Didnojiehkki 1562 moh

Didnojiehkki er/var en av landets 85 topper med primærfaktor over 1000 meter, gpsmålingene av brekuppelen på toppen av Didnojiehkki tyder kanskje på at det når er Mannfjellet som er inne på den eksklusve listen.  Didnojiehkki er en ganske lang topptur som folk i god form fort må regne med å bruke minst 6-7 timer på.  Her er turbeskrivelsen fra turen min til Didnojiehkki.

Startstedet ved Elsnes ligger ca 1 time og 20 minutters kjøretur fra Tromsø, ced startstedet er det plass til to biler.

Den første biten går etter meget god sti inn Elsnesdalen forbi en trimpostkasse, stien holdt god standard til vi gikk av den ca der Reppielva kommer inn i Elsneselva. Vi gikk av stien å fulgte venstresiden av Reppielva oppover Reppidalen mot ryggen som går opp på det enorme topplatået til Sommarfjellet/Didnojiehkki. Det går en del ras i området, så skogen er forholdsvis grei å bevege seg i.

Starten av ryggen er etter gress/lyng før det blir mye løs steinur etterhvert som du nærmer deg topplatået. Den siste biten opp til platået krever litt lett klyving. Vi gikk i retning Sommarfjellets store varde for en matpause, man kunne nok spart en kilometer på å gått rett til Didnojiehkki, men da ville vi ikke fått skrevet navnet i gjesteboka på Sommarfjellet. Disse to toppene er ganske langt fra de mest populære toppene i fylket, vi var første besøkende siden 2005 på Sommarfjellet.

Fra Sommarfjellet gikk vi rett mot Didnojiehkki på ca 50/50 snø/isbre og stein. Det er såpass flatt på toppen at det ikke blir de store sprekkene, så det er ikke nødvendig med noe breutstyr her. Fra Sommarfjellet er det noen kilometers marsj før du står på brekuppelen på Didnojiehkki. Toppen viste seg å være ca 15 meter lavere enn oppgitt på kartet med gpsmålingene våre og målingene til Petter Bjørstad, så det er mulig at Mannfjellet tar over statusen som ett 1000 meter primærfaktorfjell i området. Fra toppen var det fin utsikt mot mange av de litt «ukjente» toppene i området som blir langt fra det meste og ikke trekker så alt for mange besøkende.

På returen fulgte vi samme rute, bortsett fra at vi skippet besøket på Sommarfjellet.

Første besøk: 21 August 2010

Tidsforbruk: 10 timer

Rute
God sti inn Elnesdalen
Vi fulgte ryggen i midten av bildet opp til topplatået
Christoph og Harald like etter vi gikk av stien
Horsnesfjellet, punkt 1321 som ser noe vriden ut....
Det lange flate topplatået til Reppifjellet, man kan ta 4 topper på turen dit
På tur opp ryggen
Snart ferdig med ryggen. Er på ca 1000 moh her
Utsikt mot Storfjorden, det store flate fjellet er Daltinden
De siste meterne opp til topplatået var de bratteste på turen, enkel klyving i noen meter
Harald, Jakob og Christoph på topplatået
Utsikt mot Horsnesfjellet punkt 1327.
Rimelig flatt mot Sommerfjellet
Den fine toppvarden som hadde gjestebok. Siste besøk var i 2005
Utsikt mot fortoppen til Didnojiehkki på 1540, denne vil kanskje bli den høyeste om smeltingen av brekuppelen på Didnojiehkki fortsetter
Drytechpause på Sommerfjellet
På tut mot Didnojiehkki
"1562" toppen fra fortoppen
Harald, Jakob og Christoph under brekuppelen
På tur opp de siste meterne
Utsikt mot Hattfjellet og Hatten
På toppen av Didnojihekki
Mot sommerfjellet på returen
Ned mot Toppene til Horsnesfjellet, den i midten og til høyre må besøkes
Den bratte nordsiden av Sommerfjellet
På tur ned ryggen med mye løs stein