Soltindan 1051 moh

Soltindan på Ringvassøya er det høyeste fjellet i Karlsøy kommune og har fantastisk utsikt. Soltinden er «krevende» og har ingen enkel rute til toppen. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet ved Åborsneset ligger ca 40 kilometer fra brua på Kvaløysletta. Det er en del parkeringsplasser ved veien her. Soltindens nordtopp har vært med i Til topps i Karlsøy og har samme startsted.

Starten av turen går etter ruten til «Til topps i Karlsøy» sin merking opp til Nordre Soltinden. Ruten følger nordsiden av Åborsdalselva til man når rundt 350 moh. Deretter er det enkleste å gå i retning av vatn 400 moh, passere det på sørsiden og ta høyde i retning av skardet mellom de to Soltindentoppene på 1000 og 1005 moh. Hele denne etappen består av ei skikkelig steinur og de øverste 250 høydemeterne er bratt og veldig løs.

Fra skardet tok vi en bratt travers i nordvestsiden av topp 1005 (mulig det hadde vært enklere å gått via 1005?) Under traversen vår var det vanvittig løst og glatt etter den fuktige høstluften. Da isbreen virket veldig bratt turte vi ikke å gå via den og vi gikk opp i skardet mellom 1005 og Soltindens høyeste topp.

Vi prøvde å følge eggen et stykke, men da det etter hvert ble veldig luftig på det glatte fjellet måtte vi ned i nordvestsiden et stykke før vi kom oss opp på eggen igjen. Litt luftig klyving den siste biten. Tidligere har jeg gått breen og fulgt nordryggen til toppen, men da anbefales det å gjøre det om sommeren mens snøen e mykere. Det kan nok være greit med stegjern og isøks om man tar ruten via breen.

Fra toppen er det fantastisk utsikt i alle retningene og man ser mye av Tromsø fastland og Lynsalpene herfra.

Da vi ikke «turte» å returnere samme vei som vi kom opp gikk vi ned mot Tredjevatnet i vest der sola hadde varmet opp steinene. Ufattelig løs steinur her også og veldig bratt de 200 øverste høydemeterne. Deretter var det sammenhengende steinur ned til øvre Bjørnskardvatnet 251 moh før det deretter ble sti og mer løpbart videre. Turen ble avsluttet med 3,5 kilometer etter asfalt.

Turdata:

Dato: 18. September 2017
Distanse: 15,56 km (5,7 til toppen)
Høydemeter: 1174
Tidsforbruk: 4:09 (2:05 opp)
GPS-plott fra gps3d.no

Soltinden
Ruteforslag
Fin sti i starten
Her gikk vi av stien til Nordre Soltinden
Stein..
Vatn 400
Soltinden
Brevatnet
Breen
På eggen
Vi gikk av egga ved hakket
Åbordalstinden
Vi gikk ned her
Bjørnskardvatnan
Endelig sti