Nordre Henrikstinden 1134 moh

Nordre Henrikstinden er et fjell med veldig få besøkende tiltross for at toppen bare ligger drøye 20 minutters kjøretur fra Tromsø sentrum. Nordre Henrikstinden er bratt og rasutsatt, noe vegetasjonen ved foten av fjellet i Saltdalen bærer preg av. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Nordre Henrikstinden.

 

Fra Tromsø tar kjøreturen til Sørbotn drøye 20 minutter, og det finnes god parkeringsmuligheter ved bedehuset på øversiden av veien ved Ramfjord Camping. Derfra følger man E8 noen hundre meter før man følger anleggsveien som er bygget i forbindelse med småkraftverket som blir oppført i Saltdalen.

 

Vi fulgte anleggsveien ca halvannen kilometer inn Saltdalen før vi begynte å ta høyde mot Nordre Henrikstinden. De første drøye hundre høydemeterne gikk i «slakt» terreng med snø vi sank ned i for hvert skritt vi tok. Men når vi kom opp av den glisne skogen var det steinhard skare og stegjernføre. De siste knappe 700 høydemeterne går i terreng som er brattere en 30 grader. Nordre Henrikstinden egner seg kanskje best som en vårskitur om du tenker deg hit med ski.

 

Etterhvert som vi tok høyde traverserte vi oss mot nordøst og en rygg vi fulgte opp til vi var på litt over 1000 moh. De neste 100 høydemeterne er de bratteste på turen, men korte partier opp mot 40 grader mens man går opp en renne som fører deg 10 meter under toppen. Denne renna ser ut som et spennenes skiprosjekt.

 

På toppen er det en varde på ca 30 cm og veldig bra utsikt mot Ramfjorden, Henrikstinden, Lavangsdalen m.m. Det ser også greit ut å gå videre mot Henrikstindens høyeste punkt, men med lite mat og kort dag ble det ikke forsøkt gjennomført.

 

På en sommertur brukte jeg ca 3 timer på toppen, mens vi på vinterføre brukte ca 3.5 timer på turen.

Nordre Henrikstinden fra Saltdalen
Ruten vi gikk
Fra Saltdalen
Turstart ca klokka null
I starten av stigningen
-
-
Ned mot Saltdalen
-
Christian koser seg på føre man hadde dødd av uten stegjern og isøks
-
Maritinden punkt 1062 og 1045
Oppe på ryggen vi fulgte så lenge det var mulig
1145 i Saltdalen
-
-
I det bratteste partiet
Mannfjellet light
Toppen
-
Henrikstinden 1270
En ivrig Christian på tur ned
Ei tilsynelatende bra skirenne
Bremsespor etter aking med isøks
Nordre Henrikstinden fra anleggsveien

Første besøk: 18 August 2009

Tidsforbruk: ca 3 timer