Valantinden 1061 moh

Valantinden er en av naboene til Kvænangstindane i det fineste fjellområdet i Kvænangen. Med en drøy anmarsj har toppen ikke veldig mange besøk. Vi besteg Valantinden fra en teltcamp i Trolldalen.. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Valantinden.

Valantinden ble besøkt i løpet av en 4 dagers tur i Trolldalen sammen med følgende topper: Trolldalstinden, Store Kvænangstinden og Kvænangstindan, sørøstre topp og Cearretgaisa sine 2 topper.

Fra basecampen vår i Trolldalen startet turen med rundt tre slake kilometer forbi de to Trolldalsvatna på 379 og 462 moh i variert terreng med innslag av både firehjulingvei , reintråkk og steinur. Da vi passerte Trolldalsvatnan starter også stigningen med en bratt bakke på rundt 400 høydemeter med med løs steinur, som forøvrig er underlaget på resten av turen. Vi nådde ryggen like sør for punkt 908 og herfra så Valantinden nærmest fryktinngytende bratt ut.

Etter en kjapp titt på en turkart med målestokk 1:100000 ble vi enig om å angripe toppen fra sør da snørenna i vest så alt for bratt ut uten stegjern og vestegga var svært luftig og hakkete. Vi fulgte ryggen vi var på noen hundre meter sørover langs kommunegrensa før vi fant en bratt renne vi kunne gå ned og rundt vestryggen. Renna var svært løs og vi var nede på ca 475 moh før vi kunne starte stigningen igjen. Vi fulgte en grusrenne med litt smeltevann opp til ryggen mellom Valantinden og punkt 912.

Da vi nådde Valanstindens sørøstrygg er den siste biten til toppen lettgått med fin utsikt. På toppen en vinflakse med en våt gjestebok rullet rundt en blyant. Det er førsteklasses utsikt i alle retningene, med nord som beste himmelretning for utsikt med utsyn mot bl.a Øksfjordjøkelen og de utilgjengelige toppen i Kvænangen.

Da vi sto på toppen så vi at snørenna ikke var «så bratt» likevel. Kanskje rundt 35-40 grader og vi valgte å returnere den for å spare noen høydemeter. Vi skled ned på snøen og på 650 moh kunne vi starte stigningen opp til ryggen der vi kom fra.

Deretter fulgte vi samme ruten resten turen ned til teltet med et lite stopp i et lite vant nært Trolldalsvatnan med 8-9 graders badetemperatur. Fiskene i vannet virket ikke veldig begeistret da Kurt entret vannet med den velkjente bomba…

I svært rolig tempo brukte vi nærmere 9 timer på turen.

Valantinden

 

 

Rute
Valantinden fra E8 i vinter
Valntinden
Valantinden i midten på ryggen fra basecampen
Med litt zoom ser man de to toppene til Valantinden bak i midten. Den til venstre er den høyeste toppen
Nedre Trolldalsvatnet
På ryggen på sørsiden av Trolldalsvatn
Nedre Trolldalsvatnet
Ryggen vi måtte over. Gikk opp på ryggformasjonen i midten av bildet
Cearretgaisa 1054
Kurt tar en pause på turen over ryggen
Valntinden fra ryggen

 

 

Ned mot snøpartiet vi krysset før stigningen startet
Valantindens vestrygg
Valanvatnet
I den løse renna
Kurt er nesten ferdig med den løse steinen
En liten travers i sørsiden før stigningen startet igjen
Ganske løst her også
Kurt foran ryggen på kommunegrensa. Muligheter for en spenstig ryggtravers!
To ørner sirklet over oss i håp om at vi skulle ramle? Klarte ikke å få begge på samme bilde:)
Like før vi kom opp på ryggen
Noen lekne formasjoner like under ryggen
På ryggen, utsikt mot Skorpa
Toppen
Ned vestrenna med Kvænangstinan og Valanvatnet
Toppen
På toppen
Unge Norheim med litt ryggsekkskille på toppen
Trolldalstinden
Øksfjordjøkelen
Olderfjorden
Vestrenna
Østrenna
Kurt på tur ned
Valanvatnet
Traverserte i snøen til vi kunne gå opp- og over ryggen igjen
Ryggen vi måtte over igjen
Utsikt ned mot basecampen
Valantinden
Et forfriskende bad i 8-9 graders varmt vann

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *