Gallagaibi, nordtopp 1445 moh

Gallagaibi nordtopp er en ganske utilgjengelig topp med en anmarsj på over 1 mil.  Etter det mislykkede forsøket på å nå Gallagaibi fra Dørum i Rostdalen prøvde jeg på nytt via Finndalen, noe som var mye kortere og ga meg muligheten til å ta to ekstratopper.  Gikk de 2 Gallagaibitoppene og de to toppene på Doppartinden på samme turen i en relativt lang dagstur. Her er turbeskrivelsen fra turen min.

Startstedet ved Lyngenfjord adventure sin lavo ved Harkinn i Tamokdalen ligger ca 1 time og 25 minutters kjøretur unna Tromsø. Ved lavoområdet er det mulighet for å parkere noen biler.

De første ca 2 kilometerne opp til Vassdalselva går etter veldig god skogsvei. Elva er ikke så lett å krysse uten å bli våt på beina eller å vasse barfot over. Kanskje ikje den ultimate oktoberturen. Om man følger elva lenger opp mot vassdalen kan man klare å komme seg over elva nesten uten å bli våt på beinan noe vi fant ut ved en senere tur i Vassdalen. Fulgte 4-hjulingvei over den store sletta foran Vassdalsfjellet før jeg rundet rundt Vassdalsfjellet og gikk noen kilometer inn Finndalen. Begynte å skrå opp mot skardet mellom Doppartinden og punkt 1345 for å sjekke hvordan den litt bratte 1345 toppen så ut. Siste meterne opp til skardet var det ett par litt bratte parti.

Fra skardet gikk hele turen i steinur, på turen til Gallagaibis sørtopp gikk jeg like sør for vatnet , før jeg skrådde å startet den slakke stigningen opp mot toppen. På toppen var det ett liggende trigpunkt. Mot Gallagaibis nordtopp gikk jeg under punkt 1394 på vestsiden. Østsiden til Gallagaibis høyeste topp er bratt og den vardeløse toppen har fantastisk utsikt mot Sverige og Signaldalen.

Ned til skardet til 1345 var det greit, litt brattere og smalere opp til toppen, men på ingen måte noe vanskelig.  Den vardeløse toppen tyder vel på at det ikke er så alt for mange besøkende på denne toppen heller. Det var bratt ned mot skardet mellom denne toppen og Doppartinden, men om man holder litt på østsiden ned ryggen går det greit å komme ned. Opp de nesten 400 høydemeterne opp til Doppartinden var det greit å gå opp til toppen med dagens største varde. Fra toppen var det fin utsikt i mot Gallagaibi og ned mot Tamokdalen.

Ned fra Doppartinden fulgte jeg en renne med mye løs stein ned mot Dopparjohka/Dopparelva. Etter å ha sendt en del løs stein ned mot Dopparelva på turen ned kom jeg meg til slutt ned til Dopparelva. Derfra var det en enkel spasertur ned til Finndalen der jeg fulgte samme ruten ned.

Første besøk: 20. august 2010

Tidsforbruk: 8 timer

Gallagaibi , sørtopp
Rute
Rute zoom
Camp Tamok under oppføring med utsikt mot Hattavarre, Likjefjell, Botnskardtinden og Innertinden
Oppover Finndalen mot Vassdalselva. Sohtungaisi i bakgrunnen
Vassdalselva
Vassdalsfjellet og Doppartinden
Finndalen, Sohtungaisi til høyre, Doppartinden og 1345
4 hjulingvei inn Finndalen
To av dagens topper og skardet jeg gikk opp
Skardet mellom 1345 og Doppartinden
ned Finndalen
Siste biten opp skardet var det litt lett klyving
Gallagaibi punkt 1354 til høyre og 1398 til venstre
Den slake stigningen opp til Gallagaibi
Toppen av Gallagaibis sørtopp med Tverrelvdalsfjellet i midten
Mot punkt 1398 og 1445. Vassdalsfjellet bak
Gallagaibis punkt 1445
Utsikt østover mot Gievdnevahgaisi, Isdalsfjella, Moskangaisi og Peltsan
Den bratte østsiden av Gallagaibi
Ned mot 1345
Vassdalsfjellet som er den høyeste toppen i Balsfjord og Storfjord kommune
Ryggen mot 1345
Mot Gallagaibi 1445
Enkelte småluftige partier opp til 1345
Den vardeløse toppen
Doppartinden
1345 fra skardet
Opp mot Doppartinden, litt klyving de siste meterne før toppen
Toppen, utsikt mot Gallagaibi
Utsikt mot Sohtungaisi, Nerotinden og Rostafjellet
Ryggen ned mot Finndalen
Finndalen
Canyon ved Dopparjohka