Bjørnskartinden 1358 moh

Bjørnskartinden er naboen til  Hamperokken som er blant områdets best besøkte topper om sommeren. Bjørnskartinden har derimot ikke mange besøkende. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Bjørnskartinden.

Startstedet under Vartvarhaugen ligger ca 4,5 kilometer fra krysset i Nordbotn. Dette er også startstedet for turen til Hamperokken.

Det enkleste er å følge stien til ti på toppruten til Middagsaksla opp gjennom skogen. Når man er over skogen på rundt 400 moh dreies ruten i retning av Litleskaret. Inn Litleskaret er det til tider en solid steinur og det enkleste er å følge ruten på til Tromsø Skyrace.

Litleskarvatnet passeres på østsiden og deretter fortsetter ruten mot bollen som ligger mellom Hamperokken og Bjørnskartinden. Den opprinnelige planen var å gå opp skardet mellom Stortinden og Bjørnskartinden og deretter følge ryggen til toppen, men pga blåis på breen utgikk denne planen.

Da improviserte jeg og gikk snørenna i vestsiden. Renna var 35-40 grader og med bløt snø satset jeg heller på å klyve på berget på sørsiden av renna. Jeg endte opp litt lengre sør i siden på jakt etter fast og snøfritt fjell etter et par hundre høydemeter i renna. Litt enkel klying for jeg sto på toppen av det fjerde høyeste fjellet på Tromsø Fastland.  Utsikten herfra er meget bra mot de litt mer ukjente fjellene i området samt Lyngsalpene.

På returen gikk jeg ned skardet mellom de to toppene på Bjørnskartinden og fulgte renna hele veien ned og fulgte deretter oppruten.

Rute
Gikk opp ruten til høyre
Bjørnskartinden fra Lilteskarvatnet
God sti i starten
Utsikt opp mot Litleskaret
Utsikt opp mot Litleskaret
I Litleskaret, Stortinden bakerst i midten
Herfra var det mye stein….
Hamperokken med zoom
Fra Litleskarvatnet, Hamperokken til venstre og de to toppene på Bjørnskartinden i midten
Bakken opp fra Litleskavatnet
Hadde tenkt å gå opp isbreen til høyre, men det så bratt ut og noen ispartier
Gikk opp renna i midten
Renna
Ned renna
Klyving på fast fjell for å slippe å grynne til knærne i den blåte snøen
Klyving på fast fjell for å slippe å grynne til knærne i den bløte snøen
Renna jeg kom opp til toppen fra.
Renna jeg kom opp til toppen fra.
Toppen med Hamperokken i bakgrunnen
Lakselvtindene
Tromsdalstinden
Ned hovedrenna
Utsikt mot dagens topp på nedturen

Første besøk: 29. Juni 2010

Tidsforbruk: 4,5 timer