Hamperokken 1404 moh

Hamperokken er den høyeste toppen, og en av de fineste turene på Tromsø fastland. Toppen ser nærmest ubestigelig ut og ble førstegangsbesteget i 1896 av Caspari og Thinn. Hamperokken er med i Tromsø Skyrace som starter på fjellheisen og går via Bønntuva, Tromsdalstinden, opp Hamperokken og tilbake over Tromsdalstinden igjen. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Hamperokken.

Jeg har også vært på Hamperokken på vinteren.

Startstedet under Vartvarhaugen ligger ca 4,5 kilometer fra krysset i Nordbotn. Med Middagsaksla med i årets(2015) utgave av ti på topp i Tromsø kommune er startstedet skiltet. Det er en stor parkeringsplass her.

Med ti på toppstatus på Middagsaksla er det merket «sti» hele veien til egga til Hamperokken starter, hvor postkassen er plassert. Stigningen starter umiddelbart etter god sti gjennom et juletrefelt før det flater ut med noen myrpartier og ei elvekryssing før det blir tørt og motbakke igjen. Etter Myrpartiene daler stikvaliteten noe, men det er godt merket videre. På rundt 400 moh er man ferdig med skogen og man kan nyte utsikten over bl.a Tromsdalstinden som er bak deg. Ruten fortsetter i jevn stigning opp Middagsaksla med lyng og mose som underlag.

Etter ca 3,5 kilometer er man på  1080 moh hvor man finner postkassen til Middagsaksla. Herfra er det fantastisk utsikt mot den spennende egga på knappe 2 kilometer som skiller deg og Hamperokken. I starten er egga bred , men den smalner raskt. Det er slitasje i terrenget som viser deg hvor det som oftest er mest praktisk å gå. Jeg prøvde å følge egga mest mulig, men enkelte plasser må man litt ned fra egga for å komme seg videre. Som regel må man ut i turgåers høyre for at det skal løse seg, men det er noen få plasser man må gå på venstresiden også.

Etter mye klyving fram mot punkt 1164 blir egga bredere igjen ca 500 meter før det blir mer klyving igjen. Like før toppkrona er det en luftig passasje før man traverserer inn under vestsiden av toppen. Under dette besøket  lå det enda en del råtten snø under toppen, så jeg måtte klyve sør-ryggen den siste biten opp mot toppen. De siste høydemeterne opp mot toppen er bratt med klyving med gode tak.

På  toppen er det gjestebok og fantastisk utsikt over Tromsø fastland og Lyngsalpene. Jeg returnerte samme rute. Jeg har tidligere returnert ned mot Litleskardvatnet, men det er vel egentlig ikke å anbefale da det er historiske mengder stein der.

Turdata
Dato: 10. Juli 2015
Distanse: 10,68 kilometer
Høydemeter: 1496
Tidsforbruk: 2:40 (1:30 opp)
Gps-plot fra gps.3d.no

watermarked-P1090105
Hamperokken fra E8
watermarked-hampis
watermarked-hampis1
Ruteforslag
watermarked-P1090107
Toppen med zoom
watermarked-P1090108
Starten av turen går etter meget bra sti
watermarked-P1090109
watermarked-P1090110
Middagsaksla
watermarked-P1090112
Etter hvert daler stikvaliteten noe, men fortsatt godt merket
watermarked-P1090114
watermarked-P1090116
watermarked-P1090120
watermarked-P1090123
Middagsaksla
watermarked-P1090124
Hamperokken fra Middagsaksla
watermarked-1
Postkassen på Middagsaksla
watermarked-2
watermarked-3
watermarked-4
watermarked-5
watermarked-6
watermarked-7
Herfra blir egga bredere igjen
watermarked-8
watermarked-9
watermarked-10
watermarked-11
Toppkrona
watermarked-12
watermarked-13
watermarked-14
watermarked-15
Litt snø i renna enda
watermarked-16
watermarked-17
watermarked-18
Litt klyving den siste biten til toppen
watermarked-19
watermarked-20
watermarked-21
Mot Middagsaksla
watermarked-hamp1
watermarked-hamp2
På et av de smale punktene på egga
watermarked-hamp3
watermarked-hamp4