Tverrfjellet er en fin, rask og enkel topptur på Kattfjordeidet på Kvaløya. Turen egner seg godt for nybegynnere og man trenger ikke tenke eller ta så mange valg på turen. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Tverrfjellet. Fortsett å lese «Tverrfjellet 524 moh»
Stikkord: Tverrfjellet
Tverrfjellet 1482 moh
Tverrfjellet er en utilgjengelig topp på kommunegrensen mellom Bardu og Målselv. Vi gikk Tverrfjellet sammen med de to toppene på Tuvslettfjellet og Grytefjellet fra Kirkesdalen. Her er turbeskrivelsen fra turen vår. Fortsett å lese «Tverrfjellet 1482 moh»
Grytefjellet 1499 moh
Grytefjellet eller Geađggesbađačohkka er en av mange høye topper i området rundt Kikresdalen. Vi kombinerte Grytefjellet med de to toppene til Tuvslettfjellet og Tverrfjellet i en lang dagstur. Her er turbeskrivelsen fra denne turen vår. Fortsett å lese «Grytefjellet 1499 moh»
Tverrfjellet (Skáiddevárri) 1283 moh
Tverrfjellet eller Skáiddevárri er en av mange lite besøkte fjell i Kåfjord kommune. Vi gikk Tverrfjellet som avslutning på en lang tur over Isfjellet og Bievlavarri. Her er turbeskrivelsen fra denne turen på ca 29 kilometer og 2300 høydemeter med start fra Skardalen.
Isfjellet 1375 moh
Isfjellet er den høyeste toppen i Kåfjord kommune. Tiltross for statusen som høyeste toppen i kommunen er det ikke veldig mange som besøker denne toppen, noe som kanskje ikke er så rart da «normalruten» inn Skardalen er på ca 26 kilometer.Vi gikk en kortere, men mye brattere rute opp til Isfjellet og vi fikk med oss Bievlavarri 1180 moh og Tverrfjellet 1283 moh i samme turen. I en perfekt verden skulle vi også fått med oss punkt 1247 på Gamanjunni, men korte dager i slutten av September gjorde at vi bare rakk tre topper. Total lengde på turen vår var ca 29 kilometer og 2300 høydemeter. Her er turbeskrivelsen fra denne turen. Fortsett å lese «Isfjellet 1375 moh»
Lavangstinden (Storfjellet)1266 moh
Lavanagstinden eller Storfjellet er en fin utsiktstopp på kommunegrensen mellom Lavangen og Gratangen. Vi gikk Lavangstinden som siste topp i en trippel sammen med Årsteinhornet og Tverrfjellet. Her er turbeskrivelsen fra denne turen.
Tverrfjellet 1266 moh
Tverrfjellet ligger mellom Årsteinhornet og Lavangstinden på kommunegrensen mellom Gratanen og Lavangen. Tverrfjellet er vel neppe den mest besøkte toppen i området. Vi gikk Tverrfjellet sammen med Årsteinhornet og Lavangstinden i en tur på ca 25 km og 1900 høydemeter. Her er turbeskrivelsen fra denne rundturen.
Årsteinhornet 1193 moh
Årsteinhornet har merket rute til topp og har vært med i 30-trimmen i Salangen og Lavangen kommune. Vi gikk Årsteinhornet som første topp i en runde over tre topper som inkluderte Tverrfjellet og Lavangstinden med start fra Skavmodalen. Her er turbeskrivelsen fra denne trippeltoppturen på kommunegrensen mellom Lavangen og Gratangen. Fortsett å lese «Årsteinhornet 1193 moh»
Tverrfjellet 1132 moh
Tverrfjellet ved Gjømmerdalsbreen er en grei skitopp som jeg tidligere har gått en litt annen rute med stegjern og isøks. Denne gangen gikk vi en slakere og lengre varriant via Gjømmerdalsbreen. Her er turbeskrivelsen fra Tverrfjellet med ski.
Startstedet Laksvatn ligger ca 40 minutters kjøretur fra Tromsø. Det finnes en stor parkeringsplass like ved bensinpumpene på Laksvatn. I starten krysser man fotballbanen over skolen før man kommer inn på stien som går opp til Gjømmerdalen. Man følger lysløypa noen hundre meter før man krysser en liten bekk og fortsetter videre oppover noen hundre meter før stien dreier nordøstover. De neste knappe halvannen kilometern går i slakt terreng før man kommer til dalen til Storelva.
Ved Storelva fulgte vi vestsiden av elva et stykke oppover før vi krysset elva like før vi startet på den bratte bakken opp mot dalen som går mellom Tverrfjellet og Gjømmertinden. På litt større rasfare kan det være greit å følge elva noen hundre meter lengre for en slakere rute. Med litt varrierende føre valgte vi å følge den litt slakere elvedalen opp til skardet mellom Gjømmerdalsbreen og Gjømmertinden istedenfor å gå langs ryggen.
Like før skardet dreide vi nordvest og opp på breen. Her er turens bratteste parti med ca 50 høydemeter med 35 graders stigning. Det er mulig å gå noen hundre meter lengre for å komme opp på breen via en slakere bakke.På en liten knaus like før vi kom inn på breen fant vi rester etter en «sladdemaskin» som ble brukt til å lage skøyteskispor på breen på 90-tallet da breen ble brukt av skiløpere og skiskyttere på sommeren for å få etterlengtet skitrening.
Oppe på breen siktet vi oss inn på skardet mellom Tverrfjellet og den navneløse toppen på 1174 moh. Turen fra man kommer inn på breen og til skardet er i behagelig stigning. I skardet satt vi igjen skiene og startet på de siste drøye 100 høydemeterne til fots. Gikk greit å gå uten stegjern og øks idag, men det kan nok være greit å ha med seg. På toppen er det varde og herlig utsikt mot de mange spennende toppene rundt Gjømmerdalsbreen og Lyngsalpene.
Turen på ca 14 kilometer og drøye 1100 høydemeter tok i greit tempo ca 4.5 timer. Detvar ca 17 kuldegrader og en del vind på toppen, så det ble ikke mange lange pauser på turen.. Greit føre fra 200 moh, men en del knoting for å komme seg gjennom skogen begge veiene.































Høggumpen 1028 moh
Høggumpen er en militær radarstasjon, der militæret sitter inne i fjellet og holder øyemed luftrommet vårt. Toppen er nok valgt med omhu da det stort sett er vanskelig å komme seg opp fra alle sidene. Høggumpen er muligens den styggeste toppen jeg har vært på, med mye anleggsaktivitet og skrot. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Høggumpen som jeg gikk sammen med Tverrfjellet. Fortsett å lese «Høggumpen 1028 moh»