Nordre Kågtinden 1001 moh

Nordre Kågtinden var lenge 999 moh, men en kartoppdatering sendte den inn på listen over tusenmeterstopper i Troms med sin nye høyde på 1000,9 moh. Turen er i kategorien krevende og jeg nekter å tro det her blir en klassiker. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Nordre Kågtinden.

Startstedet for turen er ved fergeleiet til Arnøya. Fra broen til Skjervøy er det ca fire kilometer. Det er mange parkeringsplasser i forbindelse med fergeleiet. Dette er også startstedet for Breikågen og ut i nord sin postkasse på Vittnes.

Fra start løp jeg etter «stien» mot Vittnes. Her er det ei lett blanding av sti og noen turer i fjæra der det er merket. Jeg fulgte stien i knappe to kilometer før jeg startet å ta høyde på østsiden av elva fra Vittnesvatnan. Jeg krysset elva på rundt 280 moh og fortsatte på vestsiden av elva videre i ei blanding av sva og ur.

Jeg hadde en plan om å følge nordøstryggen til toppen, men det gikk bare opp til rundt 750 moh. I starten er ryggen grei å gå, men etter hvert som man tar høyde blir det brattere, og siden det lå tåke rundt fjellet mens jeg var på vei opp var det veldig glatt på de bratte svapartiene og jeg måtte litt vestover for å komme meg opp. Etter å ha knotet en del fant jeg meg en vei opp til fortoppen på 985 moh og trodde at det bare var en enkel spasertur videre til toppen. Så feil kunne man ta.

Jeg fulgte ryggen i sørøstlig retning til toppen som er merket 999 moh på kartet. Her er det litt opp og ned og en del klyving. Mellom den «gamle» 999-toppen og den «nye» 1000,9 meterstoppen er det et dypt hakk i eggen. Her er det bratt på alle sider og etter mye knoting gikk jeg ned 50 høydemeter i vestsiden i en bratt og løs renne som jeg 10 minutter tidligere hadde erklært som uegnet for menneskelig ferdsel.

Jeg kom meg etter hvert opp på ryggen igjen og kunne krysse av den forhåpentligvis siste tusenmeterstoppen i gamle Troms fylke. Da det ikke fristet veldig mye å returnere samme vei som jeg kom opp fortsatte jeg langs ryggen med håp om å ta Kågtindens 1003 topp og Store Kågtinden med den merkede stien ned.

Allerede etter et par hundre meter møtte jeg et nytt hakk i eggen og måtte ned drøye hundre høydemeter i vestsiden igjen før jeg kunne fortsette. Vel oppe på ryggen fikk jeg meg vel rundt 50 meter før jeg måtte langt ned i vestsiden igjen. Det var ikke sånn at det ble mindre bratt og løst  etter hvert som jeg kom nærmere 1003-toppen. Da jeg var oppe på ryggen igjen og ikke kom meg til 1003 uten å gå nye drøye 200 høydemeter ned i vestsiden for å komme meg videre og jeg samtidig kunne se fjæra ned langs Kvalelva fant jeg ut etter en pose godt og blandet at en Kågtindtravers får bli en annen gang. For øvrig var mine tre siste kilometersplitter 50:10, 59:27 og 55:57 og jeg hadde bevegd meg 6,2 kilometer på 3 timer og 20 minutter, der de to første kilometerne var løp etter sti.

Starten ned elvedalen var særdeles løs og bratt med respektable 521 høydemeter ned på en kilometer, før jeg kom til et gressparti som igjen ble avsluttet av tett kratt ned mot fjæra. Nede i fjæra ventet en etappe på rundt 6,5 kilometer etter delvis sti tilbake til fergeleiet.

Turdata

Dato: 29 Juli 2021
Distanse: 15,01 kiloemeter
Høydemeter: 1584(!)
Tidsforbruk: 5:25 (2:30 opp)
GPS-plott fra gps3d.no

Nordre Kågtinden fra Fjæra på vei mot Vittnes
Ruteforslag
Starten av ut i nordturen til Vittnes
Arnøya og Singeltinden
Stien til Vittnes
Etter knappe to kilometer så jeg dagens turmål
Vittnes
Gikk opp elvedalen til høyre
Her krysset jeg elva og fortsatte etter ryggen så langt som det lot seg gjøre
Breikågen og det nedre Vittnesvatnet
Terrenget resten av turen gikk i. Sva eller fryktelig løs ur
I starten var det veldig greit å følge ryggen
Etter hvert ble det litt brattere
Og mye vått og bratt sva
På jakt etter en vei opp i vestsiden
…..
Oppå på 985 toppen og utsikt mot Store Kågtinden
Ryggen videre
985
Delen av ryggen som var ganske grei
Tilbake
Lysfenomenet Brocken spekter
Etter hvert ble det bom stopp på ryggen og jeg måtte ned den fristende renna her
Opp mot hakket og veien jeg kom ned på venstresiden
Oppe på ryggen igjen og tilbake mot toppen på 999 moh
Store Kågtinden fra 1001 med 1003 toppen til høyre
De to øvre Vittnesvatnan, Breikågen og Skjervøy bak i midten
Ryggen videre
Ved et nytt hakk og en ny tur i vestsiden
Et hakk i østsiden
1003 toppen og et nytt hakk som etter noen forsøk viste seg at ,man måtte over 200 meter ned for å komme videre
Kvaldalen som jeg gikk ned etter noen forsøk på å gå videre
1003
Lerøy sine oppdrettsanlegg ved Vorterøya
Måtte gå ned til gressbakken om man sko videre mot 1003
Litt kjempetett kratt på vei mot fjæra
Stedvis veldig bra sti, men sjelden over lange distanser i gangen
Like før Vittnes
985 toppen fra Vittnes. Ser lett på bildet der jeg ikke kunne følge ryggen mere og måtte ut i siden

Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *