Tvillingtinden 1437 moh

Tvillingtinden er et av mange imponerende fjell i et av de mest spennende områdene av Lyngsalpene. Tvillingstinden er en meget bra skifjell for de som er villig til litt anmarsj. Her er turbeskrivelsen fra turen til Tvillingtinden.

Startstedet vårt var direkte fra fergekaia på Svensby. Her er fergeutene.  Det er gode parkeringsmuligheter her.

I starten av turen fulgte vi scooterløypa som går fra fergeleiet. Med å gå for dette alternativet må skifellene på et lite stykke på returen, men det er den korteste ruten med «bare» 8 kilometers anmarsj.  Scooterløypa går mellom Lomsåsen og Storåsen man må opp til rundt 140 moh før det går slakt ned til Trollvasselva.

Fra Trollvasselva fortsetter man i flatt terreng på turen mot Stortinddalen eller Garjelvaggi som den heter på samisk. Inn Stortinddalen fulgte vi Stortindelva eller Garjeljohka inn mot starten av stigningen. Etter ca 8 kilometer i flatt terreng var det godt å endelig kunne begynne å ta litt høydemeter.

Etter den solide anmarsjen starter man på en sammenhengende bakke på drøye 1200 høydemeter. Vi fulgte en elvedalen fra den navnløse isbreen på vestsiden av Tvillingtinden opp til ca 800 moh, stigningen her er i overkant av 35 grader på det bratteste. Deretter dreide vi østover og inn på den navnløse breen, her er det 100 høydemeter som er rundt 40 garder bratt.

Når man når breen er det litt slakere opp mot 1150 moh. Denne delen går i fantastisk terreng med utsikt mot spisse tinder og en blåis i sørsiden av breen. Det går to renner opp i skardet mellom toppene, den første vi i prøvde hadde 30 cm hagl under et tynt skardelag- altså særdeles ugunstig når man skal gå 250 høydemeter med 45 graders snøbakke opp mot skardet, vi gikk 50 meter sørover til neste renne, der snøen var fantastisk. Ganske merkelig da begge rennene var vendt samme vei.

Ved starten av renna var det skiene på sekken for å komme oss over en breglippe med litt snø over, vi lurte oss over den mens vi holdt pusten før vi startet på renna som går opp mot skardet melom Tvillingene. Renna vi gikk var ca 45 grader hele veien opp til skardet. Oppe i skardet ble skiene satt igjen og stegjern og isøks kom på de knappe 100 meterne med egg til toppen. Fra toppen ser man mange av de fantastiske toppene på den nordlige delen av Lyngenhalvøya. Store Lenangstinden, Store Jægervasstinden, Stortinden/Garjelgaisa, Trollvasstinden, Istinden m.m

Returen gikk etter samme rute, men med skiene på. Det var pudder i den bratte snøbakken ned mot breen som gav oss fantastisk skikjøring, det var også pudder videre ned breen, før det ble sløsj de siste 600 høydemeterne  ned til Stortinddalen. På føret vi hadde var det fantastisk nedkjøring uten å overdrive.

På returen måtte vi på med skifellene en liten kilometer før vi kunne kjøre ned den siste biten mot fergeleiet. Totalt er turen på drøye 22 kilometer. Vi brukte litt  underkant av 8 timer på turen uten å stresse.

Tvillingtinden med skisporene våre fra Stortinden/Garjelgaisa
Ruteforslag
Eivind fra start. Tvillingtinden er bakerst
Tvillungtinden med zoom fra start
Etter scooterløypa
Stortinden/Garjelgaisa og Tvillingtinden foran oss
Tvillingtinden
Eivind og Torvind under Garjelgaisa
I Stortinddalen
Elvedalen vi gikk opp
Foran Trollvasstinden med naboer
Starten av breen
Eivind og Torvind foran noen spennende isformasjoner
Oppe på breen ble det slakere igjen
Litt åpen is i sørsiden av breen
Snøprofil
Som man kunne se at var dårlig ved å se på hva som lå oppå skiene..:)
Men etter å ha flyttet oss 50 meter fant vi ordentlig snø
Torvind sjekker hvor dyp breglippa er
Stortinden og Forholttinden og Ullstinden bak
Trolltinden 1426 moh
Eivind mellom Tvillingene
Mot toppen
Mot den laveste tvillingen og Lenangstindene
Like under toppen
Lanangstindene
Store Jægervasstinden
Garjelgaisa foran Tromsø fastland
Unge Norheim er fornøyd med å være på Tvillingtinden på en fantastisk dag
Retur fra toppen
Torvind blir bestandig sendt ned først:)
Eivind følger på
Fantastiske omgivelser
Sporene ned renna
Trollvasstinden