Store Blåmannen er den høyeste toppen på Kvaløya og en av øyas hyppigst besøkte topper sommerstid. Store Blåmannen er den normale avslutningen på Ersfjordtraversen som går over alle toppene fra Skamtinden i vest. Her er turbeskrivelsen fra turen min.
Store Blåmannen er arena for «Vertikalen» under Tromsø Skyrace hvor det gjelder å nå til topps raskest mulig. Her har Stian Angermund-Vik rekorden med nokså vanvittige 35:20.
Store Blåmannen har to ruter til topps, den med start fra Slettneset er den mest brukte og her er mulighetene for å holde skoene rene best, mens den «gamle» ruten som starter fra Gårdelvneset er en 6-700 meter kortere. Det er denne som blir brukt under Tromsø Skyrace. Jeg gikk for den lengste ruten. Fra Eide handel er det ca 11 kilometer. Startstedet er merket og det er en del parkeringsplasser her.
Starten av turen har jevn stigning mens underlaget veksler mellom myr, berg og klopper. Deretter dreier ruten sørover mens man tar høyde etter god sti som er merket med varder. På rundt 450 moh dreier ruten vestover igjen og man ser opp mot toppen. Her er det vardet flere ruter og det er en del svaberg, noe som gjør at det er greit å gå turen i oppholdsvær. Det er jevn stigning opp mot 800 moh, herfra blir det brattere og det er en del partier der man må bruke hendene for å komme seg opp. Det er slitasje og terrenget, delvis sti og vardet – dessverre flere vardete ruter.
På toppen er det fantastisk utsikt i alle retningene, bl.a mot mange fine nabofjell på Kvaløya, bl.a Orvasstinden, Buren, Zapffetoppen, Storstolpan, Breidtinden og Soria Moriatraversen. Man ser også store deler av Tromsø fastland , Lyngsalpene og toppene på Vengsøya som utgjør Vengsøytraversen. Den digre varden er foreslått fredet og det er også gjestebok. jeg returnerte samme ruten. Det kan være greit å ta seg tid på returen så man holder seg til vardene, da det er mulig å gå seg fast.
Turdata:
Dato: 9 September 2016
Distanse: 7,16 km
Høydemeter: 1034
Tidsforbruk: 1:59 (1.03 opp)
GPS-plott fra gps3d.no












































Legg igjen en kommentar