Galdhøpiggen 2469 moh

Galdhøpiggen er Norges høyeste fjell og ble førstegangsbesteget i Juli 1850 av Steinar Sulheim, Ingebrigt Flotten og Lars Arnesen. Turen fra Spiterstulen er relativt ukomplisert og bør være mulig for de fleste. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Galdhøpiggen.

Startstedet jeg valgte for turen er Spiterstulen(1100moh) som ligger 32 km fra Lom. Den siste biten på ca 17 kilometer går etter grusvei med sporadiske innslag av asfalt. Det innkreves «bompenger og parkeringsavgift» på 125 kroner ved en automatisk «bom» for å kjøre helt opp til Spiterstulen. Det er rikelig med parkeringsplasser. Dette er også startstedet for Gittertinden som jeg gikk senere på dagen.

Turen starter med bro over Visdalselva før man starter på stigningen umiddelbart. De første par hundre høydemetrene er det sti av god kvalitet og ikke alt for mye stein, før det etter hvert stort sett utelukkende er stein av typen Gabbro. Etter en ganske bratt start slaker det litt ut når 600 høydemeter av turen er unnagjort og man er oppe på rundt 1700 moh.

Herfra tar stien retning av Svellnose 2272 moh sin østre rygg og stein er veldig godt merket i steinura videre mot Svellnose. Man når østryggen på rundt 2050 moh og her får man fin utsikt mot Styggebreen. Om man speider litt kan man se folkene som går turen fra Juvasshytta og må krysse breen fra ryggen opp mot Svellnose. Ruten fra Juvasshytta er bare på drøye 600 høydemeter, men krever krysning av bre og gjør det betydelig mer komplisert enn en tur i steinur fra Spiterstulen.

Stien fortsetter langs ryggen til Svellnose og her må man ned rundt 30 høydemeter før man starter stigningen til Keilhaus topp 2355 moh. Keilhaus topp er oppkalt etter Baltazar Mathias ­Keilhau som sammen med to studenter måtte snu her i forsøket på å være førstemann opp på Galdhøpiggen i starten av august 1844.

Etter Keilhaus topp må man ned rundt 35 høydemeter før man kan starte den siste stigningen opp til Norges høyeste fjell. Under mitt besøk var det litt snø og is i østsiden av Galdhøpiggen, og ved å holde litt lengre mot sør unngikk jeg mesteparten av snøen/isen. Deretter siktet jeg meg inn på steinhytta på toppen.

Fra toppen skal man vist nok se et område på ca 35000 kvadratkilometer, noe som er rundt 10% av Norges areal. Hårteigen på Hardangervidda som ligger rundt 174 kilometer unna er det fjerneste punktet man kan se fra herfra.

Steinhytta på toppen ble bygd i 1975 og er på 72 kvadratmeter og har sitteplasser for rundt 50 stk og en liten kiosk(!).

Den beste tiden fra Spiterstulen til Galdhøpiggen har den tidligere skiløperen Reidar Bekkemellem på 1 time og 4 minutter fra 1967.

Galdhøpiggen er den nest mest populære fjellturen i Jotunheimen bak Besseggen.

Turdata

Dato: 22 Juli 2021
Distanse: 12,29 kilometer
Høydemeter: 1483
Tidsforbruk: 3 timer (1:36 opp og 59 min ned)
GPS-logg fra gps3d.no

 

Galdhøpiggen fra turen til Glittertinden senere på dagen
Ruteforslag
Brua over Visdalselva og Stygghøe i bakgrunnen
Glimrende og steinfri sti fra start
Ned mot Visdalen
Svellnose til venstre
Styggbreen
På ryggen mot Svellnose
Mot Keilhaus topp
Tilbake mot Svellnose
Endelig kommer Galdhøpiggen til syne
Ruten fra Juvasshytta følger ryggen i midten av bildet
Gittertinden bak til venstre
Skardstinden 2373 i midten
Stirjuvtinden 2344
Hytta på toppen
Ser kanskje bedre ut med folk
Toppen
Svellnose i midten
Svellnosbreen
Leirhøe 2330
Svellnose
Ei stor gruppe mennesker på vei over Styggbreen

 

Spiterstulen
Stistarten fra parkeringen

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *