Tomastinden 1554 moh

Tomastinden er en av toppene i den fantastiske tinderekken kalt Lakselvtindene. Tomastinden er sammen med Imbodentinden de «letteste» av disse.  Her er turbeskrivelsen min fra Tomastinden som jeg gikk sammen med Imbodentinden.

Starten av turen er ved Gammen like over kirken i Lakselvbukt. Fra E8 ved Laksvatn er det ca 17 kilometer. Det er mulig å parkere noen biler her. Alternativt kan man parkere ved kirken.

Starten av turen går i slakt terreng i ca en halv kilometer før man begynner å ta høyde. Det enkleste er å følge en bred steinur noen hundre meter sør for en liten bekkedal. Vi fulgte steinura opp mot ca 500 moh, herfra begynte vi å traversere oss nordover mot Tomasrenna.

Det er et litt slakere parti mellom 600 og 700 moh før det blir brattere opp mot Tomasrenna. Renna starter på ca 850 moh, og er drøye 35 grader bratt  i starten, og blir litt barttere etter hvert som man tar høyde mot isbreen som blir kalt den himmelske fredsplass. Denne ligger på ca 1340 moh. I Tomasrenna må som regel skiene på sekken etter hvert som renna blir brattere. Vi som startet turen tidlig på dagen hadde hard snø i renna og skiene ble tatt på sekken alt på 900 moh.

Når man når Fredsplassen ligger Tomastinden like sør for deg, mens Impodentinden ligger i øst. Tomastinden bestiges enklest med å følge breen sørover forbi toppen og gå opp på eggen på sørsiden av toppen. Den siste biten opp på ryggen er 40-45 grader bratt. Derfra er det enkel tinderangling til toppen.

Fra toppen har du nydelig utsikt mot Store Lakslevtinden, Imbodentinden, Tromsø fastland, Lakselvdalen og Lyngsalpene.

Vi kjørte ned samme rute og startet på etappen på rundt halvannen kilometer østover til Imbodentinden. Toppen nåes enklest ved å gå opp på ryggen på vestsiden av toppen i en bratt snøbakka, for så å følge ryggen til toppen. Herfra er det fantastiske Nallangaisi som tar mestparten av oppmerksomheten.

Returen går etter samme ruten som oppturen.

Flere bilder kan sees på turbeskrivelsen til Imbodentinden

tomas
Rute

Første besøk: 8. April 2009

Tidsforbruk: ca 6.5 timer inkl Imbodentinden


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *