Tverrbotnfjellet 1299 moh

Tverrbotnfjellet er Lavangsdalens nest høyeste topp og en fin utsiktstopp på Tromsø fastland. Tverrbotnfjellet er en fin tur for deg som vil nyte ettermiddagssolen på fjellet, uten å måtte stampe i kø. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Tverrbotnfjellet.

Startstedet ved veiens ende i Andersdalen, plassen heter Finnjorda og ligger 19 kilometer fra Sørbotn. Det er en stor snuplass man kan parkere på.

Fra start fulgte vi en traktorvei noen hundre meter inn Andersdalen før vi kom inn på en sti på nordsiden av Tverrelva. Etter hvert blir det en del myr og stien er mer sporadisk videre. Etter ca 2 flate kilometer inn dalen var vi ferdi  med myrpartiene og kunne endelig begynne å ta litt høyde. Vi fulgte nordsiden av elva i Hestebakkan opp mot 750 moh der det flater litt ut.

Herfra gikk vi en litt brattere variant mot nord for å komme oss opp på nordryggen. Ca 60 høydemeter, der vi noen steder måtte klyve litt ble unnagjort før vi kunne spasere resten av veien mot toppen. Vi gikk helt ut mot østsiden av ryggen for å kunne nyte litt av den fine utsikten mot nabotoppene. Ca 100 meter under toppen er det en varde med en skikkelig våt gjestebok- etter litt detektivarbeid fant vi ut at boken har blitt våt mellom den som besøkte toppen i 2005 og 2007 og at det rundt 2009 ble umulig å skrive seg inn i boka.

På toppen er det en gigantisk varde og fin utsikt, spesielt mot Henrikstinden. Vi brukte ca 2.15 til toppen og etter en rast gikk vi videre mot Pernilsfjellet for å sjekke utsikten derfra. Det er ca 750 meter enkel spasertur mellom «toppene». Tok noen bilder fra Pernilsfjellet før vi startet returen. Vi hadde sett noen snøfelt med akepotensiale i nordsiden av vestryggen på turen opp som fristet veldig. Her fikk vi rundt 400 lettkjøpte høydemeter på veien ned før vi gikk inn på oppruten igjen.

Turen er på ca 14 kilometer og 1300 høydemeter, vi brukte 4 timer og 15 minutter på turen inkludert pauser.

 

Tverrbotnfjellet fra Henrikstinden

 

Ruten vi gikk

 

Fra starten ved Finnjorda

 

Skogsvei/sti opp dalen

 

Toppen fra et myrparti

 

På tur opp hestebakkan med Nordre Stortinden 1246 i bakgrunnen

 

Petter byser opp Hestebakkan

 

Mot toppen

 

 

Tverrbotnfjellet

 

Vi gikk en brattere variant opp fra det lille vatnet på ca 750 moh for å kunne gå toppen som en hestesko

 

I turens bratteste parti

 

Ferdig med turens bratteste bakke

 

Ca det her terrenget resten av turen til toppen

 

På nordryggen med utsikt mot Gorzelvtinden

 

En liten varde med ei våt gjestebok noen hundre meter før toppen

 

Petter speider ned en av de beste skredbakken i Lavangsdalen- østiden av Tverrbotnfjellet

 

Unge Norheim på toppen

 

Petter tusler de ca 750 meterne bort til Pernilsfjellet

 

Tverrbotnfjellet fra Pernilsfjellet

 

Stortinden- kongen av Lavangsdalen har noen tåkedotter enda

 

 

Toppen av Tverrbotnfjellet

 

Ned vestryggen

 

Ble noen hundre meter aking / skliing ned til 750 moh

 

Snøfeltene vi brukte på returen

 

En liten foss i hestebakkan

 

Fra parkeringen

 

Toppen