Sohtungaisi 1319 moh

Sohtungaisi er en enkel 1300 meterstopp i Tamokdalen nesten helt fri for steinur. Sohtungaisi er langt fra like populær som toppene på andre siden av veien, og er med sin lange slake rygg ikke så spennende som skifjell. Jeg kombinerte Sohtungaisi med Brattlifjellets punkt 1278. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Sohtungaisi og Brattlifjellet

 

Harkinn i Tamokdalen er startstedet for en tur til Sohtungaisi, fra Tromsø tar kjøreturen ca 1 time og 25 minutter. Ved Lyngsfjord adventure sine gammer er det mulig å parkere om sommeren, om vinteren må det parkeres nede ved veien og turen blir ca en kilometer lengre hver vei.

 

Med god vei inn Vassdalen valgte jeg å ta med sykkel for å spar elitt tid på denne toppturen. De to første kilometerne går etter førsteklasses skogsvei før det etterhvert blir ok firehjulingvei i den til tider fuktige Vassdalen. På firehjulingveien er det enkelte partier der man må trille sykkelen gjennom skogen pga vann, men ellers gikk detgreit å sykle til Vassdalselva. Ved kryssingen av Vassdalselva må man regne med å få vann minumum opp til knærne. Jeg bar sykkelen over elva og begynte umiddelbart å sykle igjen da elva var krysset. Videre er det god firehjulingvei ytterligere noen kilometer etter det åpne området ved Cahcevahskaidi. Grunnen til at det er så åpent her er at tyskerne hugde ned alt til vinterbrensel under WW2.

 

Jeg fulgte firehjulingveien ved Cahcevahskaidi helt til jeg var over utløpet til Sohtunjohka inn i Finndalselva for å unngå så alt for mye vann i den for sesongen store Finndalselva. Parkerte sykkelen ved firehjulingveien og gikk ned mot elva. Etter å ha fulgt elva noen hundre meter fant jeg en plass der det var mulig å krysse elva ved å vasse til ca knærne. Finndalselva er smalere, men litt striere enn Vassdalselva.

 

Etter å ha krysset elva sier egentlig ruten seg selv. Fulgte ryggen opp mot Sohtungaisi sin topp som ligger på kommunegrensa mellom Balsfjord og Målselv kommune. Opp til ca 1100 moh er det stortsett gress og mose hele veien før de siste par hundre meterne er i delvis steinur. På toppen er det en stor varde og fantastisk utsikt spesielt mot vest og de kjente skitoppene i Tamokdalen.

 

Fra Sohtingaisi tenkte jeg at det var enkelt å følge ryggen sørover, men det viste seg å ikke være så enkelt som antatt. Etter et kort stykke ble ryggen etterhvert luftig og den endte i en i et 6 meter høyt stup, gikk ned i østsiden for å komme ned til fortsettelsen på ryggen. Etter ca 100 nye meter ble også denne ryggen såpass smal at jeg måtte klyve meg ned i vestsiden. Etter noen luftige meter var jeg nede fra ryggen og kunne spasere bort til Sottoskardet på ca 865 moh.

 

Fra Sottoskardet fulgte jeg ryggen opp til Massiv N av Tverrelvdalsfjellet eller Brattlifjellets punkt 1278. I starten var det bratt og noen bergpartier gjorde at jeg måtte sikksakke litt oppover. Over bargpartiene var det en del løs steinur opp mot det store og flate topplatået. På topen var det ikke noen varde og særdeles vanskelig å finne det høyeste punktet uten å bruke GPS.

 

Returen gikk ned til Sottoskardet før jeg gikk østsiden av Sohtunvaggi ned mot Finndalselva stortsett etter gode reintråkk.

 

Turen er på ca 1500 moh og nesten 20 kilometer totalt. Brukte 4.5 timer på turen.

 

Sohtungaisi
Rute
Top notch skogsvei fra Lyngsfjord adventure sine gammer
Vassdalselva
Sohtungaisi i midten
Sohtungaisi fra Finndalselva
Mot Finndalen og Doppartindan
Utsikt mot startstedet med Blåbærtinden i midten
Massiv N av Tverrelvdalsfjellet eller Brattlifjellets punkt 1278
Ca halvveis på turen til Sohtungaisi
Tamokfjellet og storskredrenna som jeg kjørte på ski i vinter
Inn Finndalen. Vassdalsfjellet som er den høyeste toppen i Balsfjord og Storfjord kommune bak til venstre
På ca 1000 moh
Litt mer stein fra 1100 moh
Brattlifjellet
Høglikka 1503
Brattlifjellet fra toppen
Fin varde på toppen
Vaden med ustikt mot Tamokdalen
Ryggen sørover
Endte plutselig i det her.
Gikk ned i østsiden for å komme forbi dette
Her har jeg klatret ned i vest litt lengre fram
Opp mot sørryggen til Sohtungaisi
Ned mot Sottoskardet og dagens andre topp
Brattlifjellet
Fra Sottoskardet
En ørn som ventet på at jeg skulle dø av utmattelse
På tur opp ryggen
Den siste biten ble slakere
Ned mot Sohtunvaggi mot Tamokfjellet
Det store flate topplatået
Vardebygger Norheim hadde det travelt
Ned mot Sottoskardet
Brattlifjellet
I Sohtunvaggi
Opp Sohtunvaggi
Sohtungaisi
På firehjlulingveien
Min kjære 1700kroners sykkel!