Henrikstinden / Durmålstinden 1270 moh

Henrikstinden er en av toppene med færrest besøk på Tromsø fastlandsområdet. Henrikstinden er lettest å bestige sent på våren mens det ligger snø i renna. Fjellet er kanskje den toppen i Troms med flest høydemeter fra vei til toppen i forhold til distansen med 1230 høydemeter på 1.77 kilometer. Vi gikk den nordre toppen i samme turen- en tur som neppe kommer med i ti på topp. Her er turbeskrivelsen fra turen vår fra Henrikstinden og Henrikstindens nordtopp.

Startstedet ved rassikringen under Henrikstinden ligger ca 2 kilometer fra Sørbotn, vi parkerte i krysset noen hundre meter lengre nord for å unngå og få bilen måkket under en jordhaug i forbindelse med utvidelsen av veien i Lavangsdalen.

Fra start gikk vi på baksiden av rassikringen opp mot renna mot de første par hundre høydemeterne, etterhvert fulgte vi renna oppover mot ca 560 moh. Renna er ca  35 grader+ i starten. Vi gikk renna uten stegjern/isøks. På ca 560 moh gikk vi ut av renna og begynte å skrå ut mot vestryggen til Henrikstinden. Her var det noen partier vi måtte klyve litt og noen bratte snøfelt vi måtte forbi. Vi kom inn på ryggen på litt i underkant av 1000 moh, de siste 100 høydemeterne mot ryggen er brattere. Tidligere har jeg gått en rute som har fulgt snøfeltene, der vi har kommet på ryggen nærmere toppen, denne ruten blir brattere og med snøpartier på over 45 grader er det greit med stegjern og isøks.

Oppe på ryggen er det veldig greit å gå videre opp mot toppen, en del løs stein, men ikke så bratt som starten av turen. På ca 1200 moh var det plassert noen planker, et solcellepanel og et bilbatteri, om noen vet hva som måles her hadde vi blitt gla for en tilbakemelding:) (Her har Per Atle Bakkevoll fortalt oss at dette er en sak som måler snødybde og temperatur) Den siste biten mot toppen ble brukt til å diskutere høylytt hvorfor noen ville ladde et bilbatteri på Henrikstinden. På toppen sto «varden» vi bygde sist gang vi var her enda. Toppen har fantastisk utsikt i alle retningene, men mange Lyngenfjell, topper rundt Balsfjorden, fastlandet og Kvaløya. Vi brukte ca 2 timer til toppen.

Vi hadde sett på muligheten for å kombinere med den nordlige toppen mens vi gikk opp og bestemte oss for å prøve den da vi ikke ville rekke Hotel Cæsar uansett. Vi fulgte ryggen ned fra 1270 mot skardet til en mellomtopp, her måtte vi traversere et bratt snøparti og noen bratte sva før vi kom oss ned i skardet. Mellomtoppen møtte oss med en 5 meters høy hammer og vi fant ut at det greieste ville være en travers i vestsiden. Her var det en del klyving før vi kom til skardet mellom toppene.

Fra skardet var det greit å nå nordtoppen som jeg tidligere har gått to ganger fra Saltdalen.Også lillebror Henrikstinden har meget bra utsikt, spesielt ut Ramfjorden og mot Tromsdalstinden. Vi brukte ca en time inkludert pausen på den første toppen før vi var på den nordlige toppen.

Returen gikk til skardet mellom nordtoppen og mellomtoppen, herfra ble det «skikjøring» uten ski ned til rassikringen, og vi var nede med veien igjen etter en liten halvtime og kanskje historiens raskeste fjellskoretur for min del. Renna er storstett mellom 35 og 40 grader, og hadde nok vært en herlig skirenne for de som gidder å bære skiene opp.

Totalt er turen på ca 5 kilometer og 1400 høydemeter. Vi brukte ca 4 timer på turen.
Foto Kim Harry Hansen og Kent Hugo Norheim

Henrikstinden fra Leirbakken

 

Ruten vi gikk
Henrikstinden fra E8
Bak rassikringen
Renna vi fulgte i starten og på returen
Gikk ut av renna ved snøsmeltebekken på ca 560 moh
Nordtoppen til høyre
På ryggen
Norstoppen
Kim speider mot Tromsdalstiden
Ned mot renna
Solcellepanelet med bilbatteri
Kim foran Andersdalstinden, Sultinden, Svartnestinden og Stortinden
Nordtoppen
Kent Hugo på toppen
Panorama
Jiehkkevarri
Lakselvtindene
Gaskagaisa
Sautinden, Bjørskartinden og Hamperokken
Saltdalstindene
Actionbilde idet kugo bykser fra stein til stein
Mellomtoppen vi ikke kom oss over, måtte ut i venstresida
Kim og hammeren på ryggen
Kent Hugo i vestsiden
Mot Henrikstinden
Hate når det skjer!
Ryggen til nordtoppen
Nordtoppen
Renna vi gikk ned
Kim med noen forsøk på effektiv retur
Forsøk 2.0
Kim som Eminem foran en dusj i renna

 

Usikker på kommentar
Renna og toppene