Smalaktinden 1246 moh

Smalaktinden er et av mange spennende fjell i Lavnagsdalen. Smalaktinden er en fin topp som sommertur eller for den som liker det bratt om vinteren. Som de fleste toppene i Lavangsdalen er det bratt og kort anmarsj. Fra parkeringen er det drøye 2.5 kilometer i luflinje på de knappe 1200 høydemeterne. Her er turbeskrivelse fra turen min til Smalaktinden.

 

Turen til Smalaktinden starter der den gamle brøytestasjonen lå i Lavangsdalen ved Smalakdalen. Turen til startstedet tar ca 30 minutter fra Tromsø. Om vinteren kan det være problematisk å finne parkering, men på våren er det ikke noe problem. Jeg har også gått Smalaktinden på vinteren.

 

Fra parkeringen er det delvis sti et stykke opp på nordsiden av Smalakelva gjennom et hogstfelt. Når stien forsvinner er det enkelte myrpartier opp mot 300 moh. På ca 300 moh starter en bratt og lang gressbakke som sammenhengende er langt over 30 grader opp mot ca 700 moh, altså en solid skibakke på trygge forhold. På 700 moh kan man velge om man vil gå vestryggen til toppen eller fortsette i bratt terreng i steinur i en direktevariant til toppen. Det enkleste og den beste utsikten får man om man følger ryggen til toppen. Enkelte steder er ryggen litt smal, men det er aldri noe vanskelig.

 

Oppe på toppen kommer man først til den vardede toppen til punkt 1244 av Smalaktinden, her er nok den beste utsikten. Her ligger det også rester etter et forsøk på en gjestebok. I 2008 når jeg der var vi besøkende 6,7 og 8, i 2011 var gjesteboka totalt uleselig. Til det høyeste punktet er det noen hundre meter videre bakover til det høyeste punktet på Smalaktinden, den uvardede 1246 toppen.

 

På nedturengikk vi ned uten å følge ryggen. I sånn passelig tempo brukte vi litt i underkant av 2 timer opp og 3 timer og 30 minutter totalt.

 

Første besøk: 16. August 2008

 

Smalaktinden fra en tur til Andersdalstinden
Rute
Fra Stortinden vinteren 2009
Fra 1235 Mellomdalen
Fra startstedet
Fossen i Smalakelva
Lite skog på denne turen
Smalaktinden
En av mange navneløse topper i området.
Christian foran navneløse topper rundt Gjømmerdalsbreen.
Straks oppe på ryggen
Andersdaltinden og Sultindan
Stortinden og Tverrbotnfjelet
Opp mot toppen av Smalaktinden
Den utskjelte E8 gjennom Lavangsdalen
Ryggen til Smalaktinden
Mot Ramfjorden
Christian på ryggen
Den sovende soldat
Topprekken på vestsiden av Gjømmerdalsbreen
Christian på den vardeløse 1246 toppen
Christian på 1244
Tommel opp for en fjelltur i eksamensforberedelsene
Mot Ramfjorden og Tromsdalstinden
Den relativt bratte gressbakken på returen
Smalaktinden fra Smalakelva