Sieidi, sørvestre topp 1042 moh

Sieidi sin sørvestre topp er i likhet med den andre Sieiditoppen et noe uvanlig turmål på Tromsø fastland. Begge Sieiditoppene er en litt krevende topper med mye bratt terreng, en del klyving og mye løs stein. Sieidi sin sørvestre topp  På denne turen gikk vi en Sieiditravers via begge toppene, her er turbeskrivelsen fra Sieiditraversen.

 

Jeg har tidligere gått begge Sieidetoppene hver for seg, men denne gangen gikk vi begge toppene i samme turen med utgangspunkt fra grustaket i Sjøvassbotn. Her er turbeskrivelsen fra nordøstre Sieidi

 

Sieidde betyr «hellig stein» på samisk og er et hellig fjell, jeg har blit fortalt at en av grunnene til det var at Karasuantosamene fraktet reinen sin til beite nedenfor østsiden av Sieidi, i et svært rasutsatt område på tur mot Stordalen for sommerbeite.

 

For å komme til startstedet ved grustaket i Sjøvassbotn tar man av fra E8 på Laksvatn, følger skilting mot Jøvik i underkant av 4 kilometer langs fylkesvei 293 ,svinger så til venstre etter en grusvei som man følger til veiens ende. På grustaket er det parkeringsplasser nok til en hjemmekamp til Tromsø IL.

 

Det er antydning til sti opp lang Turelva på østsiden av elva,  å gå over broen er en grei start på en tur til Sieidi. Starten av turen er ca 300 høydemeter med noen få klyvepartier om man følger elva. Ca halvveis er det en fin foss i Turelva som kan være værdt å få med seg når man er i dette vakre området. Oppe på litt over 300 moh blir det helt flatt og den den durende Turelva blir helt stille.

 

Oppe i Turelvdalen gikk vi en liten kilometer før vi gikk opp den andre markerte renna mot toppene. Fra starten av renna er det like over en kilometer i luftlinje og knappe 750 høydemeter opp til toppen, altså relativt bratt opp mot toppen. Denne ca 300 høydemeter lange renna er ca 40 grader bratt med en hel del løs stein. Oppe av renna «flater» det litt ut og man de neste ca 150 høydemeterne ble brukt til å gå ut mot sørryggen som vi fulgte til toppen. Enkelte steder var det litt lett klyving for å komme seg opp til toppen.

 

På toppen ligger rester av et trigpunkt ca 90 meter fra det høyeste punktet på Sieidi. Vi gpsmålte toppen til 1054 moh, noe som kan stemme med slak stigning de 90 meterne fra trigpunktet. Det er noen tafatte besøk på varder på toppen, bl.a et fra mitt siste besøk på Sieidi. Gangavstand fra start til topp er knappe 2,5 kilometer.

 

For å komme videre til neste topp måtte vi ta en noe hårete nedstigning mot nord ned mot skardet mellom Sieiditoppene, det var ca 30 veldig bratte høydemeter ned til snørenna vi fulgte videre ned mot skardet. Med stegjern og isøks kunne man fulgt snørenna hele veien, men 50 grader bratt hard sensommersnø fristet oss særdeles lite.

 

Vi var på litt i underkant av 800 moh før vi startet stigningen mot skardet mellom toppene. Fra skardet fulgte vi sørryggen til toppen. Noe klyving her også, vi fulgte ryggen slavisk mot toppen, med en litt luftig klyvedel like under toppen som kan unngåes med en liten tur i vestsiden. Oppe på denne Sieidetoppen er også utsikten mot Lyngens sørlige halvdel fantastisk.

 

På returen valgte vi å gå ned noen renner nord for vestryggen. Her var det noen litt brattere partier som gjorde at vi måtte bytte renner og gå litt rygg for å komme seg ned til de litt flatere partiene på ca 800 moh. Denne delen krever en del klyving. Nede i de slakere partiene gikk vi på ryggen mellom de to Sieidivatnan og fulgte etterhvert den lille elva mellom vatnan. Forbi det siste lille vatnet gikk vi ned en grusomt løs renne ned mot Turelvdalen. I løpet av disse 300 bratte og løse høydemeterne var det litt negativitet blandt de to turdeltakerne. Nede i Turelvdalen var resten av turen kos:)

 

Totalt brukte vi ca 7 timer i rolig tempo på denne turen på bare ca 9 kilometer

 

Sieidi fra Klarheim
Rute
Sieidi fra Laksvatn
Fra start
Petter på studerer Turelva
Fossen i Turelva
Oppe i den flate Turelvdalen
Turelva
Turelva fra starten av renna
Petter i starten av renna
Nedover mot Turelvdalen
-
Oppe på ca 600 moh begynte vi å skrå ut mot ryggen
Toppene rundt Gjømmerdalsbreen
Utsikt mot Laksvatn
-
Petter over Sørfjorden med utsikt mot Lakselvtindene
På ca 750 moh og ute på ryggen
>1220 ved Gjømmerdalsbreen er en nydelig topp
-
-
-
Trigpunktet med utsikt mot Laksvatn
Nordtoppen
Ryggen mellom toppene som ikke akkurat er en spasertur
Her har "Jan Thomas" fått på seg en ny jakke. Vazzoalgi og nordtoppen i bakgrunnen
Sieidivatnan
Ned mot renna
I en noe hårete nedstigning
Nede med snøen
Renna og nedstigningen til høyre
Nordtoppen
I skardet
-
I starten av ryggen
Petter på ryggen foran sørtoppen
Sieidivatnet
-
Toppen
Renna vi gikk ned
Petter studere Sieidivatnet og Gjømmerdalsbreen
I et bytte av renne
Toppen
Sørtoppen
Det siste lille vannet
Ned mot Turelvdalen
Oppover tidenes møkkabakke...