Østre Lakselvtinden 1281 moh

Østre Lakselvtinden er ikke det mest vanlige turmålet blandt de fantastiske Lakselvtinden, men toppen byr på fin skikjøring, bratte snøbakker og litt lett tinderangling langs egga. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til Østre Lakselvtinden.

Startstedet ved grustaket i Ellendalen ligger drøye 2 kilometer fra krysset til Lakselvbukt. Vi parkerte på grustaket.

At Ellendalen har blitt utbygd med et grusomt stygt småkraftverk , har en positiv side for turgåerne i området, den kronglete skogen har blitt byttet ut med en bred anleggsvei som man kan følge noen kilometer inn Ellendalen. Etter at anleggsveien tar slutt er det greit å holde litt høyde på sørsiden av Ellendalselva til du kommer deg gjennom skogen. Vel gjennom skogen holdt vi oss i bunnen av dalen videre innover mot Østre Lakselvtinden.

Etter ca 6 kilometer og ca 500 høydemeter med slak stigning kan man endelig begynne å ta litt høyde opp mot breen som ligger under Østre Lakselvtinden. Vi gikk opp på østsiden av en morenerygg, her er det drøye 30 grader bratt opp mot 800 moh hvor det blir litt slakere. Vi holdt østsiden av breen for å se om det var noen sammenhengende snørenner vi kunne følge til egga, noe som ikke var tilfellet.

På ca 1050 moh satt jeg igjen skiene oga råtten form etter turene på Balgessvarri og Nallangaisi dagene i før- i tillegg til en fotballkamp. Kim Harry fortsatte videre opp mot innsteget til renna med skiene på ca 1140 moh. Ved starten av renna tok vi på oss stegjern og isøks før vi startet med den siste etappen til toppen. Renna er ca 45-50 grader bratt, men pga at det var tint et parti i renna måtte vi traversere noen meter østover i siden og tilbake igjen i renna litt lengre opp. Vi fulgte renna videre til toppen.

Fra renna er det ca 50 meter langs en nokså luftig egg, med store skavler på. Fra toppen er det fin utsikt ned Goverdalen og mot mange spennede topper på Lyngehalvøya som Ellendaltinden, Goverdalstinden og Sagbladet.  Vi brukte ca 2.5 timer til toppen og 4.5 timer totalt på turen som er på ca 1250 hm og 18 kilometer.

Foto Kim Harry Hansen og Kent Hugo Norheim

Østre Lakselvtinden
Ruten vi gikk
Kent Hugo med skiene på sekken etter anleggsveien
Kim foran Lille Piggtinden
Fantastiske Nallangaisi og Sfinxen
Mot den Himmelske fredsplass
Like før stigningen starter
Gikk opp bak morreneryggen
Foran Guhkkesgaisi sin råe nordvegg
Sfinxen
Dagens turmål. Kom opp på eggen på det store snøfeltet til høyre for toppen
Traversen og rennebytte
Mot egga
På egga
Vestre Balggesvarri
Sagbladet
Nallangaisi- fineste fjellet
Skavelen
Ned Goverdalen

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *