Grytetippen 885 moh

Grytetippen en av Senjas bedre utsiktstopper. Toppen har merket rute og kan enkelt kombineres med Keipen. Jeg var også innom Barden på turen. Her er turbeskrivelsen fra turen min.

Startstedet for turen er ved tunellinnslaget på Mefjordbotneidet. Her er det en stor parkeringsplass. Dette er starten for stien til Barden og Keipen også. Det er også mulig å starte turen til Keipen og/eller Grytetippen fra Mefjordvatnan.

Starten av turen går etter god med til tider gjørmete sti opp i retning av Davkollen 286 moh. Her når man et kryss og man kan velge om man skal gå til vestre og Barden eller mot Grytetippen og Keipen mot høyre. Her er det noen hundre tilnærmet flate meter før man begynner å ta høyde etter en sti av varierende kvalitet som følger kommunegrensen.

På drøye 500 moh flater det ut og ruten fortsetter i nærheten av punkt 588 før man må ned 40 høydemeter før man starter stigningen opp mot toppen i Grytetippens sørøstflanke. Etter en start med mose, gress og myr er det mye fast steinur den siste biten til toppen.

På rundt 730 moh når man skardet mellom Grytetippen og Keipen. Begge toppene har merket rute herfra. Jeg startet med Grytetippen som byr på en førsteklasses utsikt mot bl.a Segla som er Senjas best besøkte topp, Kongan og Breidtinden som er øyas høyeste topp.

Jeg returnerte ned til skardet før jeg startet på de drøye 200 høydemeterne til Keipen som er den fjerde høyeste toppen på øya. Keipen har sannsynligvis den største varden her og like bra utsikt som Grytetippen.  Jeg har også besøkt Keipen på ski.

Jeg returnerte til skardet og gikk en litt mer direkte rute ned steinura før jeg skrådde inn på stien jeg fulgte opp. Deretter fulgte jeg stien ned til «krysset» ved Davkollen der jeg startet på etappen til Barden som er rundt 400 høydemeter og 2,5 kilometer etter godt merket sti. Jeg har også gått Barden fra Fjordgård tidligere.

Stien følger kommunegrense hele veien og er av veldig god kvalitet. Fra toppen av Barden har man spesielt fin utsikt over Mefjorden som ligger 659 meter under deg. jeg returnerte til Davkollen igjen før jeg løp ned til parkeringen.

Turdata:

Dato: 16 September 2017
Distanse: 15, 15 kilometer
Høydemeter: 1557
Tidsforbruk: 2:56
GPS-plott fra gps3d.no

Hvis du bare skal gå en topp er distansen fra start til toppen
Grytetippen: 3,8 kilometer
Keipen: 4,6 kilometer
Barden: 3 kilometer

Grytetippen og toppen av Keipen fra turen til Segla
Ruteforslag
Gryteippen og keipen fra veien ved Medfjordvatnan
Startstedet med hjulkapsler up for grabs
Breidtinden
Barden fra Davkollen
Ruten følger ryggen i bildet
Barden
Fjordgård
Ruten følger venstresiden av steinura opp til skardet
Keipen
Keipen
Keipan 660 moh foran Fjordgård med Segla og Kongan
Segla
Kongan til venstre og Skultran 811 moh bak i midten
Husøya
På vei til Keipen
Grytetippen
Skarelvfjellet
Breidtinden
Barden
Ørnfjorden
Grytetippen og Keipen
Toppen
Grytetippen og Keipen
Segla og Fjordgård
Mefjorden