Innertinden 1488 moh

Innertinden mangler bare 12 meter på å være med på den eksklusive 1500 meterslisten i Troms fylke og er den gjennomført bratteste toppen i Tamokdalen. Innertinden kommer særdeles ufordelaktig ut på snøskredkartene der alle sidene er bratte. Med sin lange anmarsj er Innertinden en av de toppene med færrest besøk i toppturparadiset Tamokdalen. Her er turbeskrivelsen fra turen til Innertinden.

 

Startstedet ca ved Gåre på Markenes ligger en god times kjøretur fra Tromsø. Sving opp med skiltet som er merket Markenes og følg veien til en bom med parkeringsplass der det er kart og litt informasjon om Markenesdalen. Alternativt startsted et Russedalen like ved Nordkjosbotn eller ved veiens ende ved Fjellfrøsvatnet/Fjellfroskvatnet.

 

Fra Markenes som vi valgte som startsted pga opplevelsen av å gå i en ny dal/slippe å kjøre helt til Fjellforskvatnet er det lengste alterntivet med 11.1 kilometer i luftlinje til toppen. Fra parkeringen ved Gåre går det god grusvei et stykke fra bommen. Det er også kart over Markenes dalen og informasjon om historie i Markenesdalen og om noen severdigheter i Markenesdalen som en gapahuk med postkasse og bålplass ca to kilometer inn dalen og Guttromsteinen som ligger enda noen kilometer lengre inn.

 

Starten av turen går etter en liten kilometer med skogsvei før det etterhvert er god sti inn Markenesdalen. Det er vei sti ca 7 kilometer av den lange anmarsjen. Når stien gradvis forsvinner ca idet man passerer Indre(?) Russetinden 1229 må man ta valget om man vil gå ned noen høydemeter  for å følge Markenesdalen eller begynne å gå på skrå opp mot Kjuksaskardet. Etter ca ei mil og på ca 600 moh nådde vi nordryggen til Innertinden som i ca 400 høydemeter var grei å gå opp i for det meste mose og lyng. Fra ca 1000 meter begynte det å bli skikkelig bratt steinur, der omtrent alt vi kom borti bevegde seg. De ca 320 høydemeterne opp til ryggen fra vest var utfordrende med løs bratt steinur med innslag av sand for å være sikker på at alt skulle være løst.

 

Oppe på ryggen på ca 1320 moh gjennstod det en knapp kilometers travers etter en til tider semiluftig rygg som krevde litt klyving. Det var ikke brattere på sidene enn at man kan gå ned i nord- og sørsiden om man ikke liker seg på ryggen. Den siste biten mot toppen ble bredere og det var et lite platå på toppen. På toppen var det en mikroskopisk varde bygd av Robin Smith Jensen i fjor høst, og en gjestebok lagt ut av samme mann. Denne gjesteboken hadde ikke overraskende bare en gjest. Etter en god matpause på toppen startet vi med å bygge en varde på toppen, vi må vel innrømme at vi ikke har gjennomført vardebyggekurs…

 

På returen fulgte vi ryggen noen hundre meter før vi startet en bratt nedstigning i nordsiden til Innertinden. Store deler av returen gikk etter snøfelt, men det var en del klyvepartier på bratt stein/steinur for å komme seg ned de nesten 900 høydemeterne før det flatet ut. Nede i Kjuksaskardet gjennstod det bare en knapp mil før vi var nede med parkeringen.

 

Totalt er turen på ca 25 kilometer og vi brukte i overkant av 10 timer på turen.

 

Foto: Alf og Petter

 

Innertinden

 

Innertinden om vinteren. Bildet tatt fra Blåbærtinden
Rute del 1
Rute del 2
Innertinden fra Lille Istinden
Innertinden fra Rismålstinden
Innertinden fra Kjuksadalsmannen
Ragnhild og Henning like etter starten i Markenesdalen
Henning har båret Alf, Petter og Meg over Markeneselva alt, og nå er det Ragnhild sin tur
-
Første glimt av Innertinden
Glimrende fasiliteter ca 2 kilometer inn Markenesdalen
Turfølget i den lange Markenesdalen
-
Innertinden
-
Innertiden og Rismålstinden
Lille Istinden
Tilbakeblikk på den lange anmarsjen
Endelig klart for noen høydemeter
På tur opp nordvestryggen
Litt klyving på tur opp nordvestryggen
-
Store Russetinden, Markenestindan og Rakeltinden
Kent Hugo i særdeles løs steinur
Botnskardtinden 1494 og Rismålstinden 1342
Oppe på vestryggen
-
-
Nesten halvveis på den nesten kilometerlange vestryggen
Ragnhild slikker sol, mens Alf tar en liten pust i bakken
-
Petter kjører photoshoot med Team Rumpetaske
-
-
Dalsfjellet fra toppen
Henning, Ragnhild, Alf, Petter og Kent Hugo På toppen av Innertinden
Vardebygging
Burde kanskje startet med de største steinene, men da hadde ikke varden fått sin karakteristiske "T-form"
Ferdig
Returen gikk i den bratte nordsiden
Alf kommer akende ned et snøfelt
Noen klyvepartier på returen
-
Henning ofrer seg for Ragnhild med gnagsår
Etterhvert laget vi sko i beste Bear Grylls-stil