Áilegasčohkka (Ailegas) 538 moh

Áilegasčohkka eller Helligfjellet er en svært enkel fjelltur etter vei med førsteklasses utsikt i Alta kommune. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Ailegascohkka.

Startstedet for turen er ved Isnestoften som ligger rundt 40 kilometer fra Alta. Starten er skiltet og det er rikelig med parkering ved en nedlagt butikk like ved gamle E6.

I området rundt Isnestoften og Langnesholmen er det funnet spor av det ble dyrket korn her for over 3000 år siden. Det er også funnet redskap fra eldre steinalder og helleristninger. Steiner med helleristninger fra Isnestoften er utstilt på verdensarvsenteret for bergkunst i Alta. Museumet fikk prisen for Europas beste museum i 1993.

Under andre verdenskrig var det anlagt et Tysk kystfort på Isnestoften med oppgave å sperre innseilingen inn Altafjorden og Langfjorden. Rundt 100 mann var fast stasjonert her.

Selve turen er vel omtrent så ukomplisert som det er mulig å få en fjelltur. Det er fin grusvei hele veien og hvis turen skal beskrives blir det ca sånn her: Rundt en halv kilometer slak stigning som oppvarming, før det blir litt brattere til du passerer to kilometer. Her er det et litt slakere parti, før det blir brattere igjen den siste biten opp.

På toppen er ei diger mast som er hovedsender for radio og TV, anlegg for maritim VHF, samt radiolinjeutstyr og basestasjon for mobilnettet, i tillegg til fin utsikt i alle retningene. Det påstås at man kan se seks kirkesogn fra Ailegastoppen. I sørøst ser man Alta sentrum og i nord ser man Storekorsnes og Seiland.

Turdata

Dato: 30 September 2021
Distanse: 10,6 kilometer
Høydemeter: 485
Tidsforbruk: 58 min (34 min opp)
GPS-logg fra gps3d.no

Áilegasčohkka fra E6
Ruteforslag
I første skikkelige bakken på grusvegen
Masta kommer til syne ganske tidlig
I den slake etappen på midten
Langfjorden med Kovtindan på høyresida
Den flotte varden på toppen
Storekorsnes og Seiland rett fram
Isnestoften og Langneholmen
Koven 959 moh
Vatn 481
Fin utsikt inn Langfjorden på returen
Isnestoften fra parkeringen

 


Kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *