Tromtinden 636 moh

Tromtinden er en fantastisk utsiktstopp på yttersida av Kvaløya. Tromtinden har tidligere vært med i Ti på topp i Tromsø og har god sti hele veien til toppen. Fra toppen av Tromtinden fortsatte vi videre over Mellomtinden, Sørtinden og Brosmetinden (Brosmortinden). Her er turbeskrivelsen fra denne fine traversen.

Startstedet for turen er ved Rekvikvatnet som ligger 36 kilometer fra Eide Handel. Det er en del parkeringsplasser ved Rekvikelva.

Turen starter etter en kort skogsvei før man fortsetter over et delvis kloppet myrområde i retning av Nordskaret (ca 405 moh) som er mellom Tromtinden og Mellomtinden. Etter rundt en kilometer tørker stien opp videre mot Nordskaret som man når etter rundt 2,5 kilometer av turen.

Her blir det litt brattere i 150 hødyemeter opp mot Aksla (566 moh). Deretter må man ned noen høydemeter før man starter den siste stigningen opp til Tromtinden. Her er det fin utsikt i alle retningene og spesielt mot Vengsøya og den fine Vengsøytraversen.

Vi fulgte stien ned mot Nordskaret igjen og startet på stigningen opp mot Mellomtinden langs nordøstryggen. I starten er det greit å gå, men blir et par klyvepartier etter hvert. Ved et punkt klarer man ikke å følge ryggen og må ned i vestsiden og man må klyve opp på eggen igjen, før det blir enklere igjen den siste biten til toppen av Mellomtinden.

Vi fortsatte fem meter etter ryggen, før vi traverserte ut i sørsiden av Mellomtinden. Om man går ned for tidlig kan man ende opp i unødvendig bratt (og muligens ikke ferdbart terreng.)  For å unngå dette gikk vi østover et par hundre meter, før vi fulgte sør-ryggen ned mot skardet i en stort sett grei etappe ned i retning av Sørskaret (ca 290 moh).

Sørtinden besteg vi via nordryggen i ei blanding av mose, lyng og steinur på en etappe som ikke byr på noen utfordringer. Fra toppen av Sørtinden er det fin utsikt mot en del Kvaløyaklassikere som f.eks. Skamtinden og Storstolpan.

Fra Sørtinden er det stort sett sammenhengende sti ned mot skaret mellom Sørtinden og Brosmortinden (som tidligere ble kalt Brosmetinden) på like under 400 moh. Det er antydning av sti videre opp mot toppen. Som ellers på turen er det fin utsikt i alle retningene.

Deretter går stien i nærheten av stupet i vest og det er et par Instagramvennlige steder ned mot Hamran der den veldig gode stien dreier rett østover mot Rekvikeidet.

Vi avsluttet turen med en løpetur i nedoverbakke på knappe tre kilometer langs veien til bilen som sto parkert ved Rekvikvatnet.

Turdata

Dato: 27 August 2021
Distanse: 14,52 kilometer  (3,7 kilometer til Tromtinden)
Høydemeter: 1529 (ca 600 til Tromtinden)
Tidsforbruk: 2:50 ( 43 min til Tromtinden)
GPS-plott fra gps3d.no

Tromtinden
Ruteforslag
Mellomtinden
Sørtinden
De fire toppene vi gågget over
Nordskaret mellom Tromtinden og Mellomtinden fra myra i starten av turen
Ned mot Rekvikvatnet og start
Mellomtinden
Nordskaret i midten
På vei opp mot Aksla
Håja bak i midten
Like før Aksla
Toppen av Tromtinden
Tilbake mot Aksla
Mellomtinden foran Sørtinden
Tromvik foran Ramnafjellet
Mot Storvatnet foran Store Hollenderen
Mats og Vengsøya
Ryggen vi gikk til Mellomtinden
Tilbake mot ruten opp til Aksla til venstre og Tromtinden til høyre
Klyvingen opp tll eggen
Like før toppen
Mot Sessøya
Sørtinden fra toppen. Vi holdt oss i nærheten av ryggen mot oss på vei opp
Vi fulgt ryggen et par hundre meter
Her er ryggen vi fulgte ned
Sørtinden
Ryggen vi gikk ned fra Mellomtinden.
Stigningen mot Sørtinden
Mellomtinden. Berget rett under toppen er et populært klatreområde med bl.a ruten Himmel og hav
På ryggen mot Sørtinden
Noen hus på Madseng
Toppen av Sørtinden
Skaret før Brosmortinden
På toppen av Brosmortinden
Toppen av Brosmortinden og Sørtinden
Sessøya
Tromtinden sin «Seglavegg»
Brosmortinden fra Rekvikeidet
Løpeturen ned mot bilen etter grusveien