Massiv NNV av Cearretgaisa 1054 moh

Massiv NNV av Cearretgaisa er en av mange ukjente topper i området. Som mange av naboene er denne toppen uten varde og trigpunkt. Cearretgaisi 1054 er en nokså krevende topp med start fra Trolldalen med bratt og løs steinur, men er en veldig overkommelig topp om man kommer fra Arildsdalselva. Jeg gikk toppen sammen med Cearretgaisa sin 1018 topp. Her er turbeskrivelsen fra siste turen fra camp Trolldalen.

 

 

Fra startstedet ved basecamp Trolldalen var det under 3 kilometer i luftlinje til toppen. I starten fulgte vi samme rute som vi gikk dagen før under besøket på Valantinden. Den første kilometeren gikk etter firehjulingvei videre inn Trolldalen. Når vi kom til bekken som kom ned fra fra gryta under 1054 toppen fulgte vi den oppover i slak stigning mot 500 moh. Som på de andre turene i området var også denne toppen sterkt preget av løs steinur i bratt terreng.

 

Fra 500 moh begynte det å bli gradvis brattere og fra i underkant av 700 moh begynte det å bli skikkelig bratt med i overkant av 40 graders gjennomsnittstigning opp til ryggen. De siste 300 høydemeterne opp mot ryggen gikk stortsett etter bratte renner med ekstremt mye løs stein. Ryggen er ganske bred i forhold til mange av ryggene i området,  her er det omtrent det samme hvor man kommer opp på ryggen. Vi kom på ryggen noen hundre meter fra toppen, det var en simpel spasertur etter den brede ryggen. Det er to topper med primærfaktor på ca 20 meter, det er i følge kartet den første som er den høyeste. Begge toppene var vardefri, men vi bygde en liten varde på den laveste toppen. Det kan umulig være mange cm forskjell på høyden på disse toppene. Som de andre turene i området var utsikten upåklagelig, spesielt mot Skjervøy og Lyngen var utsikten fabelaktig.

 

Mot neste topp gikk vi den slakere- men like løse sørsiden på Cearretgaisa sin 1054 topp. Etter ca 1,5 kilometer er man nede på litt i underkant av 600 moh, og kan runde vestryggen til 1018 toppen. Den siste bite rundt det lille vannet hadde mye stor stein som hadde rast ned og det var litt klyving opp og ned på de store steinene. Etter å ha rundet ryggen var det en slak kilometer før man begynner å ta høyde opp mot 1018 toppen. Ikke overraskende var det stortsett setinur opp til den sjette toppen på Kvænagenturen min også.

 

Cearretgaisa sitt punkt 1018 er en veldig grei topp, uten noen problemer eller veldig bratt terreng. På toppen var det en liten varde og som den forrige toppen solid utsikt. På returen gikk jeg ned til ca 550 moh før jeg begynte å traverse nordover de ca 4 kilometerne til teltplassen. På slutten fant jeg en sti etter mye stein.

 

Brukte ca 5,5 timer på turen på disse to toppene.

 

 

 

 

Cearretgaisa 1054
Rute
Cearretgaisa fra Trolldalstinden
Cearretgaisa 1054
På litt i underkant av 400 moh. Her har vi startet stigningen langs bekken
Trolldalstinden
Vi gikk opp mot den lille knausen til høyre i bildet før vi startet stigningen
Herlig steinur
Bra utvalg av renner, vi gikk den i midten av bildet
Kurt på tur opp renna
-
-
-
På ca 900 moh
Nesten oppe på ryggen
På den brede ryggen
-
Grei utsikt fra ryggen
Kent Hugo på den minste av toppene
Kurt like under "stortoppen"
-
Kurt på 1054
Lyngen

 

 

 

 

 

Kent Hugo på lilletoppen
Sørisden på 1054
-
Toppen fra det lille vatnet
Vestryggen til Cearretgaisa 1018
Oksfjordhamn sentrum
Ned mot startstedet i Oksfjordhamn
Toppen er innerst i dalen på venstresiden
1018
100 meter under toppen
Toppen
Utsikt mot en navneløs topp på 1081 moh
Ned mot ruten på turen opp
Varden
På 600 moh og den lange traversen i vestsiden
-
Bare en liten kilometer igjen
Kurt slapper av i basecamp Trolldalen