Møysalen 1263 moh

Møysalen er den høyeste toppen i Vesterålen og turruta fra Lonkanfjorden ble kåret til Norges flotteste naturopplevelse i 2009. Møysalen byr på fantastisk utsikt og omgivelser. Her er turbeskrivelsen fra turen min.

Startstedet for turen er ved Storvatnet på Ingelsfjordeidet like øst for kommunegrensen mellom Lødingen og Hadsel. Fra Tjeldsundbrua er det ca 83 kilometer og det er en stor parkeringsplass her. Det er også mulig å starte turen fra andre steder og alternativet fra Lonkanfjorden- som riktignok krever båtskyss gir nok den enkleste veien til målet. Det er fin sti fra Kaldjord til Nordbotn, men da blir lengden på turen ca samme som ruten jeg gikk.

Starten av turen går etter god sti langs Storvatnet før ruten dreier nordover opp Forkledalen. De første kilometerne av turen er preget av litt myr, bregner og småkupert terreng. De verste myrpartiene er kloppet.  Etter rundt fire kilometer er man ferdig med myr og bregner og man kan nyte omgivelsene mens man rusler etter den fine stien.

Etter å ha passert et lite vatn på knappe 400 moh fortsetter ruten over et skar på 450 moh før man må ned til Andre Møysalvatnet  328, som har en fin grønnfarge. Ruten fortsetter  to kilometer videre i slakt terreng og etter rundt åtte kilometer på tur starter endelig litt sammenghengende stigning samtidig som underlaget stort sett er steinur videre. Elva fra vatn 591 er turens siste mulighet for påfyll av vann i stor skala før ruten fortsetter på østsiden av topp 910 og deretter til Memurskardet mellom topp 910 og Møysalen.

Etter en noe omstendelig anmarsj er man endelig oppe på Møysalens rygg og man kan nyte den fantastiske utsikten over Lofotens fjellverden. Det er noen partier med enkel klyving og det er lagt ut kjetting man kan holde seg fast i om man ønsker på det «verste» partiet. Ruten følger ryggen eller nordsiden av ryggen.

Like under toppen er Skavlen, en isbre som muligens krever bruk av stegjern senere på sesongen(?) Under mitt besøk var joggesko tilstrekkelig. På toppen er det gjestebok og en vanvittig utsikt i alle retningene. Hinnøya, Langøya, Austvågøya og Lofotøyene, Vestfjorden, Raftsundet, Lonkanfjorden, Hadselfjorden, Øksfjorden, mange kjente fjell, ja, helt til Frostisen og fjellene på svensk side.

PS!  Like ved toppen er det to lavere topper, Litje og store Møya. Som på nabofjellet mitt hjemme skyldes formen på fjellet en nokså spenstig historie om troll og trollets dårlige egenskaper i sol som kan leses her.

Turdata:

Dato: 17 Juli 2018
Distanse: 21,27 kilometer
Høydemeter: 1701
Tidsforbruk: 4:35 (2:27 opp)
GPS-plott fra gps3d.no

Møysalen
Møysalen
Ruteforslag
Startstedet
Etter drøye to kilometer på tur ser man dagens turmål
Opp Forkledalen
Møysalen
Med zoom
Etter ca fire kilometer er man ferdig med bregner og myr
Vatn like under 400 moh
Ned mot vant 328
Møysalen med Møyene
Skardet mellom 910 og Møysalen
Ryggen
Møysalene med møyene fra skardet
Øvre Møysalvatnet
Isbreen under toppen
Mot nord
Store Møya
Mot sør