Lille Isskardtinden 1338 moh

Lille Isskardtinden er den ukjente naboen til Trollvasstinden i Lyngsalpene. Toppen ser imponerende ut fra Svensby og er en relativt krevende topp. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Trollvasstinden og Lille Isskardtinden.

Startstedet for turen er ved Bjørkheim ved Bensnes. Fra Svensby er det ca 6 kilometer og parkering fins ved porten til skogsveien som går opp til Trollvatnet.

Fra start følges skosgveien i slakt terreng i drøye fire kilometer inn til Trollvatnet. Jeg gikk på østsiden av vannet, noe som ikke anbefales. Hold stien på vestsiden av vannet selv om det er litt lengre. Da jeg rundet nordryggen til Lille Isskardtinden etter rundt åtte kilometer startet jeg å ta høyde opp mot den vanvittige renna som går opp mellom Trollvasstinden og Lille Isskardtinden. Renna starter på rundt 200 moh og tar deg opp til ca 1200 moh. Renna er slak opp mot 500 moh før den blir gradvis brattere jo lengre opp man kommer. Øverst er det rundt 40 grader bratt og stegjern og isøks kan være greit her på hard sommersnø.

Oppe i skardet mellom toppene startet jeg med Trollvasstinden. Jeg fulgte breen på sørsiden av eggen, før jeg gikk opp på ryggen rundt 1350 moh. Her er det litt enkel klyving før man står på toppen der man har en fantastisk utsikt i alle retningene og utsyn mot mange av Lyngen sine fantastiske fjell, noe den høye primærfaktoren på over 1000 meter hjelper den med.

Jeg returnerte samme veien ned til skardet før jeg startet på stigningen opp til Lille Isskardtinden. Jeg valgte en rute litt i sørsiden av eggen der det er noen bratte renner med med mye løs stein. Ganske vanskelig med eksponert klyving. Vel oppe på toppen kunne jeg nyte utsikten før jeg  begynte å lete etter en alternativ rute ned for å unngå den eksponerte klyvinga. Fant en renne der det var litt mindre eksponert og kom meg ned på en litt enklere måte enn jeg kom opp. Derfra fulgte jeg samme ruten ned til startstedet igjen.

Første besøk: 8. August 2009

Tidforbruk: ca 8,5 timer med Lille Isskardtinden

Picture 1492_815x611
Lille Isskardtinden fra 1237
Rute
Trollvasstinden og Lille Isskardtinden fra turen opp til Store Jægervasstinden
Lille Isskardtinden fra startstedet
Trollvatnet
En del steinur under Isskardtindene
Ned mot Trollvatnet
Stortinden
Opp mot Lille Isskardtinden
Den lange renna opp mot skardet mellom toppene
Lyngens skarpeste stein?
Trollvasstinden fra skardet
Lille Isskardtinden fra skardet
Toppen av Trollvasstinden
Lille Isskardtinden fra Trollvasstinden
Lille Isskardtinden fra Sofiatinden 1237
Brevasstinden
Lett klyving opp og ned til toppen
Ned mot Stortinddalen, relativt bratt
Tvillingtinden
Lille Isskardtinden fra breen bak Trollvasstinden

 

Trollvasstinden fra toppen
Klyving i en renne opp og ned
Kom ned fra Trollvasstinden i snørenna til venstre
Ned renna som må være sinnsyk på ski med sine 1000 høydemeter
På tur ned renna
Tilbakeblikk mot renna
Med zoom
Endelig litt gress etter flere timer med kun løs stein
Spennende tåke i Stortinddalen
Trollvatnet