Balgesvarri sin 1210 topp går inn i kategorien for «kjedelige skitopper». Balgesvarri er nok en av fylkets minst rasutsatte topper, med så godt som ingen stigninger over 15 %, utenom noen bratte bakker inni den tette furuskogeni starten av turen. Her er turbeskrivelsen fra turen min til Balgessvarri.

Mitt startsted for turen min til Balgesvarri var fra et boligfelt like over Skibotnhallen der jeg fant noen parkeringsplasser i tilknytning til skiløypen som går i området.

De første ca 300 høydemeterne gikk gjennom tett furuskog, som enkelte plasser var nokså bratt og kronglete. Fra ca 300 moh ble skogen litt åpnere og det var mye lettere å ta seg fram. Jeg hold nordsiden av elvedalen ril Gobijohka mens jeg kom meg opp til ca 500 moh der den lange slake ryggen til Balgesvarri starter.

I særdeles slakt terreng kom jeg meg etter hvert opp til Balgesvarri sin fortopp på 1109 moh. Herfra var det solide 4,3 kilometer i luftlinje til toppen. I 30 cm nysnø og småkupert terreng var den siste etappen en solid moralsk kamp.

Jeg hadde planlagt å fortsette videre til Vallasvarri og Ruikatnajarcohkka, men med all snøen så jeg på det prosjektet som tilnærmet galskap 🙂

På det høyeste punktet var det ingen varde, men det var en liten forhøyning i terrenget, så jeg så iallfall når jeg var på toppen. Utsikten er forresten fantastisk under hele turen der man kan hvile øynene på de fantastiske Lynsalpene over fjorden. Returen gikk etter samme ruten.

balg
Rute
balg1
Balgesvarri fra ca 300 moh
balg2
Perfekt å starte med 300 høydemeter med tett furuskog
balg3
Ingenting å si på været
balg4
Fortoppen av Balgesvarri på 1109 moh, bare 4.7 km igjen- i luftlinje….
balg5
Steindalstindene, 1504 fremst og 1511 bakerst. Til høyre er østre Imagaisi 1416 og du kan se toppen av Imagaisi >1500 moh
balg6
Utsikt mot toppene rundt Steindalsbreen. Fra venstre: Østre Imagaisi 1416, Sfinxen >1280, Imbodentinden 1565, Tomastinden 1554, Nallancohkka 1328, Nallangaisi 1595 og helt til høyre er ryggen til Gaskacohkka 1507 moh
balg7
Her har jeg gjort et tappert forsøk på å lage perfekte skispor!
balg8
Opp mot ryggen til Balgesvarri
balg9
Adjit 1408 moh
balg10
Ned mot fortoppen på 1109 moh. 4,3 km i luftlinje på de siste 101 høydemeterne…
balg11
Nabotoppen med det velklingende navnet Ruikatnjarcohkka 1212 moh
topp
Toppbildet med Lyngsalpene i bakgrunnen.
balg12
Storurda med festningen 1399, Urdkjerringa 1340 og Store Kjostinden 1488 moh
balg13
Utsikt mot toppen fra nedturen
balg14
Den eneste varden på Balgesvarri var på 1109 toppen
balg15
Skiføret var upåklagelig, men var så lei når jeg kom til nedkjøringen at jeg ikke giddet å feste bindingene
balg16
Mitt første møte med is i rubben?
balg17
Ei naken furu

Første besøk: 14. Mars 2010

Tidsforbruk ca 5 timer


Kommentarer

6 kommentarer til “Balgesvarri 1210 moh”

 1. Ja trur æ blir å gå en slaaaaak topp til helga også, vurdere litt å gå på Maisavarri og Lagocohkka for å få videreutvikla langdistanseteknikken min med randoneeutstyr:)

 2. Ja trur æ blir å gå en slaaaaak topp til helga også, vurdere litt å gå på Maisavarri og Lagocohkka for å få videreutvikla langdistanseteknikken min med randoneeutstyr:)

 3. Så nu blir det Rasanibba 1252, samt nån nærligganes toppa neste helg?;) Ser ut som en fin slaaaak tur. Lika turrapporten:)

 4. Så nu blir det Rasanibba 1252, samt nån nærligganes toppa neste helg?;) Ser ut som en fin slaaaak tur. Lika turrapporten:)

 5. Jarle Nilsen avatar
  Jarle Nilsen

  Både bildene og skisporene var perfekte

 6. Jarle Nilsen avatar
  Jarle Nilsen

  Både bildene og skisporene var perfekte

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *