Bæssetinden 1303 moh

Bæssetinden ligger vest for Kildalen i Nordreisa og er den høyeste toppen i området. Vi kombinerte Bæssetinden med åtte andre topper i en rimelig hasardiøs dagstur på 42 kilometer og nesten 4000 høydemeter. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet for turen er ved Saga Skistadion. Fra krysset ved Storslett er det ca halvannen kilometer. Det er en stor parkeringsplass ved Stadion.

Fra start gikk vi noen hundre meter etter veien før vi gikk opp ved første gården på sørsiden av Sagelva. Her er det skogsvei et stykke etter skiløypa før det etter hvert går det en fin sti videre etter ryggen på sørsiden av elva. Vi krysset elva etter punkt 336 og siktet oss inn mot punkt 574 som vi passerte på nordsiden. Deretter fulgte det en slak etappe på knappe 3 kilometer i retning av dagens første topp. Fra 900 moh er det brattere og en del hyller med sva gjorde at vi måtte lete litt for å finne en fornuftig rute opp til topp 1100. Det var flatt, vardefritt og finfin utsikt i alle retningene fra toppen.

Vi vurderte å følge ryggen over de to neste småtoppene, men en litt sur vind i kombinasjon med at det ikke så helt enkelt ut gjorde at vi tok den sikre metoden med å gå ned samme vei og bestige topp 1122 fra vest. Vi gikk ned til rundt 800 moh før vi gikk i retning av Sadjinjavri. Ved en liten ryggformasjon startet vi stigningen i ei førsteklasses løs steinur. Lengre opp ble underlaget fastere og vi fulgte en liten renne opp til den vardeløse toppen.

Etter et raskt toppbesøk fortsatte vi i sørlig retning ned mot Sadjincacha på knappe 900 moh før vi startet stigningen til punkt 1131. Solid steinur her også. Fra 1131 måtte vi ned knappe 100 høydemeter før vi startet på de ca 150 høydemeterne til dagens tredje topp, denne på 1180 moh. Her var det heller ikke tegn til tidligere besøkende. Fra toppen så vi den store varden på turens fjerde topp som har et navn. Greit terreng ned til til rundt 1020 moh før det ble litt mer stein opp mot Cohkolatgaisa.

Fra Cohkolatgaisa var det en fin etappe videre mot topp 1157 som var turens femte topp. Ned mot drøye 1000 moh før stigningen startet. Topp 1157 hadde heller ikke tegn til tidligere besøk. Vi løp videre mot topp 1183, vi måtte igjen ned til rundt 1000 moh før vi kunne starte på bakken. Her var det hinsides løs steinur mot toppen. Dagens sjette topp var også vardeløs.

Etter mange «enkle» topper med få høydemeter og kort distanse mellom var etappen mot Cillagaisa lengre. Vi løp drøye 2 kilometer og var nede på ca 800 moh før vi startet på sør vestryggen til Cillagaisa. Som store deler av dagens tur var det solid steinur her også. Drøye 300 veldig bratte høydemeter før det slaker ut den siste biten mot toppen. Cillagaisa er med i ti på topp Nordreisa og har rute som starter ved Dammen i Kildalen etter en rute som nok er noe enklere 🙂 Vi gikk ned den veldig bratte og løse vestsiden fra toppen. Helt grusomt terningkast 1 terreng ned her.

Vel nede på knappe 800 moh ble terrenget enklere og vi siktet oss inn litt vest for Annavatnet. Ganske bratt opp mot det store platået til Bæssetinden før det var en lang slak etappe mot dagens høyeste topp. Etter en lang tur ble toppbesøket unnagjort på rundt et halvt sekund før vi fortsatte ned nordryggen mot skardet mellom Bæssetinden og topp 1224 som også blir kalt Sagtinden. Vi måtte ned til rundt 1000 moh før stigningen startet. Steinur her også om du lurte! Vi gikk opp ei lita renne. På toppen var det gjestebok som var en av dagens store høydepunkter.

På vei ned gikk vi litt for langt øst og kom til et lite stup som gjorde nedturen til en nedtur. Vi måtte gå vestover i bratt og løst terreng på vestsiden av vatn 876. Fra vatnet flatet det ut og vi kunne begynne å løpe nedover mens vi startet kampen med å komme ned før det ble bekmørkt. Mens vi stresset litt kom vi ned i bratt terreng nord for punkt 509 som vi kunne unngått ved å løpt noen hundre meter lengre øst. Vi kom oss ned og siktet oss inn på stien som vi gikk opp. Etter drøye 10 timer på tur kom vi ned til bilen igjen mens det enda var antydning til litt lys.

Forøvrig anser jeg sjansen til at noen gjentar denne turen til ca 0%…

Turdata:

Dato: 13. September 2016
Distanse: 41,6 kilometer
Høydemeter: 3883
Tidsforbruk: 10:11
Gps-plott fra gps3d.no
Suuntomovie fra turen

[powr-hit-counter id=856e6e93_1484482195233]

Bæssetinden
Ruteforslag
Ruteforslag
Start etter lysløypa på Saga skistadion
På vei opp mot punkt 336 vest for Sagelva
Ned mot Storslett
Dagens første topp bak over hodet til Arja
Sagtinden
1100
1122
Sagtinden / turens siste topp 1224 moh
Ei solid steinur foran 1100
1100
Vatn 672
Mot Bæssetinden og Sagtinden
En del hyller og sva den siste biten mot toppen
Her kommer Arja kravlende opp på topplatået
Videre mot 1122. Vi vurderte å gå ryggen, men gikk for den pysete løsningen ned til Sadjinjavri 750
Mot Kågen
Vi gikk ned mot vannet i midten av bildet før vi tok høyde mot 1122
1100
1122
Bæssetinden
.
Sagtinden i midten
Mot Kåfjordfjell
Strålende fornøyd med den fine varden vi bygde
Mot vest
Ruten videre
Tilbake mot 1122
Dagens tredje topp en navnløs på 1180 moh
Cohkolatgaisa 1231 moh
Videre mot 1157 og 1183
Cohkolatvaggi/ Trongdalen
På Cohkolatgaisa
Cillagaisa
1157
Tilbake mot 1180
1183 fra 1157
1183
Solid steinur opp mot toppen
Cillagaisa
1183
.
På det store platået til Cillagaisa
Bæssetinden fra toppen
1183
Bratt og fælt terreng ned fra Cillagaisa
Tilbake mot Cillagaisa
Gikk opp langs ryggformasjon etter snøflekken
Cohkolatgaisa
På det store platået til Bæssetinden
Ryggen mot Sagtinden
Like før dagens siste topp
Endelig!
vatn 876

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *