Isdalsfjella (Njearrečazagáisi)1475 moh

Isdalsfjellas høyeste topp er en noe utilgjengelig topp med nesten 15 kilometer hver vei om du går toppen alene med start i Signaldalen eller Rostadalen. Vi gikk Isdalsfjellas høyeste topp sammen med Isdalsfjellas punkt 1443 og navnløs topp nord for rostahytta 1153 moh fra Signaldalen i en lang dagstur på drøye 30 kilometer og ca 2300 høydemeter med overnatting på Rostahytta. På returen gikk vi over Moskkugaisimassivet. Her er turbeskrivelsen fra etappe nr 1 på denne turen.

 

Startstedet ved Rognli innerst i Signaldalen ligger ca 20 kilometer fra krysset på Hatteng. Det er stor parkeringsplass ved veiens ende som også er starten for en tur til Gappohytta.

 

I starten følger du en top notch sti inn Parasdalen. Den gode stien med slak stigning fulgte vi omtrent 3.5 kilometer inn dalen før vi dreide vestover etter skilting mot Finnelvvatnan, her er det også sti, men av noe dårligere kvalitet. Etter noen hundre meter er det bro over Paraselva. Etter å ha krysset broen er det god sti opp på sørsiden av de to elvene som kommer ned fra den navneløse dalen mellom Vassdalstindens punkt 1142 og Gievdnevahgaisi. Starten av turen er akkurat dem samme som til Corrovahgaisi som vi gikk i fjor høst.

 

Vi fulgte Corrovaggi mellom Corrovahgaisi og Gievdnevahgaisi i lettgått terreng mot Corrovahcacha og navnløst vatn 895 moh før vi endelig etter ca ei mil på tur fikk se dagens første turmål. Fra vatnat er det ca 2 nye flate kilometer før man starter på stigningen opp mot Isdalsfjellas høyeste topp, fra 1000-1200 høydemeter er det bratt , med snittstigning på godt over 35 grader før det flater ut på 1200 moh. De neste 200 høydemetrene mot toppen er i forholdsvis slak stigning før de siste høydemeterne går i omtrent flatt terreng mot varden. Varden er ikke på det høyeste punktet, så vi gikk noen hundre meter østover for å nå høyeste punkt, på det store flate platået. Fra toppen ser man de flate toppene i området med Moskkugaisi sitt enorme topplatå og Gallagaibi. Til toppen er det nesten 15 kilometer og i særdeles rolig tempo med tung sekk brukte vi ca 5 timer til toppen.

 

Videre mot Isdalsfjellas 1443 topp hadde vi en drøm om å følge ryggen, tiltross for et urovekkende hakk i eggen nær 1443 toppen som jeg hadde sett fra Gallagaibi. Vi gikk på vestsiden av punkt 1459 før vi konkluderte med at hakket var håpløst å komme seg forbi, så vi begynte å se etter alternative ruter for å komme seg opp på 1443, vi endte opp med å gå ned Tverrskardet hvor vi var nede på ca 950 moh før vi kunne starte stigningen opp til 1443 via en liten rygg fra nord. Her er det veldig bratt mellom 1100 og 1200 moh med en god del klyving før det flater ut på ca 1200 moh. Ikke en veldig anbefalt rute om du bare skal til Isdalsfjellas 1443 topp… Distanse mellom toppene er drøye 4 kilometer, men med en del knotete terreng.

 

På toppen nøt vi solnedgangen før vi hastet videre mot turens siste topp som var den navnløse toppen nord for rostahytta på 1153 moh. Vi gikk i retning av punkt 1397 mens vi beundret den stupbratte østsiden på Isdalsfjella ned mot den navnløse breen. En del klyving ned fra punkt 1397 før resten av distansen mot dagens siste topp var plankekjøring. Vi gikk via punkt 1030 og 1043 før de siste drøye hundre høydemetrene mot toppen startet. På toppen var det stor varde og fin utsikt ned mot rostahytta. Distansen fra 1443 til 1153 er ca 6 kilometer. Da det begynte å bli mørkt var vi særdeles rask på toppen før vi starten den siste etappen ned mot rostahytta.

 

Fra toppen skrådde vi vestover for å unngå de bratteste bakkene ned mot hytta, før vi gikk rett mot hytta når det ble slakere. Distansen fra 1153 til hytta er drøye 3 kilometer. Etter 10 timer og 37 minutter på tur var det godt å sjekke inn på den nyeste rostahytta i mørket rundt 2330. Vi lagde oss drytech før vi vi la oss for å samle krefter til morgendagens etappe.

 

Vi gikk turen 14. August 2012

Isdalsfjella 1475
Rute del 1
Rute del 2
Rute del 3
Parkeringsplassen med mange besøkende fra Finland
Top notch sti inn Barasdalen
Skiltet mot Finnelvvatnan
Bro over Paraselva
Stien på østsiden av Finnelva
Petter foran Barras 1419 moh
Vassdalsfjellet 1587 moh som er høyest i Balsfjord og Storfjord kommune
Bra utvalg av stier her
Pæltsan på svensk side
Toppen av Otertinden
Øvre Finnelv og Gievdevahgaisi 1424 moh
Her kan man hente stein til oppkjørselen
Den lange flate etappen i Corrovaggi
Vannan ved vestryggen til Corrovahgaisi og Gallagaibi bak
Etter en drøy mil på tur fikk vi endelig se Isdalsfjella sin høyeste topp
Bi gikk opp ca i midten av bildet ved de to snøfeltene
Corrovahgaisi og Gievdnevahgaisi de nærmeste fjellene
På 1200 moh er det bratte partiet ferdig. Gallagaibi med en skirenne for de som ikke er redd for anmarsj
Fra platået på 1475 konkluderte vi raskt med at det så vanskelig ut å følge ryggen
De siste 500 flate høydemeterne til varden
Isdalsfjella 1443
Petter fornøyd på Isdalsfjellas varde. Det høyeste punktet var noen hundre meter lengre øst
Moskangaisi 1523 fra høyeste punktet
Petter ser mot 1475
1443 med breen på østsiden
Vi gikk opp ryggen til høyre
Hakket
Tilbake mot 1475
Gikk opp ved snøfeltet
Petter i klyvepartiet
Varden
Høglikka 1503 moh
Ned mot Rostadalen. Nærmest er punkt 1397 som vi gikk via
Isdalsfjella 1475
Deler av Moskangaisi sitt gigantiske platå
1221 på tur ned mot dagens siste topp
Den stupbratte østsiden på Isdalsfjellas punkt 1443
Breen
Lit klyving ned fra 1397
1153
Under punkt 1030 på tur til dagens siste topp
Lettgått terreng etter mange timer i steinur
Varden
Endelig ved rostahytta etter 10, 5 timer på tur
1153 fra rostahytta dagen etter

 


Kommentarer

2 kommentarer til “Isdalsfjella (Njearrečazagáisi)1475 moh”

  1. Kent-Hugo avatar
    Kent-Hugo

    Uten å være 100% sikker tror jeg at man kun kan se Vassdalsfjellet fra FV 87 fra området ved Harkin/Høyset i Tamokdalen. 

  2. Agda Nybakk avatar
    Agda Nybakk

    Mange fine bilder av vår vakre natur,. Jeg er imponert over det målet du har satt deg , men ingen tvil du vil klare det. Men Vassdalsfjellet i Balsfjord/ Storfjord hvor fra kan en se det, sees det fra riksveien?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *