Oahpis 1295 moh

Oahpis er et digert fjell som ligger på kommunegrensen mellom Kvænangen og Nordreisa. Vi var også innom Meastogaisa, de to Inggagaisatoppene, Slimpogaisa og Njallavarri i en lang tur på drøye fem mil som er preget av mye steinur. Her er turbeskrivelsen fra turen vår.

Startstedet for turen er ved broen over Doareselva. Det er mulighet til å parkere noen biler her. Fra Storslett er det rundt 22 kilometer.

Firehjulingveien inn Doaresdalen starter like nord for Doareselva og de første ca sju kilometerne av turen fulgte veien inn dalen. Veien ender like etter høyspenten og vi fortsatte i bunnen av dalen videre. Deretter gikk vi opp ryggen ved Mielggasvarit og vi passerte vatn 875 på nordsiden før vi startet på steinura opp mot det høyeste punktet på dagens første topp.

Etter ca fjorten kilometer på tur sto vi ved varden til Oahpis der vi tok kurs mot dagens andre topp Meastogaisa. I iveren etter å gå korteste vei i en kombinasjon med litt dårlige forberedelser havnet vi litt for lang øst og i det bratte terrenget over vatn 852. Etter en litt kjip etappe fikk vi korrigert oss og kom ned i skardet på drøye 900 moh.

Her fikk vi oss et par kilometer og rundt 300 høydemeter før vi kom oss opp til Meastogaisa. Overraskende bra utsikt og vi kunne bl.a se Øksfjordjøkelen. Vi siktet oss inn på østsiden av vatn 852 på vei ned og deretter gjensto det rundt 350 bratte høydemeter i løs ur før vi var oppe på Inggagaisa sin nordre topp. Her var det null tegn til tidligere besøkende.

Neste turmål var den søndre Inggagaisatoppen. Her fulgte vi ryggen øst for punkt 1150, deretter dreide vi østover under punkt 1073 før vi startet på de siste hundre høydemeterne til toppen. Null tegn til tidligere besøk her også og fin utsikt mot Navitdalen.

En nokså kjip retur her også da vi måtte over punkt 1073 og 1110 før vi kunne starte stigningen opp til Slimpogaisa. Etter en etappe på rundt fem kilometer var vi oppe på toppen av Slimpogaisa.

På forhånd hadde vi sett at det kunne være mulig å følge elva ned fra vatn 1009 ned mot Njallanvaggi, noe som viste seg å stemme. Horribelt terreng ned riktignok, men mulig på østsiden av elva.

Nede i dalen fikk vi endelig løpt litt på viddeterreng igjen etter sammenhengende steinur i ganske mange timer. Vi besteg Njallanvarri i korteste mulige rute i den bratte nordflanken og etter 350 høydemeter var vi endelig på dagens siste topp. Som de tre siste toppene på dagens tur var det heller ingen varde her.

Ned fra Njallanvarri var terrenget betydelig bedre og det var stort sett løpbart ned. Vi tok kurs på Doaresjavri 868 som vi passerte på sørsiden. Deretter løp vi i nærheten av elva til vi kom ned til firehjulingveien igjen.

Turdata

Dato: 18 August 2018
Distanse: 50,81 kilometer
Høydemeter: 3090
Tidsforbruk:9:44
GPS-plott fra gps3d.no

Oahpis
Detaljert rute kan fåes på forespørsel 😉
Veien opp Doaresdalen
Doareselva
Bra bærsesong i Doaresdalen
Etter veien gikk vi opp ryggen i midten av bildet
Fra 900 moh var det stort sett stein de neste 6 timene
Mot toppen til Oahpis
Meastogaisa i midten og Inggagaisa til høyre
Meastogaisa
Inggagaisa
Vatn 852 og det litt vel bratte terrenget over vannet
Toppen
Mot de fire neste fjellene
Navitdalen
Beachegealhaldi
Inggagaisa
Oahpis
Mot de tre siste toppene fra dagens tredje
Fin utsikt mot øst
Den laveste av Inggagaisatoppene
Mot topp to pg tre
Kim litt surken med Slimpogaisa bak
Tilbakeblkk mot Meastogaisa og de to Inggagaisatoppene
Enorme Oahpis
Ned mot vatn 1009 fra toppen av Slimpogaisa
Kim fortsatt sur
Njallanvarri
Gikk ned langs elva
I ganske kjipt terreng
Beachegealhaldi fra toppen
Mot Reisadalen
Litt bedre terreng ned fra Njallanvarri
Ved kanten av Doaresjavri. Lett regn og mørke gjorde at kamera røyk i sekken de siste 12 kilometerne av turen:)