Kvittinden 1113 moh

Kvittinden som ble delt fra Høltinden i et av Norgeshistoriens største steinskred for 6-7000 år siden er en lite besøkt topp i Balsfjord kommune. Jeg var også på Svensborgtinden og Storvasstinden under samme turen. Her er turbeskrivelsen fra denne turen.

Startstedet ved Høgmo ved veiens ende i Hølen ligger rundt to kilometer fra E8. Hundre meter før bommen er det mulighet for å parkere med noen biler.

Turens første halvannen kilometer går etter skogsveien som går til Storvatnet. Deretter fortsatte jeg langs vannet noen hundre meter før jeg begynte å ta høyde i retning av Kvittinden etter korteste rute. Her ligger restene etter det tidligere nevnte steinraset og terrenget er vanskelig å gå i med stor ur med mose på.

Etter å ha kjempet meg gjennom skogen på drøye 400 moh startet jeg på vestryggen som jeg fulgte til topps. Ryggen er bred og fin i starten og smalner noe etter hvert som man tar høyde, uten at den blir luftig.

På toppen er det en liten varde. Jeg hadde planer om å gå Svensborgtinden og Storvasstinden også ,men pga tåke rundt toppene som ikke yr hadde meldt startet jeg på returen. Imidlertid lettet det på vei ned og jeg ombestemte meg og startet på turen til Svensborgtinden. Her endte jeg opp med en kjip travers i sørvestsiden av Kvittinden på vei mot ryggen øst for punkt 1048.

Derfra startet jeg å skrå opp mot ryggen til Svensborgstinden, som jeg nådde rundt en kilometer for toppen. Med tåke rundt toppen ble jeg snytt for en potensiell fin utsikt mot Tamokdalen med stupet i øst.

Etter et raskt toppbesøk sto Storvasstinden for tur. Jeg fulgte ryggen en halv kilometer tilbake før jeg startet å skrå ned mot turens siste topp. Jeg nådde ryggen litt vest for punkt 1048 og derfra startet stigningen opp mot toppen. Jeg forsøkte å følge ryggen slavisk, men noen etter hvert som det ble brattere endte jeg opp lengre og lengre vest i den bratte sørøstsiden til Storvasstinden. En god del klyving i dette partiet.

På toppen var det en stor varde med bok med litt klipp og lim fra 60-tallet og fram til nå. Toppen har super utsikt i alle retingene.

Under returen fulgte jeg en naturlig dalrygg helt i vestsiden av toppen ned mot Storvassdalen. Det er delvis sti langs Laelva før en kort, men kjip etappe i steinura over vannet før jeg nådde skogsveien.

Rute
Rute
Fra Høgmo til Storvatnet er det god vei
Etter Storvatnet var det ett grusomt terreng å gå i….
Litt bregner på tur opp mot ryggen ti Kvittinden
Over skogen var det greit å gå videre
Kom litt tåke på turen opp
På ryggen
Etterhvert kom tåka på kvittinden også
Ryggen ble litt bratt mot Høltinden etterhvert, bilde tatt nedover
Stusselig varde på toppen
P.g.a tåke begynte jeg å gå nedover igjen, på 900 moh begynte det å lette litt så satt meg ned å ventet på bedre sikt for å bli ferdig med toppene i området
Den som venter på ne godt….
Midt i en grusom travers på tur til ryggen mellom Kvittinden og Svendborgtinden. Våt stein i massevis på turen til ryggen
Storvasstinden ser bra ut!
Hadde nok vært enklere å fulgt ryggen fra Kvittinden…..
Svensborgtinden
Fikk besøk av ett helikopter
Oppe på ryggen til Svensborgtinden
Toppen
Storvasstinden og Kvittinden
På ryggen mellom Kvittinden og Storvasstinden
Startet med å følge ryggen noen meter til venstre før kanten
Svensborgtinden
Måtte lengre og lengre til venstre for å komme meg opp uten for mye problemer
Ute på ryggen igjen like før toppen
Litt bedre fasiliteter på dagens siste topp
På tur ned ryggen til Storvasstrinden
Storsteinnes sentrum og Fugltinden
En liten foss
En liten sti på venstresiden av elva på nedturen
Storvatnet
Slitsomt å gå i den her steinura ved Storvatnet
Storvatnet og Storvasstinden

Første besøk: 12 Juli 2010

Tidsforbruk: 6 timer 55 min