Lofttinden (Rundfjellet) 1010 moh

Lofttinden eller Rundfjellet (Geahčovárri på samisk) er vel neppe den mest eksotiske toppen i Sør Troms, og etter vardefasilitene på Lofttinden og naboen Storfjellet 1037 moh som vi var innom på samme turen å bedømme ikke de mest besøkte toppene heller. Vi satset på kortest mulig rute, noe som ikke var veldig behagelig i tett tåka og en luftfuktighet på ca 100% i den bratte skogen. Her er turbeskrivelden fra turen min til Lofttinden og Storfjellet.

 

Startstedet ved avkjøringen på  Gratangseidet (300 moh) ligger ca 7 kilometer nord for Bjerkvik, det er gode parkeringsmuligheter. Alternativt og et noe mer behagelig startsted er ved Vassøse hvor man kan følge sti gjennom skogen, dette alternativet blir dog dobbelt så langt.

 

Fra start gikk vi sørover i retning av kommunegrensa mellom Gratangen og Skånland, men i den tette tåka og de våte meterhøye bregnene  ble den planlagte oppgangen langs Prestjordelva bytta ut med en enda brattere varriant som innebar forsøk på å klore seg fast i det våte gresset i det bratte partiet mellom 400 og 600 moh før det blir litt mindre bratt opp mot 700 moh, men her slipper man å klore seg fast for å ta høyde. Fra 700 moh flater det ut og den siste halvannen kilometeren til toppen går i slakt terreng  mens man kan nyte utsikten mot bla Rivtinden og Spanstinden som er de to høyeste toppene i Sør Troms. På toppen som ligger i underkant av 3 kilometer fra start var det en liten varde mens vi så mange spennende topper stikke opp av tåka, bl.a toppene på Andørja og Løksetinden og Fakstinden.

 

Neste etappe på drøye 2 kilometer gikk ned gressbakken mot Storfjellet før vi begynte å ta høyde igjen på ca 850 moh. Her var det også behagelig stigning opp mot toppen med noen korte litt brattere snøpartier. Også på denne toppen var det ikke allverden til fasiliteter med en liten varde. Fra Storfjellet ser man mye spennende topper i Skånland og Narvikområdet, men Novatinden 1211 moh som ser ut som den mest spennende av toppene jeg må besøke.

 

Returen gikk ned mot skardet mellom toppene og ned etter Prestjordelva, også her er det bratt og spesielt etappen mellom 4 og 600 moh var fæl på det våte føret med  høye bregner og blommer uten å se bakken. En del liggende rasskog fikk vi også i dette partiet. På 400 moh siktet vi oss inn mot parkeringen igjen. Total lengde på turen er ca 9 kilometer og ca 1000 høydemeter. Vi brukte ca 4.5 timer på turen i særdeles rolig tempo.

 

 

 

 

Lofttinden fra Læigastinden
Ruten vi gikk
Storfjellet fra Læigastinden
Begge toppene fra Læigastinden. Gikk opp en direkterute mot Lofttinden(til høyre) og ned langs elva
Tåke fra start
En etappe i høyt ugress…
100 bratte høydemeter etter vått og høyt ugress
I klore-seg-fast-i-vått-gress-i-bratt-terreng-etappen
Utsikt mot Læigastinden som er den høyeste toppen i Gratangen.
Den siste bratte bakken
Storfjellet
Lofttinden
En Packmanformet måne
Topper over tåka
Fantastiske Rivtinden
Læigastinden til høyre med Britatinden og Stortinden
Øystein studere topper i sør Troms
Storfjellet
Nonestinden > 1220 moh
Opp mot Storfjellet
Ei lita elv som satt spor i fjellet
Øystein studerer Lofttinden
Novatinden 1211 og Novafjellet 1281
På toppen av Storfjellet
Like før soloppgang
Mot nedruten sm gikk langs Prestjordelva
Lofttinden
Storfjellet
På tur inn i tåkehavet igjen
En grufull retur
…..

 

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *