Skavneskollen er en av toppene som er med på ti på topp i Lavangen kommune. Skavneskollen er en grei topptur for de fleste med moderat stigning hele veien til toppen og relativt greit merket rute. Jeg gikk Skavneskollen sammen med Rundfjellet eller Lifjellet som de sier lokalt. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Skavneskollen og Rundkollen som ligger på kommunegrensa mellom Lavangen og Salangen.

Startstedet ved Gamvik en liten kilometer før veiens ende etter å ha svingt til høyre når man kommer over Lavangseidet er merket med plakat, og som ti på topptur er det greit å finne parkering.

Starten på stien er tøff med 200 bratte høydemeter i starten som virkelig fikk igang pulsen min etter nesten 3 timer i bil. Stien er merket og veldig grei å følge opp langs Gamvikelva. Etter ca 2 kilometer kommer man til en hytte på ca 450 moh, herfra satset jeg på korteste vei opp mot Skavneskollen, mens «ti på topp-ruta» følger stien videre opp mot Gamvikskardet.

Gikk opp mot punkt 873 på ryggen. Stortsett gressbakker hele veien fra hytta. Videre mot toppen er det litt stein opp mot 1000 moh før de siste par hundre høydemeterne ble brattere og kun på stein som underlag. På  toppen var det en del forsøk på varder, og toppen har tiltross for sin noe beskjedne høyde en veldig bra utsikt mot de litt «eksotiske» toppene i nærheten på vestsiden og man kan faktisk se de ca 12 milene opp til Jihekkevarri og toppene rundt.

Fra Skavenskollen fulgte jeg merkingen til ti på toppløypa til Skavneskollen ned mot Gamvikskardet. Det lå enda noen snøflekker som gjorde turen ned til Gamvikskardet på ca 780 moh til en smal sak. Fra Gamvikskardet er det i underkant av 250 høydemeter i en gressbakke til det høyeste punktet på Rundkollen eller Lifjellet som noen kaller det.

På toppen av Rundkollen er det mange forskjellige varder, og det høyeste punktet har en varde i et spennende firkantet design. Fra denne enda lavere toppen kan man også se til Lyngen. Ned fulgte jeg ryggen delevis etter dyretråkk ned mot Gamariehppi. Den siste biten ned mot hytta gikk i en bratt bakke øst for punkt 504. Nede ved Gamvikelva fulgte jeg stien ned til bilen.

Totalt brukte jeg 4.5 timer på turen på i Underkant av 1500 høydemeter og på ca 15 kilometer.

Da Konrad Johnsen hadde vært på Skavneskollen tidligere fant vi ut at vi kunne ta en tur da jeg tok begge og han fikk plusset på Rundkollen på sin samleliste.

Skavneskollen fra Sjøvegan
Rute
Rundkollen fra Sjøvegan
Plakat ved start
Konrad i den bratte starten
Etter en liten kilometer tok vi igjen 4-5 andre som skulle til Skavneskollen
Gamvikelva
På tur mot ryggen etter å ha krysset elva
Utsikt mot Tennevoll. Spanstinden bak sentrum
Liakollen
Mot Rundkollen
Mot toppen av Skavneskollen
Vatnet oppå Liakollen
Mot Elveskardtindan
På toppen med Reitetinden i bakgrunnen
Lyngen bak i midten. Jiehkkevarri til venstre, Lakselvtindan og Langdalstindan er de andre toppene med snø på
Mot Rundkollen
I turlagsløypa som går til Skavneskollen
Løksetinden og Fakstinden
Skavneskollen
Stilige vatnetasjer under Høgfjellet. Melkevatnet øverst og Sommarsetvatnet nederst. Elveskardtindan bak i midten
Den største varden på Rundfjellet
1019 varden
Ned mot start
Skavneskollen
I en av mange dyretråkk ned mot hytta


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *