Langlitinden 1276 moh

Langlitinden er den høyeste toppen på ei øy i Skandinavia og byr på både fantastisk skikjøring og utsikt. Vi kombinerte Langlitinden med naboen Kråkrøtinden som nesten har like god utsikt. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Jeg har også gått disse toppene sammen tidligere som sommertur med start fra Straumbotn.

Startstedet for turen er ved Fornes som ligger rundt tre kilometer fra man når Andørja via Mjøsundbrua. Her er det noen parkeringsplasser ved et lite boligfelt.

Starten av turen går etter en skogsvei som deg rundt 300 høydemeter før ruten dreier på sørsiden av Nordkollen på 409 moh og opp til Jensevatnet på 361 moh. Deretter dreier ruten sørover opp Langlia som følges opp til rundt 500 moh. Her dreier ruten nordover mot en solid ryggformasjon som følges vestover til man når Blåisen. Her følger man ryggen på østsiden av Blåisen noen hundre meter før man får en naturlig vei ned til isbreen.

Da vi var nede på breen siktet vi oss inn mot skardet like vest for toppen av Kråkrøtinden. Den siste biten opp til skardet er på rundt 35 grader. Vi satt igjen skiene i skardet og gikk den siste etappen på rundt 20 høydemeter til fots. Fra toppen er det en helt rå utsikt mot nord, øst og sør.

Vi fikk oss noen fine svinger ned fra Kråkrøtinden før vi satset på å holde høyest mulig fart videre ned breen før vi måtte på med skifellene for å bestige Langlitinden på rundt 970 moh. Her er det det en bakke på rundt 200 høydemeter rundt 30 grader opp til Langlitindens nordrygg.

Oppe på ryggen satt vi fra oss skiene og fortsatte videre med stegjern og isøks langs den luftige eggen. Fra toppen har man en vanvittig utsikt i alle retningene med en del av høyderne i Sør- Troms som bl.a Snøtinden, Rivtinden, Spanstinden, Løkse- og Fakstinden,  Reitetinden , Novatinden og Dudalsfjellet med naboer.

Vi returnerte ned til skiparkeringen. Under de herligste snøforhold kjørte vi ned Blåisen. Nederst under nedkjøringen må man holde seg i nærheten av Istindens imponerende østvegg for å unngå noen stup lengre øst. Like under 500 moh ble den fantastiske skikjøringen erstattet med noen hundre meter fiskebein over en liten knaus før nedkjøringen fortsatte ned til vatn 361 og oppruten.

Turdata:

Dato: 13 April 2017
Distanse: 13,32 kilometer
Høydemeter: 1757
Tidsforbruk: 4:24
GPS-plott fra gps3d.no

Langlitinden og Kråkrøtinden på vei mot Mjøsundbrua
Ruteforslag
Skogsveien fra Fornes
Lokalt brukes fiskebein hyppig
Like før vannet kommer toppene til syne
Langlia opp til venstre i bildet
Ned mot Vannet fra Langlia
Kråkrøtinden
Sondre foran Reitetindan og Høgfjellet
Kråkrøtinden til venstre og Langlitinden til høyre
Fakstinden og Løksetinden
I tidenes vind på ryggen ved Blåisen
Langlitinden
Fantastiske forhold på Blåisen
Langlitinden
Høyeste punkt er den til venstre
Utsikt mot Snøtinden, Ristinden og Åtinden
Langlitinden
Utsikt inn Salangen
Sondre foran «Storflaska»
Mot Vasskardtinden og Åborstadtinden
På Toppen av Langlitinden
Ned mot Straumbotn
Istindens imponerende østside
Fiskebein foran Istinden
Opp Langlia
Toppene fra vannet

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *