Store Kågtinden 1228 moh

Store Kågtinden ligger på øya Kågen og er den høyeste toppen i Skjervøy kommune. Store Kågtinden er den tredje høyeste toppen på en øy i Norge, bare slått av Møysalen på Hinnøya og Langlitinden på Andørja. Jeg har også gått toppen fra breen i nord. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Store Kågtinden.

Startstedet Storbukta ligger ved brua som går fra Kågen til Skjervøy. Under vårt besøk slet vi litt med parkering, men vi fikk plassert bilen i krysset til Arnøya.

De første ca 3 kilometerne går i slakt terreng opp Storbuktdalen. I starten ble vi fristet av noen scooter og skispor,så vi gikk på nordsiden av Storbukthaugen på vår vei opp mot Storbuktvatnet. Vi kom litt for høyt opp mot punkt 1165, så det ble en kjip travers på steinhard skare og is til vi rundet østryggen til punkt 1165, derfra fikk vi gå slett i noen hundre meter før vi fikk en ny liten travers med høyrefoten øverst forbi Storbuktvannet. Opp mot Skardet mellom Store Kågtinden og Redotinden var det enorme mengder fokksnø, og det var også mye brattere her en det det ser ut for på kartet p.g.a all snøen som hadde samlet seg her.

Hele veien til skardet var det hard skare og is, så etter ca 100 moh der vi måtte klore oss fast i skaren på turen opp ryggen bestemte vi oss for å sette ifra oss skiene og gå ryggen til fots. Vi fulgte ryggen til litt over 1000 moh, der begynte det å bli såpass bratt at vi måtte gå ut i en  bratt snørenne på vestsiden av ryggen. På østsiden ville konsekvensene av et ras blitt stygge med den bratte østveggen til Store Kågtinden. Den siste biten opp mot topplatået var litt i underkant av 40 grader. Oppe av renna var det slak stigning opp mot toppen, før det ble litt smalere de siste meterne mot toppen. Toppen av Store Kågtinden hadde fantastisk utsikt mot bl.a den nordlige delen av Lyngenhalvøya, Øksfjordjøkelen, Vannøya osv. En av de desidert beste utsiktstoppene jeg har vært på.

Vi fulgte snørenna vi gikk opp hele veien på nedturen, snørenna hadde fantastisk pudder, men når skiene lå igjen på 700 moh hjalp det ikke oss så mye. Vi kjørte ned en renne på østsiden av Kågtinden fra 700 moh, men der var det også skare. Vil anbefale stegjern og isøks med på en topptur på Store Kåginden, da det var noen traverser på ruten vårs som var litt i overkant på til tider hard snø.

Tidsforbruk: litt i underkant av 4 timer, 3 timer opp.

Store Kågtinden fra Skjervøybrua
Rød rute opp, blå ned
Like etter start
På tur rundt Storbukthaugen
På tur rundt ryggen til punkt 1165
Ut mot området undt Kvænangstindan
I en lang «høyrefoten øversttraverst»
Mot ryggen vi gikk opp, se de enorme fokkskavlene
Ryggen
Thomas Philip kollstrøm i en travers forbi Storbuktvannet
Toppen av Store Kågtinden
I skardet. Kjørte ned helt inn til bergpartiet
Utsikt mot Storbuktdalen som vi kom opp
Kvænangstindan
Philip på tur opp mot ryggen på hard skare
Lyngen sett fra nord
På ca 700 moh
Skiene ble lagt igjen p.g.a små forhåpninger om godt skiføre
Philip klyvr seg opp den harde ryggen
Storsandtinden og Maursundtindene
På ca 1000 moh
Enda på ryggen
Her ble ryggen såpass bratt med såpass skumle utfall av ras at vi traverserte oss inn i en renne på sørsiden av Kågtinden
I sørsiden som hadde fantastisk pudder
Sporene fra traversen
Philip jubler for fri vei til topplatået
Et par hundre meter slak gange til toppen nå
Utsikt mot bla Storsantinden og Maursundtindene
Mot Arnøya
Ned mot Skjervøy sentrum
Ned mot isbreen som er en alternativ rute
Den imponerende rekken med Kvænangstindene
Skjervøy sentrum
En kommuntopp fortjener en tommel opp
Lyngen sett fra nord
Philip med Lyngen i bakgrunnen
På tur ned fra toppen
Her gjorde det vondt å gå ned til fots….
Bakken vi kjørte ned på enden av ryggen