vi fulgte ned til Harvvesrothu. Her siktet vi oss inn på toppen som vi nådde etter drøye 15 kilometer på tur. Toppen byr på fin utsikt mot det enorme Rostojavri som for det meste ligger på svensk side av grensen.

Fra Savkavarri løp vi ned på vestsiden av punkt 1026 før vi begynte å ta høyde mot Vanasvarri. Etter hvert som vi nærmet oss toppen ble det særdeles mye stein og snitthastigheten gikk ned. Toppen ble nådd etter drøye 22 kilometer.

Vi løp ned vestryggen fra toppen og var nede på rundt 860 moh før vi startet stigningen opp mot turens siste topp som var Bumannsberget. Et sagn sier at toppen fikk navnet sitt da en bumann (Skatteinnkrever) ble lurt utfor et stup og døde i uvær da han var her for å kreve inn skatt.

Bumannsberget byr på fin utsikt i alle retningene og var kanskje turens høydepunkt. Vi prøvde å følge den søndre ryggen ned, men ble stoppen av et hakk. Vi måtte gå tilbake og ned i østsiden før vi kunne fortsette ferden vår i retning av bilen. Vi så på returen at man kan følge en renne i front om man ønsker.

Vel nede i Jirettavuopmi siktet vi oss ned på stien som vi fulgte ned til Øvre Divifoss.

Turdata:

Dato: 5 og 6 September 2017
Distanse: 25, 7 kilometer + 44,3 kilometer
Høydemeter: 1729 + 1930
Tidsforbruk: 5:13 + 7:59
GPS-plott fra gps3d.no dag 1
GPS-plott fra gps3d.no dag 2

Stuora Nanna
Ruteforslag
Starten av den gode stien
Skaktardalen med Stuora Nanna i front
Skaktardalen
Jerta
Stuora Nanna
Like før toppen
Bumannsberget
Nede foran Unnas Nanna
Mot Stuora Nanna med Jerta bak
Mot den navnløse toppen. Ikke veldig bratt 🙂
På toppen i kuling
På vei ned mot Harvvesoaivi
Etter en fin start ble det mye stein
På toppen
Utsikt mot Rostojavri
Ned mot Dærtahytta
På stien igjen
Harvvesoaivi
Dærtahytta
Dag to på vei mot Østre Buossir
Med mye sånt terreng
Mats berger noen snapstreaks ved varden
Høglikka
Savkavarri
Potensiale for overnatting under tak om du skipper Dærtahytta
Mot Østre Buossir
På toppen. Fortsatt kuling
Toppen av Vanasvarri
Bumannsberget
Toppen og ny runde på snap
Vi gikk oss fast og måtte ned på østsiden
Her ble det stopp på ryggen
Bumannsberget
Stuora Nanna

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *