Høgfjellet 1235 moh

Høgfjellet er en fin utsiktstopp i nærheten av Sjøvegan. Høgfjellet er med i 30-trimmen i Salangen/Lavangen og har godt merket sti hele veien til toppen. Vi gikk Nordøstre Elveskardtinden i samme turen. Her er turbeskrivelsen fra turen vår til disse to toppene i Salangen.

Startstetdet ved Håkavik ligger ca 17 kilometer fra Sjøvegan sentrum. Disse 17 kilometerne går etter en av fylkets smaleste vegstrekninger? Vi parkerte på en liten parkeringsplass på nordsiden av broen over Håkavikelva. Nærmeste stedsnavnet er Storneset.

Fra start fulgte vi veien noen hundre meter i retning av broen. Turstart er ved en avkjøring og det er skiltet rute til Høgfjellet og en av Reitetindene på startstedet. Den godt merka stien gjennom skogen går på østsiden av Håkavikelva. Det skal sies at etappen gjennom skogen hadde gått enda lettere uten de ca 1 milliard lauvmakkene som holdt til langs stien. Etter ca 2 kilometer av turen er man over skogsgrensen og man kan nyte den fine utsikten mot toppene på Andørja og Reitetindene. Etter hvert dreier stien rett østover og man følger ryggen på sørsiden av Fjelltverrelva videre oppover.

 

Stien følger ryggen til ca 750 moh, og det virket fristende å fortsette videre etter ryggen ,men vi stolte på at de som hadde merket ruten hadde en grunn for å legge stien utenfor ryggen. Vi gikk av ryggen og fortsatte på nordøstsiden av Høgfjellet videre i lettgått terreng opp mot 1000 moh. Ruten dreier så opp mot toppen etter nordøstryggen, den siste biten blir litt brattere. Vi var oppe etter ca 2 timer og 15 minutter. Distansen fra parkeringen var ca 8 kilometer. Med iskald vind ble bilder prioritert foran å skrive seg inn i gjesteboka på toppen. Det er fin utsikt fra toppen mot noen av de fine toppene i Sør-Troms, som Løksetinden og Fakstinden og toppene på Andørja, bl.a Langlitinden og Årbostadtinden

 

Fra toppen av Høgfjellet fortsatte vi i retning av punkt 1135, traverserte i vestsiden av 1135 og ned i skardet mellom toppene. De ca 200 høydemeterne fra 1135 til skardet er bratt, uten å være direkte vanskelig, men denne etappen vil nok aldri komme med på ti på topp eller noe lignende. Fra skardet på ca 890 moh starter stigningen opp mot Nordøstre Elveskardtinden. Da vi gikk lå det noen snøfelt som på nattefrosten var veldig hard, så det var nok litt vanskligere under vårt besøk enn det ville vært senere på året. Noe klyving var det før vi var på toppen rundt midnatt. Fin utsikt mot bl.a Reitetindens høyeste topp.

 

Vi fortsatte videre mot skardet mellom 1124 og 1258 hvor vi startet «nedturen», som etter hvert levde opp til navnet sitt. I starten brukte vi snøfeltene til å komme oss ned til Elveskardvatnenes 665 vatn, her var det en drøy kilometers gange i skrått terreng med mye stein og råtten snø. Litt antydning til dårlig stemning i turlaget mens vi passerte vatnet, men etter en kjip kilometer var alt glemt. Vi krysset elva mellom vatn 665 og 479 og gikk ned på nordsiden av elva. Her er det også litt bratt og noen plasser måtte vi klore oss fast i mose mens vi gikk ned. Fra vatn 479 var det en fin spasertur ned til bilen.

 

Vi brukte 5.5 timer på turen. Distanse er ca 19 kilometer og ca 1600 høydemeter.

 

Foto Øystein Pedersen og Kent Hugo Norheim

Høgfjellet
Ruten vi gikk
Høgfjellet og nordøstre Elveskardtinden fra Sjøvegan
Starten
Glimrende sti gjennom skogen
Noen av Elveskardtinden
Elveskardtinden
Elveskardtinden 1243
1124 til venstre
På ryggen ved Tverrfjellelva
Nordøstre ELveskardtinden
Høgfjellet
Traversen på nordsiden av Høgfjellet
Sjøvegan sentrum
Øystein foran Løksetinden
Ryggen til Høgfjellet
Unge Norheim like under toppen av Høgfjellet
1124
Reitetindens høyeste topp på 1262 moh
Øystein på toppen ab Høgfjellet
Utsikt mot Løksetinden
Alle Elveskardtinden
Andørja
Under punkt 1135
Nordøstre Elveskardtinden
På tur ned til skardet
I skardet
MOt Elveskradvatnan
LIke før toppen
Toppen
Litt klyving den siste biten
PÅ toppen foran Høgfjellet
Ryggen videre
Midnattsol hjerte
Ned mot den fæle traversen ved vatnet
1124
Mot Andrøja
Etappen mellom vatnene
Lauvmakk