Gaskagaisi / Massiv SØ av Mellomdalen 1235 moh

1235 SØ av Mellomdalen er en av mange navneløse fjell i området mellom Lavangsdalen og Sjursnes. Denne toppen er etter min mening en av de fineste toppene på Tromsø fastland. Geir Jenssen har kalt toppen for Gaskagaisa på sin supre nettside. Gaska betyr Mellom, mens gaisa er en topp som stikker over de andre toppene i området, fritt oversatt til Norsk:  Mellomdalstinden. Tidligere har jeg gått denne toppen på sommerføre, da valgte jeg en litt annen rute, se under. Her er turbeskrivelsen fra turen til Gaskagaisa.

 

Startstedet for en vintertur til Gaskagaisa er den store parkeringsplassen noen hundre meter sør for Sarasteinen. En kjapp historieleksjon om Sarasteinen.

Det sies at en samisk dame som het Sara går igjen i Lavangsdalen. Sagnet sier at en høygravid Sara skulle følge noen barn til et hus i nærheta. Det blåste opp til snøstorm og de gikk seg vill og måtte søke ly ved Sarasteinen. Der fødte ho en baby og etterhvert frøs alle ihjel, bare 2-300 meter unna huset de skulle til. Det sies at man kan høre barnegråt i nærheten av steinen og at folk har sett Sara stå å haike i Lavangsdalen. Dette er en historie redaktøren i kugo.no ikke kan gå god for:)

 

Etter å ha krysset E8 er det en knapp kilometer med litt knoting i til tider tett skog før Mellomdalen åpner seg og blir noe mer behagelig å bevege seg i. På vinterturene mine i Mellomdalen har vi truffet på scooterspor litt sør for Mellomdalselva. Cruxet på anmarsjen er når man skal krysse elva etter ca halvannen kilometer da det blir mye stor stein og tett raspreget skog på sørsiden av elva.

 

Etter å ha krysset elva er det drøye 2.5 kilometer i slakt terreng igjen av anmarsjen. Vi gikk i retning av punkt 678, der vi unnet oss en liten lunsj før vi skrudde på skresøkerne og startet på den spennende delen av turen. Vi fortsatte i retning av punkt 866, før vi gikk mot det navneløse vatnet som ligger på ca 800 moh mellom punkt 866 og 1074. Med vatnet startet de 400 siste bratte høydemeterne mot toppen. Hele siden er stortsett 30 grader eller brattere, med noen partier opp mot 40 grader. På ca 900 moh tok vi av oss skiene og gikk den siste biten til toppen med skiene på sekken for å komme oss opp det bratteste partiet og for å kunne følge ryggen.

 

På toppen er det en liten varde og utsikt mot mange av de offisielt navneløse og lite trafikkerte toppene i området, som feks Sennedalstinden, Meahccecohcka, Saltdalstindens punkt 1324– Utsikten mot Lyngenhalvøya med Lakselvtindene på første rekke med Store Lakselvtinden, Tomastinden, Platåtoppen og Anderstinden , og andre Lyngenfjell som bl.a  Jihekkevarri, Store Durmålstinden , Piggtinden og Fugledalsfjellet er også upåklagelig. Rett og slett en kongetopp.

 

Stegjern og isøks er å anbefale ved besøk på Gaskagaisa. Og med sin store nordvendte flanke er dette nok en glimrende vårskitur for de som godtar litt anmarsj.

 

På vinterturen brukte vi ca 5 timer med en del vurderinger av skredfare og drøye 300 høydemeter til fots. På sommerturen brukte jeg ca 4 timer.

 

Christoph sin turbeskrivelse

1235 fra Mellomdalen
Ruten vi gikk på vinteren
Den fine skibakken fra 1202 Mellomdalen
En litt annen rute på sommerturen
Like etter start
Etter drøye 10 minutter ser man toppen
Mellomdalen som er lettgått etterhvert med turmålet i midten
Christoph og Petter
-
-
Ned melllomdalen med Tverrbotnfjellet bak
-
punkt 1218 og 1289 av Sennedalstinden
-
Sol på punkt 1218
Skardet som skiller Mellomdalen og Smalakdalen
På ca 700 moh mot toppen
-
-
På tur mot det navneløse vatnet på ca 800 moh
Holmbukttinden, Jiehkkevarri og Kveita
I starten av den bratte nordflanken
Christoph vurdere forholdene
På tur opp mot ryggen
På ryggen med Sennedalstinden og Saltdalstindan i bakgrunnen
Mot Smalaktinden
-
Christoph og Petter med den klassiske "flystripen" på himmelen under vinterens toppturer
Mot breen med 1006, Lille Rieppefjell og Vazzoalgi
Årets første solglimt
-
Petter var ikke helt klar for toppbilde:)