Langlitinden 961 moh

Langlitinden er en relativt sjeldent besøkt topp på Tromsø fastland og har sti gjennom skogen og fin utsikt. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Langlitinden.

Startstedet for turen er fra travbanen på Ramfjordmoen. Om du har lyst å pushe grenser fortsetter veien halvannen kilometer forbi Eiscat. Fra krysset på Fagernes er det ca tre kilometer og det er rikelig med parkeringsplasser her.

Jeg startet turen med de tidligere nevnte 1,5 kilometerne etter grusveien gjennom Eiscat, som for øvrig er litt av en godbit for konspirasjonsteoretikere.

EISCAT (European Incoherent SCATter) er offisielt et forskningsprosjekt der formålet er å forstå de forskjellige former for vekselvirkning mellom sola, det interplanetære rom, jordas magnetosfære, ionosfære og atmosfære på høye breddegrader, naturlig og menneskeskapt påvirkning og tilhørende plasmafysikk og -dynamikk, og å oppnå tilstrekkelig kunnskap, forståelse og teknikk for at menneskeheten skal kunne overvåke, forutse og begrense skadevirkningene av slike prosesser innen de neste 30 år. (wikipedia)

Konspirasjonsteoretikerne mener derimot at senteret på Ramfjordmoen er et senter for HAARP (High-Frequency Active Auroral Reasearch Program) og er bygd for å manipulere været, utøve hjernekontroll over store folkemasser, starte jordskjelv, flom, tørke, orkan og er oppfinner av utmattelsessykdommen ME.

Etter grussveien fortsetter turen etter sti på vestsiden av Storforselva. Denne stien blir brukt under Hamperokken Skyrace og er av god kvalitet, tross rundt  trehundre bratte høydemeter. Når man er ferdig med stigningen slaker det ut og etter litt leting er det enklest å krysse elva der de to elvene møtes innerst etter rundt en halv kilometer i tilnærmet flatt terreng.

Jeg siktet meg inn på vestryggen i sørryggen (om man kan si det?) til Langlitinden og fulgte den opp mot toppen med lyng og mose som underlag. Den siste biten slaker det ut og det var en del snø den siste biten til den vardeløse og nokså kjedelige toppen.

Jeg løp mot stupet i sørøst for bedre utsikt mot LynsgalpanHamperokken, Stortinden og Bjørnskartinden før jeg løp ned noen snørenner i vestsiden istedenfor ryggen og tok en runde på jakt etter en bedre plass for elvekrysning.

Turdata

Dato: 5 Juli 2021
Distanse: 13,48 kilometer
Høydemeter: 955
Tidsforbruk: 2:10 ( 1:25 opp)
Gps-plott fra gps3d.no

Langlitinden fra start
Ruteforslag
Langlitinden med Eiscat
Stien går op venstresiden av Storforselva
Utsikt mot Hamperokken fra stistarten
Stien som ca følger høyspenten
Baksiden av Tromsdalstinden
Bjørnskardalen
Starten av ryggen jeg fulgte opp
Mot toppen
Lettgått terreng
Tromsdalstinden
Rallycross og Travbanen
Den slake biten til toppen
Toppen.
Storfjellet og Lyngsalpene
Breivikeidet
Ramfjordmoen
Hamperokken, Bjørnskartinden og Stortinden
Storforsvatnan
Løp ned snøen
Den beste plassen for å krysse elva