Gaibagaisi, sørøstre topp 1391 moh

Gaibagaisi sin sørsøtre topp er en fin utsiktstopp ved Anjavatn. Jeg gikk en runde på ca 31 kilometer og 1700 høydemeter fra campen på Anjavatnet, jeg var også innom Nordvestre Gaibagaisi 1376, Gaskkasgaisi 1327 og Mattaoalgi 1320 på turen. Her er turbeskrivelsen fra denne turen.

Jeg gikk denne turen med Anjavatnet som utgangspunkt, det er også mulig å starte denne turen fra Voummahytta. Med en total lengde på nesten 6 mil er det muligens litt i overkant å gå denne som dagstur fra Dividalen.

For å komme seg til Anjavatnet er det enkleste og korteste muligheten å komme via Høgskardet. Se rapporten fra turen min til Beagasangaisi sine to topper for turen inn Høgskardet. Det er ca 9 kilometer inn Høgskardet. Fra Høgskardet er det ca 12 kilometer i lettgått og stortsett flatt terreng inn mot Anjavatnet. Jeg og Helene ble fragått av svigerfar, som med hjelp av Egon og Lukas var uslåelig i etappen inn mot Anjavetnet. Etter ca 2-5 timer var vi på Anjavatnet- nesten til ferdigoppslått telt.

Fra Campen midt på Anjavatnet 621 moh så jeg en rute som så fristende ut på østsiden av vatn 932 moh. I starten var det slak stigning opp mot 800 moh, den neste etappen opp mot ca 1200 moh er bratt, men med fjellskiene på sekken var det som å gå sommertur på steinene opp den bratte bakken. Fra 1200 moh var den siste etappen mot toppen i slakt terreng. Det var ikke noen varde på 1391 toppen, og jeg brukte ca 1 time og 40 minutter på de ca 5 kilometerne  og de nesten 800 høydemeterne til toppen.

Fra Gaibagaisi sin sørtopp fortsatte jeg vestover mot vatn 1202 før jeg startet stigningen opp mot punkt 1331, her kjørte jeg ned til ca 1180 moh før jeg startet stigningen mot Gaibagaisi sin nordtopp på 1376 moh. Distanse mellom toppene er ca 6 kilometer. Fra toppen var det rå utsikt mot nord og øst.

Den neste etappen mot Gaskkasgaisi fortsatte i det enkle terrenget som resten av platået, kjørte med fellene på ned til skardet mellom toppene på 1164 moh før jeg startet stigningen mot toppen. Distanse mellom toppene er ca 4 kilometer, her var det en stor og fin varde på toppen.

Fra Gaskkasgaisi startet turens crux, med skare og fjellski med feller var det ikke så lett å komme seg ned de ca 200 bratte høydemeterne langs nordryggen til Gaskkasgaisi. En fryktelig klønete nedkjøring, som stortsett besto av skrensing og bremsing med skistaver senere var jeg endelig ui skardet mellom toppene på ca 1100 moh.

Stigningen til Mattaoalgi var også veldig lettgått, og toppen hadde fin utsikt og en stor varde. Distanse mellom toppene var ca 3 kilometer. Returen fra Mattaoalgi ble ikke helt som planlagt etter nær-døden-opplevelsen ned fra Gaskkasgaisi, så her ble den planlagte returen irett mot vest skrinlagt og heller erstattet med en 6 kilometer lengre variant mot Mattacacha i øst. Her var bakken såpass slak at jeg kom meg ned med fjellski uten nevneverdig redsel.

Fra skardet fulgte jeg to daler på nordsiden av Mattaoalgi ned mot myrene på vestsiden av Anjavatnet. Den siste delen av turen ble preget av enorm tørst etter at jeg nøyde meg med 0.75 liter vann og en boks redbull i sekken fra start, noe som sikkert ikke hadde vært så ille om det var sur vind som det var fra start. Men det var såpass varmt at hele turen på platået gikk uten jakke, lue og votter. Etter å ha tint snø hele platået begynte jeg å bli desperat da jeg kom til Anjavatnet, de 3 første isfiskehullene var frosset igjen- mens nr 4 var  full av kaffegrut. Hull nr5 var åpent og etter å ha styrtet en liter iskaldt vann var jeg klar for den siste etappen til teltet.

Jeg brukte 6 timer og 45 minutter på turen.

Gaibagaisi sin sørtopp, uten å se toppen:)
Ruten til Anjavatnet
Ruten jeg gikk
Helene foran Høgskardfjellet
Lars Ole før han kjørte ifra oss
Gaibagaisimassivet
Helene foran Mattaoalgi
Forsøk på selvutløserbilder
På tur mot Gaibagaisi
I starten av den bratte bakken opp til Gaibagaisi
ETterhvert ble det nesten sommerføre
1391 fra platået
På dagens første topp
IKke så veldig spennede terreng
På tur opp mot punkt 1331 med 1391 bak
1376
Njunis
Teltcampen
På 1376
Gaskkasgaisi fra skardet
Gaskkasgaisi
Mattaoalgi
Ned den skumle ryggen
Skrensesporene mine
Ned mot Gaskashytta
Gaibagaisimassivet
Dagens siste topp
Returen mot Mattacacha
Dalen på nordsiden av Mattaoalgi
E navnløs topp på 1384 moh som ikke ser helt ut som en indre Tromstopp
Returen mot Anjavatnet
Gaskkasgaisi
Mattaoalgi


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *