Sieidenjunni er en særdeles lite ekostisk topp på kommunegrensen mellom Nordreisa og Kvænangen midt på vidda nord for Reisadalen. Vi tok  «gullrekka» på vidda som inkluderer Sieidenjunni, Salbmecohkka og avsluttet med Kvænangens høyeste topp som er Beahcegealhaldi. Turen på ca 45 kilometer er en solid dagstur i lettgått terreng. Her er turbeskrivelsen fra denne trippeltoppturen på Vidda.

 

Startstedet på turen er ved Bilto kangt inni Reisadalen.  Fra storslett fulgte vi Reisadalen ca 36 kilometer, før vi fulgte skilting mot Svartfoss/Kirkestilla videre i 7 kilometer. Omtrent så langt at veien ikke er kjørbar for en senket Volvo. Det er mulighet for å parkere noen biler langs veien ca ved Geagujohka.

 

Det går sti på nordsiden av bekken Geagujohka, etter et sykke krysser «stien» bekken og resten av turen måtte vi gå offpiste i åpent terreng til vi var over tregrensen. Etter ca 1,5 kilometer av turen er man på ca 600 moh og det flater ut etter den bratte starten opp fra Reisadalen. I følge en oppmuntrende beskjed dagen før fra forfatteren av topplisten i Troms skulle mesteparten av turen være gjort når man var oppe fra Reisadalen, mulig Jarle ikke hadde gått etter stien opp fra Reisdalen, for det var fortsatt drøye 4 mil igjen av turen når vi var oppe av Reisadalen.

 

Oppe fra Reisadalen sjekket vi GPS’en, da det fortsatt var over 15 kilometer igjen til Beachegealhaldi gikk vi for den nærmeste toppen (Sieidenjunni) som bare var drøye 11 kilometer unna, også for å spare godbiten Beachegealhaldi til slutt. Vi siktet oss inn på et navneløst vatn 817 moh. Fra vatnet fikk vi endelig sett gullrekka vårs med de tre topppene på Vidda, herfra var det bare 8 kilometer igjen til turens første topp, den spennende godbiten Sieidenjunni. Herfra måtte vi ned ca 150 høydemeter mot Sieidejohka, som var såpass stor at vi måtte av med skoene for å krysse elva.

 

Ved  Sieidejohka ble det lunsj mens beinan våre tørket i det nydelige været. før vi startet på den slake stigningen den siste knappe halve mila mot toppen. Oppe på toppen var det en liten varde og overraskende god utsikt mot både Øksfjordjøkelen, Finlands høyeste topp Halti og Lyngsalpene. Fra Sieidenjunni fortsatte vi bakover etter nordryggen før vi startet på steinura opp de ca 225 høydemeterne mot Salbmecohkka. Salbmecohkka var vardefri, så vi måtte bruke noen minutter på å bygge en varde på toppen, da vi syntes at en så spennende topp fortjente en varde, vi fant et reinhorn vi  brukte som pynt.

 

Fra Salbmecohkka gikk vi østover mot viddas høyeste topp Beahcegealhaldi, i utelukkende steinur var vi nede på litt i overkant av 900 moh før vi kunne starte stigningen på drøye 400 høydemeter mot viddas tak. Oppe på toppen var det en stor varde som trenger litt renovering, utsikten var upåklagelig og man hadde vidt utsyn i alle retningene fra toppen. Det ble en god halvtimes pause på toppen før vi startet på de litt i overkant av 17 kilometerne i luftlinje ned mot bilen. Da vi begge følte oss bra i beina og med vår positive holdning mot turen som ble bestemt i starten navigerte vi oss inn mot bilen på GPS’en for å ha litt distanse å jobbe med på returen.

 

Vo gikk ned sørryggen til Beahcegealhaldi mens vi så mot Gieberassa som så ut som en listetopp, men på mitt gamle turkart fra Nordreisa manglet den en høydekote på å ha pf 100 meter, men etter den store oppdateringen på kartene i nordtroms hadde denne toppen sneket seg inn på listen med tvilsom pf 100, så jeg må vel ta meg en 33 kilometers tur innom denne godbiten istedenfor å ha brukt en knapp time ekstra under turen vår… Har en mistanke om at denne toppen neppe blir tatt blandt de neste 200….

 

Vi gikk noen hundre meter vest for elva Giebajohka til vi hadde kommet forbi Skarivarri 893 før vi krysset Sieidijohka på returen, etter å ha krysset elva siktet vi oss inn på en stor stein midt mellom Girkovarri 908 og punkt 857 sør for Girkovarri. Har fikk vi oss drøye 200 bonushøydemeter på returen, noe vi satt pris på og som bringte oss opp i ca 2350 høydemeter totalt på turen.  Fra vatn 817 var det bare plankekjøring ned mot parkeringen i Reisadalen.

 

Totalt er turen på ca 45 kilometer og vi brukte litt i overkant av 11 timer og 30 minutter. Mestparten av turen er i veldog lettgått terreng, så vi marsjet på ca 5 kmt stortsett hele turen. Turen ble avsluttet med en kroppsvask i Reisaelva og en bedre middag på Bios.

 

Sieidenjunni
Rute
Stien vi gikk fra veien
Etterhvert forsvant stien, men det var åpent og greit å gå offpiste
Ned mot Reisaelva
Velkommen til vidda!
Store avstander og ensformig terreng
Sondre presenterer gullrekka! Fra venstre: Sieidenjunni, Salmbmecohkka og Beahcegealhaldi.
En liten reinflokk
Sieidenjunni
Sieidejohka
Sondre vader Sieidejohka
Sieidenjunni
Vidda
Jiehkkevarri og Kveita
Beachegealhaldi
Kent Hugo e fornøyd med å ha besteget Sieidenjunni
Salmbecohkka
Mot Øksfjordjøkelen
Salmbecohkka
Varden vi bygde
Beachegealhaldi
Salmbecohkka
Sondre like under Kvænangens tak
Varden på Beachegealhaldi
Sondre på tur ned sørryggen til Beachegealhaldi
Beachegealhaldi
Gaskevakkejohka
Spennende elvedal
Sieidijohka
En fin strand på vatn 817
Nesten nede i skogen igjen
Noen meter med sti på sørsiden av Geagujohka
Geagujohka

Kommentarer

5 kommentarer til “Sieidenjunni 1130 moh”

 1. Eirik Farstad avatar
  Eirik Farstad

  Fra tunnelen til Abbo stiger det jevnt, så vi syklet rolig for å unngå syre så tidlig på turen. Mener vi brukte ca 2 timer fra tunellen til sørsiden av Abbo. Veien fortsatte enda litt lengre sørover, men begrensede sykkelferdigheter og motbakke gjorde at vi fant ut at joggesko var det beste alternativet videre 🙂 

 2. Kugo avatar
  Kugo

  Heisann. Brukte dere lang tid på sykkelturen til Abbojavri? Har tenkt på en lignende løsning på naboene til Beahcegealhaldi:)

 3. Eirik Farstad avatar
  Eirik Farstad

   Halloen! 

  Utrolig prosjekt du holder på med! Meget imponerende!

  Jeg og en kamerat på treningstur til Beahcegealhaldi i sommer. Vi startet ved tunellen i Kvænangsbotn på sykkel. Syklet så helt til Abbojavri, hvor vi byttet til joggesko, og løpte resten av veien. Kjempe flott tur!

 4. Kugo avatar
  Kugo

  En av årets høydera:-) Litt synd at vi gikk forbi Gieberassa, men regner med du blir med på den når du kommer opp til Bardufoss på nyåret;-)

 5. Sondre avatar
  Sondre

  Takk for en flott turrapport Kent Hugo! Moro å mimre tilbake på denne turen over den snart velomtalte gullrekka på vidda 🙂 Vart en lang tur, men ofte er det slike turer som setter spor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *