Henrikstinden / Durmålstinden 1270 moh

Henrikstinden er en sjeldent besøkt topp like ved E8 i Sørbotn. Toppen er enklest å bestige «tidlig på sommeren» mens det enda ligger snø i renna. Henrikstinden er en av fjellene med kortest distanse fra start til topp i Troms. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet ved rassikringen under Henrikstinden ligger ca to kilometer fra Sørbotn. Vi parkerte her og fikk dermed en anmarsj på rundt 100 meter.

Tidligere har jeg gått Henrikstinden sammen med den nordre toppen med samme startsted. Om du ønsker flere topper er det mulig å kombinere om du tåler litt bratt ur.

Vi startet turen på sørsiden av rassikringen og traff på snø allerede etter rundt 100 høydemeter. Vi fulgte renna opp til drøye 500 moh. Renna er drøye 35 grader, med noen betydelig brattere partier. Det går også an å lure seg gjennom noe kratt med berg på sørsiden av renna om du vil unngå hard sommersnø eller går turen senere på sesongen når renna er snøfri.

Da vi forlot renna siktet vi oss inn på vestryggen til Henrikstinden som vi nådde rundt 900 moh. Veien opp til vestryggen er minst like bratt som renna, men har stort sett lyng og mose som underlag. Det er noen få partier der vi måtte klyve litt. Starten av ryggen er fin og har antydning til reintråkk, før ryggen avsluttes med noen hundre høydemeter i særdeles løs steinur.

På toppen sto fortsatt «varden» jeg bygde første gang jeg var her i 2008 enda.  Man har fantastisk utsikt i alle retningene, med mange Lyngenfjell, topper rundt Balsfjorden, fastlandet og Kvaløya.

Vi returnerte samme ruten, med unntak av at jeg tok «feigingruten» gjennom krattet på siden av snørenna med slitt joggesko. Forøvrig hadde vi 591(!) høydemeter på den bratteste kilometeren på turen.

Turdata

Dato: 16 Juli 2020
Distanse: 5,52 kilometer
Høydemeter: 1208
Tidsforbruk: 2:26 (1:23 opp)
GPS-plott fra gps3d.no

Henrikstinden med Nordtoppen foran fra E8

 

Ruteforslag
Opp mot toppen fra start
Renna
Ned
Opp mot vestryggen
Litt lett klyving under vestryggen
Arja syns vi gikk sakte og tok seg en telefon
Like før toppen
Saltdalstinden
Hamperokken mellom Stortinden med en fin skirenne og Bjørnskartinden
Some oppdateres på toppen
Lakselvtindene og Nallangaisi
Mot nordtoppen
De tøffeste i turlaget i renna
Mens jeg tok feigingruta i krattet

Kommentarer

6 kommentarer til “Henrikstinden / Durmålstinden 1270 moh”

 1. Oppdatert turbeskrivelse

 2. Oppdatert turbeskrivelse

 3. Du er den fjerde person jeg vet om som har bestiget Durmålstind. Så morsomt å vite at jeg er ikke den eneste! Vi bestiget det i Mars flere år siden, og på nesten det same rute du brukt. Fant ingen varden i det hele tatt.

 4. Du er den fjerde person jeg vet om som har bestiget Durmålstind. Så morsomt å vite at jeg er ikke den eneste! Vi bestiget det i Mars flere år siden, og på nesten det same rute du brukt. Fant ingen varden i det hele tatt.

 5. Jarle Nilsen avatar
  Jarle Nilsen

  Synes det er flott at du viser bilder av toppen du omtaler fra flere andre topper. Det er jo det som er litt artig når vi går i fjellet, å se hvordan en topp ser ut fra ulike retninger.

 6. Jarle Nilsen avatar
  Jarle Nilsen

  Synes det er flott at du viser bilder av toppen du omtaler fra flere andre topper. Det er jo det som er litt artig når vi går i fjellet, å se hvordan en topp ser ut fra ulike retninger.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *