Jiehkkevarri, sørtopp 1672 moh

Hombukttinden, Jiehkkevarri sin sørtopp , Jiehkkevarri og Kveita tok jeg i en Jiehkkevarritravers i fantastisk vær. Denne traversen regnes som en av landets fineste skiturer, med sørtoppen som vanligvis ikke er med på traversen er turen på ca 2800 høydemeter og rundt 30 kilometer.  Om man stikker innom sørtoppen får man med seg 4 av fylkets 7 høyeste topper på samme turen. Her er turbeskrivelsen fra Jiehkkevarritraversen min

Den enkleste måten å gjennomføre en Jiehkkevarritravers er å starte fra Indre Holmbukta, det finnes en stor parkeringsplass langs veien der du kan parkere. Holmbukta ligger ca en time unna Tromsø.

Gå gjennom skogen mens du er på venstresiden av Tverrelva, starten av turen går i furuskog, på ca 200 moh starter du på en morenerygg som du følger opp til ca 600 moh, der 2 daler møtes, der går du den dalen til venstre, følg dalen opp til ca 1300 moh. Om du går på sommeren er det sne fra ca 8-900 moh og opp til toppen, så det kan være greit å ha med stegjern og gjerne ei isøks, spesielt om du går seint på sommeren, da du går på blåis i bratte partier.. mot 1300 meter smaler dalen litt, og du går gjennom en trang “passasje” som er den bratteste biten opp mot Holmbukttinden.  Når du har kommet gjennom den trange kløfta går du ett stykke rett framover, før du svinger opp mot høyre og følger ryggen til topplatået av Holmbukttinden. Brukte i underkant av 2 timer og 30 minutter til Holmbukttinden.

Ned fra Holmbukttinden er det ca 150 høydemeter nedover, en del av turen ned fra Holmbukttinden går etter en smal rygg, så vær litt obs her. Der du starter stigningen opp etter Holmbukttinden er det et bratt parti der det har vært stygge sprekker på alle mine 3 turer på Jiehkkevarri. På hard snø kan det være greit å ha med isøks/stegjern/tau for denne bratte bakken med bresprekker i bunn.

Når jeg kom opp den bratte bakken gikk jeg rett mot Jiehkkevarris sørtopp, det var litt opp og ned mot sørtoppen, så det blir nok bortimot 400 høydemeter ekstra og 4 kilometer ekstra om du skal ta med sørtoppen på traversen din. Jeg så ingen sprekker på turen min til sørtoppen. Den siste bakken opp mot sørtoppen var ca 130 høydemeter. Fra toppen er det fin utsikt mot Balggesvarri, Jiehkkevarri, Lakselvtindene osv. Sto på sørtoppen etter ca 3t 40 min.

Jeg gikk omtrent i rett linje mot Jiehkkevarris hovedtopp fra sørtoppen, så heller ingen sprekker i området jeg gikk. Litt opp og ned i starten ned fra sørtoppen, men etterhvert blir det slak stigning i ca 295 moh helt til du er på det store topplaåtet til Jiehkkevarri. Var på Jiehkkevarri etter ca 4t 40 min.

Ned fra Jiehkkevarri tok jeg av skifellene for første gang på turen, det er ca 410 høydemete skikjøring ned mot salen mellom Jiehkkevarri og Kveita. Den siste biten ned mot salen er litt skummel, med både stup og bresprekker. Jeg holdt meg til høyre ned mot salen, noe som fungerte bra. Fra salen er det ca 325 høydemeter før du er på toppen av Kveita. Var på Kveita etter ca 6 timer.

Fra Kveita sikter du deg inn mot pkt 1666, det er en del opp og ned før du kommer deg til pkt 1666. Derfra går det to renner ned mot Fugldalsbreen, renna til høyre(nordligste) er den mest humane ned mot Fugldalsbreen. Når du kommer ned til Fugldalsbreen går du mot Fugldalsskardet som var turens vanskligste punkt i vindgryta som lå rundt skardet, c1 15 meter dypt og bortimot 60 grader bratt. Tok av meg skiene og staven å kastet de ned før jeg akte ned. Måtte bære skiene til jeg kom gjennom Fugldalsskardet.

De ca 9 kilometerne fra Fornesbreen og ned til grustaket var tunge på den våte sugende snøen. Prøvde å holde meg høyt til venstre i starten av breen, men med den dårlige gliden og luggingen hjalp det ikke så mye å holde en høy linje. Kjørte ned fra Fornesbreen til Fornesdalen omtrent midt i dalen for å slippe å gå opp noen høydemeter på høyresiden som vistnok er anbefalt. Var ikke så bratt ned, så det gikk helt greit å holde seg i midten.

Med rekordvarmen i det siste var Fornesdalen en lidelse å gå, med enorme mengder vann, stor elv og lite snø. Holdt meg til venstre i dalen så langt inn mot «land» som det var mulig å gå med skiene på. Var noen ganger jeg gikk gjennom snøen å sto med vann til knes. Den siste kilometeren måtte jeg av med skiene.

Gjennomførte det som skal være norges fineste skitur på 8t 55 min på sugende føre. En fantastisk tur i nydelig vær, men skulle nok ha vært noen dager tidligere ute for å sluppet unna alt vannet og skibæringen. En tur som virkelig anbefales!

travers
Rute
travers2
Rute del 1
traversj2
Rute del 2
traversj3
Rute del 3
jieht
Holmbukttinden fra startstedet
jieht1
Jiehkkervarri sørtopp
jieht3
Jiehkkevarri fra Fugldalsfjellet
jieht4
Kveita fra Fugldalsfjellet
jieht5
Ligger enda snø nesten helt fra veien 16. Mai
jieht6
Nærmer meg renna opp til Holmbukttinden.
jieht7
Folksomt idag….
jieht9
Fra ca 900 moh, videre opp renna
jieht10
Nesten oppe av renna
jieht11
På ryggen av Holmbukttinden
jieht12
ned fra Holmbukttinden.
jieht13
Sørtoppen fra Holmbukttinden
jieht14
Ned fra Holmbukttinden
jieht15
Den bratte bakken opp fra Holmbukttinden med bresprekkene
jieht16
Ryggen fra Holmbukttinden til Jiehkkevarri, ganske smal et parti
jieht17
Folksomt på Holmbukttinden
sydtopp
På sørtoppen med utsikt mot Jiehkkevarri
jieht18
Sporene mine mot sørtoppen
jieht19
På tur til hovedtoppen
jieht20
Kom en del folk på Jiehkkevarri like etter meg
jieht21
Utsikt mot Kveita
jieht22
Sprekker og stup like før salen
jieht23
Her ser man bedre at man må være forsiktig den siste biten ned mot salen
jieht24
På toppen av Kveita med utsikt mot Jiehkkevarri
jieht25
Lenangstindene
jieht26
Utsikt mot 1666
jieht27
Her ser man rennene mot Fugldalsbreen fra Fugldalsfjellet. Renna til venstre på bildet er den best egna å kjøre ned
jieht28
Ned mot Fugldalsbreen
jieht29
Renna
jieht30
Fugldalsskardet
jieht31
Ganske bratt ned her
jieht32
Fornesbreen med Tigertinden, Stortinden og Store Fornestinden
jieht33
Nesten ferdig med Fornesbreen
jieht34
Bekken ned fra breen
jieht35
Store Fornestinden og litt vann i Fornesdalen
jieht36
Endelig nede med grustaket etter en lang tur

Første travers 16. Mai 2010

Tidsforbruk: ca 9 timer

  • Utrolig at vi var på samme tur på samme dag! Men vi kjørte ned Fugledalsbreen. Jeg oppdaget ski spørene dine inn i denne gryten da du gikk over skaren til Fornesbreen. Du var noen timer før oss. For en tur, og utrolig vær forhold. Jeg setter inn kort beskrivelse av turen på engelsk på summitpost, og skal sette inn linken til dine webside fordi du er mye flinkere med bilder og kart en jeg!
    God tur!

    Darin.

  • Utrolig at vi var på samme tur på samme dag! Men vi kjørte ned Fugledalsbreen. Jeg oppdaget ski spørene dine inn i denne gryten da du gikk over skaren til Fornesbreen. Du var noen timer før oss. For en tur, og utrolig vær forhold. Jeg setter inn kort beskrivelse av turen på engelsk på summitpost, og skal sette inn linken til dine webside fordi du er mye flinkere med bilder og kart en jeg!
    God tur!

    Darin.