Tverrfjellet 1036 moh

Tverrfjellet er en grei topptur i Sørreisa kommune med fin utsikt fra toppen. Jeg kombinerte Tverrfjellet med Høggumpen som nok er mest kjent for militæranlegget på toppen. Her er turbeskrivelsen fra turen min.

Tverrfjellet har flere alternativer for startsted. Toppen kan nåes fra Rabbåsdalen og Skardalen også, men jeg tok sjans på at start fra Gumpedalen ble det enkleste i kombinasjon med Høggumpen. Fra Sørreisa sentrum er det ca 18 kilometer og det er en stor parkeringsplass ved veiens ende som også blir brukt som startsted for turen til Steinora.

Fra start gikk jeg rett inn i tett bregneskog opp på østsiden av en liten som kommer fra Litjevatnet på drøye 500 moh. Det er til tider noe som ligner på en sti i denne etappen. Fra vatnet dreide jeg ruten østover etter ryggen forbi Svartberghumpan. Her er det også delvis sti mens man følger den slake ryggen til topps.

På toppen av Tverrfjellet er det bygget en bog av stein og utsikten mot Sørreisas høyeste topp som er Hjerttinden er upåklagelig.

Jeg returnerte ned ryggen mot Svartberghumpan , fortsatte på nordsiden av Litjevatnet og en kilometer mot Skardalen før jeg startet på stigningen opp en bratt renne med en del løs stein og mose. Litt enkel klyving i renna noen steder før man når det store platået.

Toppen av Høggumpen er noe av det styggeste jeg har sett, men mye bygninger og byggearbeid. Utsikten var dog fantastisk med bratte sider rundt hele Høggumpen. Ned fulgte jeg samme veien som jeg gikk opp.

Totalt var turen på ca 16 kilometer og ca 1500 høydemeter.

Første besøk: 14 August 2010

Tirdsforbruk: 4, 5 timer

Tverrfjellet
Rute
Høggumpen fra parkeringsplassen
En del bregner i starten
Etterhvert åpnet det seg og ble en del enklere å ta seg fram
Høggumpen fra SVartberghumpan
Høggumpen
Ryggen opp mot Tverrfjellet
Toppen av Tverrfjellet
Høggumpen fra Tverrfjellet, gikk opp renna i midten av bildet
Borgen på Tverrfjellet
Ryggen mot Tverrfjellet
På tur mot renna, lå en del stor stein hele veien rundt Høggumpen
Opp mot renna
I renna
Litt klyving de siste meterne før topplatået
Klyvedelen
Toppen
Er en grunn til at Høggumpen er valgt ut av forsvaret, er ikke så mange enkle veier opp til toppen


Kommentarer

Ett kommentar til “Tverrfjellet 1036 moh”

  1. morten avatar
    morten

    hallo, skal du gå til skredtinden i sørreisa?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *