Fakstinden 1228 moh

Fakstinden er en nydelig topp, spesielt fra Dyrøya og den sørlige delen av Senja ser Fakstinden rå ut . Vi gikk Fakstinden sammen med Løksetinden, men det enkleste for å besøke Fakstinden alene er å starte ved Kaldelvas utløp, og følge dalen opp til skardet mellom Fakstinden og Løksetinden. Her kan det nok være greit med stegjern/isøks om man går turen tidlig på sommeren da det ligger snø opp mot skardet lenge. Her er turbeskrivelsen fra denne turen.

Startstedet ved veiens høyeste punkt ved Løksa ligger ca 4 kilometers kjøretur langs fylkesvei 848 i retning Andørja. Startstedet er merket med skilt og det er parkering til noen biler ca 50 meter vest for stiens start.

 

Løksetinden er med på 30-trimmen i Salangen/Lavangen kommune og har godt merket sti til toppen. Fra starten tar man ca 250 høydemeter et jafs før det flater ut over et kilometerlangt myrparti i retning av Aksla, på denne etappen krysser man også Navarselv. Her var det særdeles vått under vårt besøk.

 

Etter å ha krysset myrpartiet starter stigningen opp den bratte Aksla som ville tatt litt tid uten den meget gode stien. Her er det bratt stigning opp mot nesten 800 moh før det flater litt ut. Man følger aksla et stykke videre før stien dreier nordover langs en hylle. Her lå det enda mye snø i slutten av Juli under vårt besøk og det var ikke alt av stien som vistes. Litt nord for punkt 1201 starter stigningen opp til ryggen, oppe på ryggen følger man den til toppen. Det er lagt ut et tau på et parti på ryggen før postkassetoppen som kommer først etter ca 5.4 kilometers gange. Her er det gjestebok og stor varde. Vi brukte ca 2 timer til denne toppen.

 

Den høyeste toppen ligger et stykke videre langs ryggen, her er det småluftig noen plasser. Det høyeste punktet har en liten varde og rester etter et trigpunkt. Vi GPSmålte toppen til ca 1240 moh og som den høyeste på runden. Vi fortsatte videre til punkt 1237 som er Løksetinden i følge kartet. Mulig det er forvekslet litt med høydene her siden trigpunktet ligger på den høyestet toppen? Vi målte denne toppen 4-5 meter lavere enn høyeste punktet. Vi fortsatte videre mot en litt lavere topp som så nokså bratt ut litt lengre bort på ryggen. Ryggen krever en del klyving og er småluftig noen plasser.

 

Fra denne siste toppen startet turen ned mot skardet mellom Løksetinden og Fakstinden. Her var det veldig greit å gå ned mot ca 1100 moh, de siste ca 100 høydemeterne ned til skardet er skikkelig bratt, sikkert bortimot 60 grader i snitt. Ved hjelp av litt klyving og mye leting kom vi oss ned i skardet på like under 1000 moh. Dette er vel neppe en nedfart som er spesielt aktuell for ti på topp….

 

Fra skardet er det ca 230 hm til toppen av Fakstinden, ryggen til Fakstinden er bred og lettgått med et kort parti som er litt luftig. Toppen har postkasse og en våt gjestebok som det var sjanseløst å skrive noe navn i. Utsikten fra Fakstinden var som fra hele ryggen tilnærmet fantastisk med utsikt bl.a mot de spennende toppene rundt Reitetinden, Andørja og Senja. Vi var på Fakstinden etter ca 3.5 timer. Distansen til toppen er drøye 7 km og ca 1500 hm.

 

På returen hadde vi valget mellom å gå opp de ca 250 høydemeterne som inkluderte 100 særdeles bratte høydemeter for å komme oss opp på ryggen til Løksetinden igjen eller å prøve oss på en hårete travers ut mot sørryggen til Løksetinden. Etter en tur i løs og bratt steinur kom vi oss inn på ryggen og hadde valget mellom å fortsette ned ryggen til bratt skog, eller å måtte gå litt nærmere broen til Andørja til en 5 km asfalttur til bilen, eller å traversere i sørsiden til Løksetinden og inn på stien igjen-Vi valgte det siste alternativet. Her var det en del våt mose og mye løs steinur. Den drøye kilometeren til stien var tidskrevende og vi var relativt fornøyd når vi var inne på stien.

 

Totalt brukte vi 6 timer på turen som er på ca 14 kilometer og 1500 høydemeter. Denne turen er relativt krevende, spesielt turen ned til skardet mellom Løksetinden og Fakstinden.

Løksetinden fra Sjøvegan

 

Ruten vi gikk
Skiltet fra start
Meget god sti og merking fra start
Aksla og Løksetinden
Navarselva
Opp mot Aksla
På Aksla med utsikt mot Reitetinden/Elveskardtinden
Mot postkassetoppen til Løksetinden
Andørja
Hylla mot punkt 1201
Ned mot start
Inne på merka løype mot ryggen
Like under punkt 1201
Fakstinden
Lagt ut tau mot postkassetoppen
Christian på postkassetoppen
Ryggen videre
Christian driver balansekunst foran postkassetoppen
På ryggen mot høyeste punkt
På høyeste punkt
Ryggen videre fra høyeste punkt
På punkt 1237
Fakstinden
Nokså fin himmel etterhvert
Fakstinden
Ryggen til Løksetinden

 

Christian på tur til den på Løksetindryggen som så vanskligst ut
Oppå den siste toppen på Løksetindryggen
På tur ned mot skardet før Fakstinden
Fakstinden
I det bratte partiet ned mot skardet
Åborstadtinden
Nede i skardet
På tur opp til Fakstinden
Mot Løksetinden
Soloppgang
Det luftigste partiet på tur til Fakstinden
På Fakstinden
Veien ut mot sørryggen
Like før vi kom inn i sørsiden
Sørsiden med topper rundt Sjøvegan på høyresiden
Mye våt, glatt stein og mose i denne siden
Ned mot start
I den godt merka løypen
Aksla fra ca 450 moh
Aksla fra myra
Mot Reitetinden/ Elveskardtinden
Christian foran Aklsa og Løksetinden

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *