Østre Maritinden 1045 moh

Østre Maritiden er en av mange navnløse topper i området i nærheten av Lavangsdalen. Toppen kan umulig ha mange besøkende og byr på litt luftig tinderangling på slutten. Her er turbeskrivelsen fra turen til Østre Maritinden og to av Saltdalstindene som bonus.

Startstedet for turen er ved campingen i Sørbotn ca 28 kilometer fra rundkjøringen i Tromsdalen. Dette er er utgangspunktet for mange fine fjellturer på relativt ukjente fjell. Tidligere har jeg besteget diverse Saltdalstinder med samme utgangspunkt. 1324, 1145 og komboen 1244 og 1239 , samt den fine Sennedalstinden som har noe lengre anmarsj.

Turen starter etter anleggsveien på sørsiden av Saltdalselva og tar deg enkelt gjennom det meste av skog. Etter rundt 2,5 kilometer krysset jeg elva ved demingen og fortsatte en liten kilometer i myr/sti i retning av ei solid steinur.

Jeg begynte å ta høyde i steinur og terrenget er stor sett åpent helt til man er over skogen. Deretter er det et bratt parti mellom 6 og 700 moh før ruten dreier vestover mot toppen. Herfra er det steinur til man når ryggen. Litt lett klyving i sørsiden av ryggen forbi noen hindringer før jeg fulgte en hylle til toppen. Den siste biten er relativt bratt og det er en knøttliten varde på toppen.

I det fine været fant jeg ut at jeg skulle gå ryggen videre til Saltdalstindens 1239 og 1244. Jeg gikk forbi hindingene og fulgte deretter ryggen de rundt 2,5 kilometerne østover. En del klyving, mye stein og til tider litt tidkrevende terreng senere sto jeg på toppen av 1239.

Etappen ned mot skardet mellom 1239 og 1244 er grei i fast steinur og pga mye snø i nordsiden av 1244 tok jeg en rute mot vest for å slippe unna bratt sommersnø. Fra skardet er det rundt 180 høydemeter før man kan nyte utsikten fra Saltdalstindenes hyppigst besøkte skifjell.

Pga en lett OCD fant jeg ut at jeg skulle fortsette ned i skardet mellom 1244 og 1324 for å slippe og krysse oppruten min. Litt bratt og særdeles løst ned til skardet og ned renna. Her er nok alternativet å følge skiruten ned muligens bedre. Etter to bratte kilometer med drøye 900 høydemeter nedstigning var jeg nede i Saltdalen igjen. Her fikk jeg meg en drøy kilometer i delvis myr før jeg nådde anleggsveien igjen.

Turdata:

Dato: 6 August 2019
Distanse: 16,01 kilometer (5,4 til 1045)
Høydemeter: 1635 (ca 1000 til 1045)
Tidsforbruk: 4:11 (1:28 til 1045)
GPS-plott fra gps3d.no

Østre Maritinden
Ruteforslag
ANleggsveien i starten
Saltdalstindens 1244 til venstre og 1324 til høyre
Fra demningen. Gikk opp i steinura
Mot Østre Maritinden
Saltdalstindnens 1145 topp
Saltdalstinden 1244
Saltdalstinden 1239 bak i midten
Mot 1244 og 1324
Mye stein på vei opp
Ryggen jeg fulgte til 1239
Stortinden og Bjørnskartinden med Hamperokken i midten
Siste biten mot toppen
Toppen
Opp her med litt klyving
Maritinden
Tepphaugdalstinden bak i midten
Ryggen og dagens to siste topper bak
Den høyeste av Saltdalstindene
På vei østover langs ryggen
1160 i Bjørskardet som neppe har mange besøk
1244
Toppen til 1239
TIlbake langs ryggen
Sennedalen og breen
Isbreen bak Saltdalstindan
Snøbakken til 1244
1239
1324
Mot Sørbotn
Ned mot skardet mellom toppene
1244
1244 fra skardet
Fulgte renna ned
Østre Maritinden
Opp renna
1235 i Mellomdalen
Østre Maritinden. Fulgte steinura opp

Kommentarer

3 kommentarer til “Østre Maritinden 1045 moh”

 1. Oppdatert turbeskrivelse

 2. Konrad Johnsen avatar
  Konrad Johnsen

  G0dt nytt år – og gratulerer med ny topp-erobring. Jeg ble veldig fasinert av det flotte bildet hvor vi ser Hamperokken og månen i kamp om oppmerksomheten – jeg synes dere alle er vinnere. Til lykke med fortsettelsen – HEI !

 3. Konrad Johnsen avatar
  Konrad Johnsen

  G0dt nytt år – og gratulerer med ny topp-erobring. Jeg ble veldig fasinert av det flotte bildet hvor vi ser Hamperokken og månen i kamp om oppmerksomheten – jeg synes dere alle er vinnere. Til lykke med fortsettelsen – HEI !

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *