Gaskagaisi / Massiv SØ av Mellomdalen 1235 moh

1235 SØ av Mellomdalen er en av mange navnløse fjell i området mellom Lavangsdalen og Sjursnes. Denne toppen er en av de fineste toppene på Tromsø fastland. Geir Jenssen har kalt toppen for Gaskagaisa på sin supre nettside. Gaska betyr Mellom, mens gaisa er en topp som stikker over de andre toppene i området, fritt oversatt til Norsk:  Mellomdalstinden. Her er turbeskrivelsen fra turen til Gaskagaisa.

Startstedet for turen Gaskagaisa er ved parkeringen ved reingjerdet sør for Mellomdalselva. Fra Tromsø er avstanden 32 kilometer. Like i nærheten av Sarasteinen.

En kjapp historie om Sarasteinen følger:

Det sies at en samisk dame som het Sara går igjen i Lavangsdalen. Sagnet sier at en høygravid Sara skulle følge noen barn til et hus i nærheten. Det blåste opp til snøstorm og de gikk seg vill og måtte søke ly ved Sarasteinen. Der fødte ho en baby og etterhvert frøs alle ihjel, bare 2-300 meter unna huset de skulle til. Det sies at man kan høre barnegråt i nærheten av steinen og at folk har sett Sara stå å haike i Lavangsdalen. Dette er en historie redaktøren i kugo.no ikke kan gå god for:)

Vi fulgte sørsiden av Mellomdalselva i firehjulingspor og litt sti. På vei inn dalen krysset vi elva etter et par kilometer mens vi holdt sørsiden på retueren. Etter litt skog i starten åpner dalen seg og det er lett å bevege seg tross noen myrpartier og man tar høyde hele tiden.

På vei opp gikk vi nordryggen for utsikten sin del. En bratt bakke opp mot ryggen. Etter ryggen er det svært løst og litt lett klying. På et punkt måtte vi ut i østsiden et lite parti før vi var på ryggen igjen.

På toppen er det en liten varde og utsikt mot mange av de på kartet navnløse og lite trafikkerte toppene i området, som feks Sennedalstinden, Meahccecohcka og Saltdalstindens punkt 1324. Utsikten mot Lyngenhalvøya er også upåklagelig.

På returen fulgte vi ryggen noen hundre høydemeter før vi gikk ned i vestsiden. Dette var en betydelig enklere rute enn den vi brukte på vei opp. Deretter løp vi på sørsiden av Mellomdalselva ned til parkeringen.

Turdata:

Dato: 29 Juli 2019
Distanse: 13,11 kilometer
Høydemeter: 1266
Tidsforbruk: 3:04  (1:52 opp)
GPS-plott fra gps3d.no

1235
Ruteforslag
Delvis sti og firehjulingvei inn Mellomdalen
Ned Mellomdalen
Vi gikk opp hulle på venstresiden av fossen
Rundvatnet og Tverrbotnfjellet bak
Ryggen vi gikk opp
Littt klyving på ryggen
LIke før toppen
Den navnløse isbreen
1220 toppen
Mot Jiehkkevarri
Gikk ned den hyllen her i front
Smalaktinden
Dagens topp