Sieidi, sørvestre topp 1042 moh

Sieidi sin sørvestre topp er i likhet med den andre Sieiditoppen et noe uvanlig turmål på Tromsø fastland. Sieiditoppene er krevende med bratt ur og litt klyving. Vi kombinerte begge toppene i denne turen. Her er turbeskrivelsen fra Sieiditraversen.

Startstedet for turen er ved grustaket i Sjøvassbotn, ca fem kilometer fra Laksvatn. Her er det enorm parkeringskapasitet i forhold til antall besøk.

For et besøk på bare nordtoppen er nok det enkleste å starte turen fra Stordalen.

Sieide/Sieidde betyr «hellig stein» på samisk og er et hellig fjell, jeg har blitt fortalt at en av grunnene til det var at Karasuandosamene fraktet reinen sin til sommerbeite i den svært rasutsatte østsiden av Sieidi.

Det starter en slags sti på vestsiden av Turelva i overkant av grustaket fra da det var sauer på gårdene i Sjøvassbotn Denne tar deg sånn passe greit opp til Turelvdalen. Navnet til Turelva kommer av støyen fra elva.

Oppe i Turelva ventet en relativt kjølig elvekrysning med vann til rundt navelen, før vi siktet oss inn på ei bratt renne med enormt løs grus. Etter hvert gikk vi i sørsiden av renna på gress og lyng og havnet på den sørvestre ryggen til Sieidi på knappe 650 moh. Vi fulgte ryggen til toppen, med noen få unntak og med litt lett klyving noen plasser.

På toppen av Sieidi ligger restene av et trigpunkt knappe 100 meter før det høyeste punktet og den oppgitte høyden på fjellet burde nok vært 10-12 meter høyere. På toppene er det nydelig utsikt mot Lyngsalpene og en stusselig varde fra mitt første besøk der i 2007.

Deretter fortsatte vi et par hundre meter etter nordryggen før vi sklei ned ei 30-35 graders bratt snørenne mot Sieiddevatnet på 705 moh. Det er litt knotete å bevege seg i sørsiden av vannet. Etter at vi hadde passert Sieiddevatnet siktet vi oss inn på en renne i nordvestsiden av Sieidis nordtopp. Her er det et bratt klyveparti og en hel del løs stein.

Vel oppe av renna kan man nyte en førsteklasses utsikt mot bl.a Jiehkkevarri og Lakselvtindene i nordøst og det fine fjellområdet rundt Gjømmerbreen i vest.

Vi returnerte ned renna igjen og i det bratteste partiet fant vi oss et annet alternativ på nordsiden av renna. Vi fortsatte på nordsiden av Sieiddevatnet og fulgte elva fra vannet ned til Turelvdalen. Her er det siste partiet ned mot dalen bratt og løst før det blir lettere å bevege seg nede i dalen. Vi passerte elva med en gang vi kom ned i dalen og unngikk badet vi hadde på vei opp. Etter en drøy kilometer i Turelvdalen var vi nede ved «stien» igjen.

Turdata

Dato: 14 Juli 2020
Distanse: 10,14 kilometer
Høydemeter: 1485
Tidsforbruk: 3:48 (ca 1:20 til sørtoppen)
GPS-plott fra gps3d.no

Sieidi fra Laksvatn
Ruteforslag
Fra starten
Stien starter fra veien over grustaket
Fra Turelvdalen.
Renna vi gikk opp
Deilig elvekrysning
Ned mot Turelvdalen fra renna
Gjømmertinden
Mot Laksvatn
Tiurdalen i midten med Skulvatinden og Rasmustinden på venstresiden, Tiurtinden og Østre topp i midten med Litetinden foran og Henriktinden bakerst til høyre
Like under toppen
Gjømmerbreen
Lakselvtindene
Nordtoppen
Sieddevatnet og starten av renna vårs
Renna i midten
Ned renna
I det bratteste partiet
Opp mot toppen
Sørtoppen
JIehkkevarri
Arja, Mats og Kristoffer på toppen
Usikker på hva som skjer her
Sørtoppen og renna vårs
Ned mot Turelvdalen
Turelvdalen
Ned langs elva fra Sieddevatnet innerst i Turelvdalen